Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boekenbranche niet enthousiast over alleen afhalen boeken

Boekenbranche niet enthousiast over alleen afhalen boeken

ZEIST (ANP) - Alles is beter dan een gesloten boekhandel, maar het openstellen voor alleen het afhalen van bestellingen zal de omzet van de boekhandels niet veel helpen. Dat zegt de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb). Ook vraagt de bond zich af of buiten boeken overhandigen in de maanden februari en maart "met het Nederlandse weer" gaat lukken.

"We vinden er vast wat op, maar ideaal is het niet", zegt Anne Schroën, directeur van de KBb. Daarbij is volgens haar de kern van een bezoek aan een boekhandel het kunnen rondkijken en advies kunnen krijgen. "Veel van de bezoekers van een boekhandel gaan weg met een boek dat ze van tevoren nog niet scherp voor ogen hadden. Die willen in kasten kijken en door boeken bladeren. Dat kan met een afhaalbalie nog steeds niet."

Ook zal de mogelijkheid tot afhalen de omzet niet veel helpen, denkt Schroën. Sinds de harde lockdown in december draaien de boekverkopers nog maar 10 procent van de omzet, zegt ze. Door de actie #steunjeboekhandel, waarmee de boekensector in januari consumenten opriep hun lokale boekhandel te steunen, is er 5 tot 10 procent bijgekomen. "Maar de omzet was zo dramatisch teruggevallen dat twee keer een beetje nog steeds maar een beetje is", zegt de directeur.

Schroën hoopt dat de omzet door de afhaalmogelijkheid tot 30 of 40 procent kan aantrekken. "Maar dat is niet genoeg voor het economisch model van een boekhandel." En dan zitten boekhandels nog met verouderde voorraden. "Delen kunnen we terugsturen, een deel hopen we toch nog te verkopen", aldus Schroën.

Meer uit Binnenland

Zorgverleners verdachte zaak-Gino: kunnen leed niet ongedaan maken

SITTARD-GELEEN (ANP) - De partijen die betrokken waren bij de zorg voor Donny M. (23) voordat hij de 9-jarige Limburgse Gino ontvoerde, misbruikte en vermoordde, zeggen dat ze het verdriet en het gedane leed niet ongedaan kunnen maken. Uit een onderzoek van Toezicht Sociaal Domein, een samenwerking van meerdere inspecties, bleek onder meer dat er niet goed is samengewerkt door de partijen. "We nemen de verbeterpunten uit het rapport ter harte", staat in een gezamenlijke verklaring.

16 minuten geleden
Rotterdammer veroordeeld tot 5 jaar cel en tbs voor doden baby

ARNHEM (ANP) - De 23-jarige Rotterdammer Ruud S. is donderdag veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden van zijn zes maanden oude dochtertje Emily. Hij sneed op 17 juli vorig jaar haar hals door in de slaapkamer van een appartement aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam-Charlois.

21 minuten geleden
Zwemmers moeten op waterkwaliteit en veiligheid letten

UTRECHT (ANP) - Mensen die het aanstaande warme weekend willen zwemmen in natuurwater, moeten op de waterkwaliteit en de veiligheid letten. Ze moeten water mijden dat niet fris ruikt, waarop een troebele laag drijft of dat er niet schoon uit ziet. En zwemmen in kanalen, bij sluizen, in vaarwegen, bij havens of in de buurt van een veerpont is altijd verboden en kan een boete van 150 euro opleveren.

22 minuten geleden
Syriëgangster vrijgesproken van deelname aan terreurgroep IS

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam heeft donderdag een 38-jarige vrouw uit Berkel en Rodenrijs vrijgesproken van deelname aan de terroristische organisatie IS en van het plegen van voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf. Volgens de rechtbank zijn daar onvoldoende aanknopingspunten voor. De officier van justitie had een gevangenisstraf van vijf jaar geëist.

28 minuten geleden
Joran van der Sloot voor uitlevering overgedragen aan FBI

CAJAMARCA (ANP/RTR) - Joran van der Sloot is met de FBI onderweg naar de Verenigde Staten. De Peruaanse autoriteiten hebben de Nederlander overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten voor een tijdelijke uitlevering, vanwege het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway. Hij zat in Peru vast voor de moord op de Peruviaanse Stephany Flores in 2010.

36 minuten geleden
Kapot onderdeel in bedieningssysteem oorzaak treinstoring

AMSTERDAM (ANP) - Een defect onderdeel in het systeem voor de bediening van seinen en wissels is de oorzaak van de grote treinstoring rond Amsterdam begin deze week, meldt ProRail. Het onderdeel is inmiddels vervangen, aldus het bedrijf.

2 uur geleden
Zorg Donny M. niet passend voordat hij Gino (9) vermoordde

DEN HAAG (ANP) - De zorg en ondersteuning voor Donny M. (23) is "niet altijd passend geweest" voordat hij de 9-jarige Limburgse Gino ontvoerde en vermoordde. Dit komt naar voren uit onderzoek van het Toezicht Sociaal Domein, een samenwerking van meerdere inspecties. "Hoewel partijen meestal volgens richtlijnen en afspraken hebben gewerkt, is er toch verbetering nodig."

3 uur geleden