Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeing zakt op Wall Street na vliegtuigcrash in China

Boeing zakt op Wall Street na vliegtuigcrash in China

NEW YORK (ANP) - Vliegtuigfabrikant Boeing stond maandag onder druk op de beurzen in New York. Beleggers reageerden geschrokken op het neerstorten van een Boeing 737 in China. De stemming op Wall Street bleef verder terughoudend in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond de Russische oorlog in Oekraïne. Ook lijken de markten even op adem te komen na de sterke opleving van vorige week.

Boeing zakte 4,5 procent. Een Boeing 737 van China Eastern Airlines is maandag neergestort in het zuiden van China. Volgens de luchtvaartautoriteiten zaten er 123 passagiers en negen bemanningsleden aan boord. Reddingswerkers zijn naar de rampplek gestuurd. Het verongelukte toestel was volgens Boeing geen 737 MAX. Dat toestel werd in maart 2019 wereldwijd aan de grond gehouden na twee dodelijke ongelukken in korte tijd met dat type.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening een fractie hoger op 34.766 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent tot 4476 punten en techgraadmeter Nasdaq daalde een fractie tot 13.892 punten. Afgelopen week boekten de Amerikaanse beurzen de grootste weekwinst sinds november 2020.

Buffett

Allegehany dikte ruim 25 procent aan. Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van beursmiljardair Warren Buffett, koopt de onderneming die onder meer een verzekeraar en een speelgoedmaker omvat voor 11,6 miljard dollar in contanten. Anaplan werd haast 28 procent meer waard. Het softwarebedrijf wordt voor 10,7 miljard dollar opgekocht door de private investeringsmaatschappij Thoma Bravo.

Nielsen Holdings kelderde 10,5 procent. Het marktonderzoeksbureau heeft een overnamebod van zo'n 9,1 miljard dollar van een groep private investeerders afgewezen. Het bedrijf dat vooral bekend is van zijn kijk- en luisteronderzoeken, vindt het bod te laag.

General Motors

General Motors verloor 1,3 procent. De autofabrikant koopt voor 2,1 miljard dollar het belang van de Japanse techinvesteerder SoftBank in het bedrijfsonderdeel Cruise, dat zich richt op zelfrijdende auto's. Ook investeert GM 1,35 miljard dollar extra in de divisie om het wegvallen van de investeringen door SoftBank te compenseren.

Sportmerk Nike, dat na de slotbel met resultaten komt, steeg 0,2 procent.

De olieprijzen zaten in de lift na berichten dat de Europese Unie een verbod op de import van Russische olie zou overwegen. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,8 procent meer op 108,72 dollar en Brentolie werd 4,2 procent duurder op 112,45 dollar per vat. De euro was 1,1035 dollar waard tegen 1,1059 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

AFM legt miljoenenboete op aan vastgoedinvesteerder Bever Holding

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vastgoedinvesteerder Bever Holding twee boetes opgelegd met een totale waarde van 5 miljoen euro. Het bedrijf zou een tijd lang hebben nagelaten voorwetenschap tijdig openbaar te maken. Ook heeft Bever Holding onjuiste informatie verspreid, stelt de markttoezichthouder.

54 minuten geleden
AEX koerst af op vlak begin van week vol rentebesluiten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst maandag af op een vrijwel vlak begin. Beleggers doen het rustig aan in afwachting van de rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England. De Fed begint dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering en op woensdag wordt het rentebesluit bekendgemaakt. De rentebesluiten van de ECB en de Britse centrale bank volgen op donderdag.

1 uur geleden
Franse AI-start-up haalt 385 miljoen euro aan investeringen op

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse kunstmatige intelligentie-start-up Mistral AI heeft 385 miljoen euro aan investeringen opgehaald en is daarmee een van de leidende AI-bedrijven in Europa. De waarde van het bedrijf wordt inmiddels geschat op 2 miljard euro.

1 uur geleden
Chipbedrijf Nvidia wil basis opzetten in Vietnam

HANOI (ANP/AFP/RTR) - Het grote Amerikaanse chipconcern Nvidia wil een basis opzetten in Vietnam om de halfgeleiderindustrie in het Aziatische land te helpen ontwikkelen. Dat heeft Nvidia-topman Jensen Huang gezegd bij een bezoek aan Vietnam en een ontmoeting met premier Pham Minh Chinh.

1 uur geleden
Krant: investeerders doen miljardenbod op warenhuisketen Macy's

NEW YORK (ANP) - Een groep investeerders heeft een voorstel gedaan om de Amerikaanse warenhuisketen Macy's te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De investeerdersgroep heeft het voorstel ook met Macy's besproken en het bestuur van de keten is bijeengekomen om het bod te bestuderen. Het is volgens de ingewijden echter niet duidelijk of de retailer voorstander is van het bod.

2 uur geleden
Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

17 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

20 uur geleden