Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeing verliest op Wall Street na aantijgingen klokkenluider

Boeing verliest op Wall Street na aantijgingen klokkenluider

NEW YORK (ANP) - Vliegtuigfabrikant Boeing is dinsdag lager geëindigd op de beurs in New York. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit is een nieuw onderzoek begonnen na aantijgingen van een klokkenluider, die stelt dat de rompen van de 787 Dreamliner niet juist in elkaar zijn gezet.

Boeing eindigde bijna 2 procent lager na het nieuws, en sleurde daarmee de Dow-Jonesindex ook omlaag tot een klein verlies. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant maakte ook bekend dat het aantal afgeleverde vliegtuigen in het eerste kwartaal is gedaald tot het laagste niveau sinds medio 2021.

De Dow-Jonesindex eindigde een fractie in de min op 38.883,67 punten. De bredere S&P 500 won 0,1 procent tot 5209,91 punten. Techbeurs Nasdaq steeg 0,3 procent tot 16.306,64 punten.

Rentevergadering

Beleggers zijn vooral in afwachting van nieuwe cijfers over de inflatie in de Verenigde Staten, die woensdag verschijnen. Die zijn van belang voor het rentebeleid van de Federal Reserve, die de leenkosten eerder in recordtempo opvoerde om de inflatie te beteugelen.

Op de financiële markten is de hoop op een snelle daling van de rente ietwat bekoeld na uitlatingen van centralebankiers in de VS vorige week. In dat opzicht zullen ze deze week ook aandacht hebben voor de notulen rond de rentevergadering van de Fed in maart.

Ontspoorde trein

Tesla steeg 2,3 procent. De fabrikant van elektrische auto's heeft een schikking getroffen rond een dodelijk ongeval uit 2018, waarbij de Tesla reed met het hulpsysteem Autopilot.

Spoorwegbedrijf Norfolk Southern steeg 1,3 procent. De uitbater van spoorlijnen voor vrachtvervoer koopt een massaclaimzaak rond een ontspoorde trein voor 600 miljoen euro af.

Bitcoin

Cryptobeurs Coinbase daalde 5,5 procent, na een koersdaling van de bitcoin. De prijs van de bekendste cryptomunt ter wereld viel wat terug na de sterke stijging een dag eerder.

De euro was 1,0859 dollar waard, tegen 1,0852 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 85,33 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder, op 89,53 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Oprichter en voorzitter Klaus Schwab van het WEF treedt af

DAVOS (ANP/BLOOMBERG) - Klaus Schwab, de oprichter van het World Economic Forum (WEF), treedt af als uitvoerend voorzitter. Dat heeft Schwab gemeld in een mail aan het personeel. Het WEF heeft zijn besluit om de dagelijkse leiding uit handen te geven ook bevestigd.

2 uur geleden
Animatiestudio Pixar schrapt veel banen om kosten te besparen

EMERYVILLE (ANP/BLOOMBERG) - Pixar Animation Studios, bekend van succesvolle animatiefilms als Toy Story en Finding Nemo, gaat ongeveer 175 banen schrappen, ofwel circa 14 procent van het totale personeelsbestand. Moederbedrijf Walt Disney is bezig met forse kostenbesparingen en ook Pixar ontkomt daar niet aan.

3 uur geleden
Kleine min voor AEX, laadpalenmaker Alfen keldert na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een kleine min de handel uitgegaan. Bij de bedrijven op het Damrak was de producent van laadpalen en systemen voor het elektriciteitsnet Alfen een opvallende daler na bekendmaking van cijfers die negatief werden ontvangen door beleggers.

4 uur geleden
Stellantis haalt Italiaanse vlag van Poolse Fiats

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Stellantis verwijdert de Italiaanse vlag van de achterbumpers van in Polen in elkaar gezette Fiat 600's. De Italiaanse autoriteiten hebben de autofabrikant herhaaldelijk beschuldigd van misleiding over de herkomst van de in het buitenland geproduceerde auto's.

4 uur geleden
Alliander en Saxion maken robothond die gaslekken kan opsporen

APELDOORN (ANP) - Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, en Hogeschool Saxion hebben een robothond ontwikkeld die gaslekken onder de grond kan opsporen. Bedrijven als Alliander moeten van de EU vaker gasleidingen gaan inspecteren, maar kampen met een steeds groter personeelstekort.

5 uur geleden
Activistische aandeelhouder teleurgesteld in grote Shell-beleggers

LONDEN (ANP) - Mark van Baal, oprichter van de klimaatactivistische beleggersclub Follow This, is teleurgesteld in grote beleggers die niet voor zijn voorstel op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben gestemd. Enkele van 's werelds grootste beleggers, zoals het Noorse staatsinvesteringsfonds en BlackRock, zeggen daarmee volgens hem ten onrechte achter het klimaatakkoord van Parijs te staan.

5 uur geleden
Eerste nieuwe Europese AI-regels over halfjaar van kracht

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe EU-regels voor kunstmatige intelligentie (AI) gaan dit jaar niet meer in. De verboden op de gevaarlijkste toepassingen worden begin 2025 van kracht, denkt een woordvoerder van de raad van EU-ministers, die de regels dinsdag definitief bekrachtigde.

5 uur geleden