
Boeing-topman voorziet traag herstel van luchtvaartsector
CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - Het kan nog wel twee tot drie jaar duren voordat het luchtverkeer weer terug is op het niveau van voor de coronacrisis. Dat is de verwachting van Boeing-topman David Calhoun, die maandag de aandeelhouders van de Amerikaanse vliegtuigbouwer heeft bijgepraat.
"Het zal jaren duren voordat we weer terug zullen keren naar de pre-crisis niveau's", zei Calhoun. Hij stelde dat de luchtvaartindustrie dit jaar 314 miljard dollar aan inkomsten misloopt door de "ongekende" crisis. Alleen al in de Verenigde Staten staan 2800 vliegtuigen aan de grond. Verder is de passagiersstroom met 95 procent opgedroogd.
Calhoun noemde het moeilijk om in te schatten wanneer de situatie zal stabiliseren gelet op de onvoorspelbare en snel veranderende omgeving. Als het herstel al inzet, zal volgens hem de commerciële markt in de sector kleiner en de behoeften van klanten anders zijn.
Banenverlies
De topman gaf weinig details prijs over productieverlagingen of gepland banenverlies, waarover al berichten de ronde doen. Daarover zal woensdag, als de vliegtuigmaker met cijfers komt, mogelijk meer bekend worden. Dan zal ook het effect van de pandemie op de financiële resultaten zichtbaar worden.
Calhoun waarschuwde zijn personeel eerder dat vanwege de coronacrisis pijnlijke maatregelen op komst zijn. Ook omdat klanten hun bestellingen bij Boeing op grote schaal annuleren. Boeing gaat ook nog altijd gebukt onder de crisis met de gewraakte 737 MAX. Dat toestel staat wereldwijd al meer dan een jaar aan de grond na twee crashes in korte tijd.
Boeing mikt er nog steeds altijd om de toestellen nog deze zomer weer goedgekeurd te krijgen. Maar in verschillende media duiken berichten op dat dit wel eens wat langer kan gaan duren.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
6 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
8 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
10 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
15 uur geleden