Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeing stijgt op terughoudend Wall Street na megaorder

Boeing stijgt op terughoudend Wall Street na megaorder

NEW YORK (ANP) - Boeing stond maandag bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de megaorder voor de Amerikaanse vliegtuigfabrikant. Luchtvaartmaatschappij Emirates bestelde op de luchtvaartshow van Dubai voor 52 miljard dollar aan vliegtuigen bij Boeing. Het concern ontving op de show ook orders van de maatschappijen SunExpress en FlyDubai. Ook is Boeing optimistisch over een mogelijke hervatting van de orders uit China. Het aandeel werd 3,4 procent hoger gezet kort na de opening van Wall Street.

De algehele stemming op Wall Street was terughoudend, na de forse opleving op vrijdag. Beleggers verwerkten onder meer een rapport van kredietbureau Moody's. Daarin werden de vooruitzichten voor de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten verlaagd van stabiel naar negatief. Moody's hield de Amerikaanse kredietrating wel op het hoogste niveau van AAA.

Daarnaast blijft de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen rond de rente. Vorige week laaide de rentevrees weer even op. Dat kwam doordat de voorzitter van de Federal Reserve Jerome verklaarde dat de Amerikaanse centrale bank niet zal aarzelen om de rente verder te verhogen als dat nodig is om de inflatie terug te dringen. Beleggers zullen dan ook scherp letten op de nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers, die dinsdag op het programma staan.

Rente ongewijzigd

Economen van de Amerikaanse bank Morgan Stanley verwachten dat de Fed de rente tot juni 2024 ongewijzigd zal houden en daarna zal beginnen met verlagingen. Door de hogere leenkosten zal de Amerikaanse economische groei volgens Morgan Stanley volgend jaar wel vertragen, maar een recessie weten te vermijden.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,1 procent lager op 34.240 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,3 procent tot 4400 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 0,4 procent op 13.739 punten. De S&P 500 en de Nasdaq stegen vrijdag respectievelijk 1,6 procent en 2 procent.

Xi Jinping

Beleggers kijken verder uit naar de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping. Die zal naar verwachting woensdag plaatsvinden in San Francisco tijdens de APEC-top van het samenwerkingsverband tussen 21 landen rond de Grote Oceaan. De leiders zullen naar verwachting spreken over geopolitieke onderwerpen, waaronder de oorlog in Oekraïne en het Midden-Oosten, de situatie rond Taiwan, mensenrechten en economie en technologie.

De euro was 1,0690 dollar waard, tegenover 1,0665 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 77,35 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 81,64 dollar per vat. Oliekartel OPEC verhoogde zijn verwachting voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie voor dit jaar. De verwachtingen voor 2024 bleven ongewijzigd.

Meer uit Financieel

Vakbond kondigt nieuwe staking bij metaalbedrijven aan

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV kondigt opnieuw stakingen in de metaalsector aan. Werknemers van metaalbedrijven dreigen donderdag 24 uur het werk neer te leggen in Drenthe en vrijdag in Noord-Holland en Utrecht. Werkgevers blijven zich volgens de bond verzetten tegen een goede cao voor de ongeveer 360.000 medewerkers.

1 uur geleden
Beveiliging grijpt in tijdens vergadering Shell na verstoringen

LONDEN (ANP) - Beveiligers op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben ingegrepen tegen activisten die de bijeenkomst verstoorden met slogans tegen het olie- en gasconcern. "Shell brengt het klimaat om zeep", riepen ze. Enkele activisten probeerden het beveiligers ook moeilijker te maken door hun armen in elkaar te houden. Ongeveer een kwartier na de opening van de vergadering leek de actie voorbij, afgezien van een enkeling die om verdergaande maatregelen tegen CO2-uitstoot riep.

1 uur geleden
Vergadering Shell begint met protestlied

LONDEN (ANP) - De aandeelhoudersvergadering van Shell is begonnen met een protestlied van een groep van ongeveer tien tot vijftien activisten. "Shell kills", zongen ze op de melodie van Jolene van Dolly Parton. De beveiliging verwijderde hen uit de zaal.

1 uur geleden
Ether stijgt door hoop op komst beursfondsen van cryptomunt

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijzen van cryptomunten gingen dinsdag verder omhoog, na de sterke opmars een dag eerder. Vooral ether, na bitcoin de grootste digitale munt ter wereld, is flink meer waard geworden. De koersstijging volgt op de hoop dat de Amerikaanse toezichthouder SEC goedkeuring zal geven aan op de beurs verhandelde fondsen waarmee beleggers rechtstreeks in ether kunnen investeren.

1 uur geleden
Oad in cassatie in rechtszaak om schadevergoeding Rabobank

HOLTEN (ANP) - De oud-eigenaren van reisorganisatie Oad, die in 2013 failliet werd verklaard, gaan in cassatie tegen een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. Dat oordeelde eerder dit jaar dat de Rabobank geen schadevergoeding hoeft te betalen om de vermeende betrokkenheid van de bank bij het omvallen van het bedrijf. Oad vindt de uitspraak onjuist en onvoldoende onderbouwd.

2 uur geleden
Adviesgroep: aantal private leasecontracten neemt verder toe

APELDOORN (ANP) - De populariteit van private leasecontracten voor auto's neemt steeds verder toe. Zo steeg het aantal leasecontracten van 214.000 in 2020 naar 245.000 in 2023. Dat is een stijging van ongeveer 15 procent, meldt Van Bruggen Adviesgroep. Vooral jongeren, die zich vaak een dure aankoop zoals een auto niet kunnen veroorloven, zien een leasecontract wel zitten.

2 uur geleden
Bronnen: ASML kan chipmachines uitzetten bij Chinese inval Taiwan

VELDHOVEN (ANP/BLOOMBERG) - Chipmachinefabrikant ASML heeft manieren om zijn machines op afstand uit te schakelen, mocht China Taiwan binnenvallen. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Ook de Taiwanese chipproducent TSMC beschikt over die mogelijkheid. Volgens de bronnen heeft de Amerikaanse overheid eerder zorgen geuit richting beide bedrijven over de gevolgen van een Chinese inval in Taiwan, waar een groot deel van de wereldwijd geproduceerde chips vandaan komt.

2 uur geleden