Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeing neemt miljardenlast door productieproblemen 787 Dreamliner

Boeing neemt miljardenlast door productieproblemen 787 Dreamliner

CHICAGO (ANP) - De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing neemt een buitengewone last van 3,5 miljard dollar, omgerekend ruim 3 miljard euro, in verband met de productieproblemen met de 787 Dreamliner. Vanwege die technische problemen heeft Boeing sinds het voorjaar van 2021 de leveringen van de 787 stilgelegd. Het bedrijf denkt dat dit nog langer gaat duren en dat de productiekosten harder stijgen dan eerder voorzien.

Vooral vanwege die afschrijving leed Boeing in het afgelopen kwartaal een nettoverlies van bijna 4,2 miljard dollar, wat wel de helft minder is dan de min die een jaar eerder onder streep verscheen. De omzet zakte in het vierde kwartaal met 3 procent tot 14,8 miljard dollar ten opzichte van een jaar terug.

Over heel 2021 stegen de inkomsten met 7 procent naar 62,3 miljard dollar. In 2020 werd Boeing nog hard geraakt door de coronapandemie, waardoor luchtvaartmaatschappijen massaal orders introkken. Inmiddels is daar flink herstel te zien, vooral geholpen door de terugkeer in het luchtruim van de 737 MAX die wereldwijd lang aan de grond moest blijven staan na twee dodelijke ongelukken in korte tijd. Daardoor nemen de orders voor de 737 MAX weer sterk toe.

Topman David Calhoun van Boeing, dat ook een defensie-, ruimtevaart- en dienstendivisie heeft, noemt 2021 dan ook een jaar van wederopbouw. De onderneming leed desondanks voor het derde jaar op rij verlies, met een min van 4,3 miljard dollar. Dat is wel fors minder dan het verlies van 11,9 miljard dollar in 2020. De totale orderportefeuille voor commerciële vliegtuigen bedraagt meer dan 4200 toestellen met een waarde van 297 miljard dollar.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

6 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

10 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

11 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

12 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

12 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

13 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

14 uur geleden