Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeing neemt miljardenlast door productieproblemen 787 Dreamliner

Boeing neemt miljardenlast door productieproblemen 787 Dreamliner

CHICAGO (ANP) - De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing neemt een buitengewone last van 3,5 miljard dollar, omgerekend ruim 3 miljard euro, in verband met de productieproblemen met de 787 Dreamliner. Vanwege die technische problemen heeft Boeing sinds het voorjaar van 2021 de leveringen van de 787 stilgelegd. Het bedrijf denkt dat dit nog langer gaat duren en dat de productiekosten harder stijgen dan eerder voorzien.

Vooral vanwege die afschrijving leed Boeing in het afgelopen kwartaal een nettoverlies van bijna 4,2 miljard dollar, wat wel de helft minder is dan de min die een jaar eerder onder streep verscheen. De omzet zakte in het vierde kwartaal met 3 procent tot 14,8 miljard dollar ten opzichte van een jaar terug.

Over heel 2021 stegen de inkomsten met 7 procent naar 62,3 miljard dollar. In 2020 werd Boeing nog hard geraakt door de coronapandemie, waardoor luchtvaartmaatschappijen massaal orders introkken. Inmiddels is daar flink herstel te zien, vooral geholpen door de terugkeer in het luchtruim van de 737 MAX die wereldwijd lang aan de grond moest blijven staan na twee dodelijke ongelukken in korte tijd. Daardoor nemen de orders voor de 737 MAX weer sterk toe.

Topman David Calhoun van Boeing, dat ook een defensie-, ruimtevaart- en dienstendivisie heeft, noemt 2021 dan ook een jaar van wederopbouw. De onderneming leed desondanks voor het derde jaar op rij verlies, met een min van 4,3 miljard dollar. Dat is wel fors minder dan het verlies van 11,9 miljard dollar in 2020. De totale orderportefeuille voor commerciële vliegtuigen bedraagt meer dan 4200 toestellen met een waarde van 297 miljard dollar.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Wall Street sluit week fors hoger af na teken dat inflatie afremt

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met een flinke plus gesloten. Daarmee won Wall Street voor de derde dag op rij. Beleggers reageerden onder meer op een bericht dat een favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve in april minder snel toenam dan de maand ervoor. Het kan een teken zijn dat de prijsstijgingen wat gaan afremmen.

1 uur geleden
Bitcoin zakt verder weg, ook nu aandelenbeurzen weer stijgen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van de bitcoin is vrijdag net als die van de meeste andere cryptomunten gedaald. De belangrijkste digitale munt was rond 21.00 uur Nederlandse tijd zo'n 28.500 dollar waard (ongeveer 26.500 euro). Het is de achtste week op rij dat de waarde van de bitcoin is gedaald en dat gebeurt voor het eerst in meer dan tien jaar. De aandelenbeurzen stegen juist aan het einde van de handelsweek.

3 uur geleden
Eindhoven nog niet verzocht vluchten over te nemen van Schiphol

EINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport is nog niet gevraagd om de komende periode vluchten over te nemen van Schiphol. Als die verzoeken komen, gaat de luchthaven kijken wat er mogelijk is. "Als het kan, zal het sowieso gaan om een zeer beperkt aantal vluchten", aldus een woordvoerster. Vanwege de grote drukte op Schiphol wil de luchthaven mogelijk vluchten verplaatsen naar regionale luchthavens.

6 uur geleden
Kiev: Oekraïense boeren hebben vijfde minder granen gezaaid

KIEV (ANP/RTR) - Oekraïense boeren hebben het zaaien deze lente bijna afgerond. Het oppervlak dat met granen zoals tarwe is gezaaid is ruim een vijfde kleiner dan vorig jaar, meldt het Oekraïense ministerie van Landbouw. Het zaaigebied is een stuk kleiner door de oorlog in het land.

8 uur geleden
G7: OPEC heeft cruciale rol bij aanpak krapte op oliemarkt

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC heeft een "cruciale rol" bij het aanpakken van de krapte op de wereldwijde oliemarkt en het verlagen van de hoge energieprijzen. Dat stelt de G7, de groep van zeven rijke industrielanden, in een verklaring. Volgende week gaan de OPEC en zijn bondgenoten waaronder Rusland weer vergaderen over de productie.

10 uur geleden
Britse premier Johnson wil olie en gas blijven winnen in Noordzee

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson wil olie en gas blijven winnen in de Noordzee om de stijgende kosten van het levensonderhoud in het Verenigd Koninkrijk aan te pakken. Ook roept Johnson energiebedrijven op te blijven investeren in fossiele brandstoffen.

10 uur geleden
Klein aantal vluchten easyJet nog verstoord na IT-problemen

LONDEN (ANP) - Een klein aantal vluchten van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet is vrijdag nog verstoord, na de IT-problemen een dag eerder. In een verklaring stelt easyJet dat vanwege een probleem met het IT-systeem donderdag ongeveer 200 vluchten werden getroffen. Het probleem was binnen een paar uur verholpen en easyJet voerde die dag bijna 1500 vluchten uit over het hele netwerk.

11 uur geleden