Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeing krijgt voorlopige toestemming voor levering 787 Dreamliner

Boeing krijgt voorlopige toestemming voor levering 787 Dreamliner

ARLINGTON (ANP) - De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft voorlopige toestemming gekregen van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA om de 787 Dreamliner weer te mogen leveren, melden bronnen tegenover persbureau Bloomberg. De 787 Dreamliner stond al bijna twee jaar aan de grond vanwege constructiefouten.

De Federal Aviation Administration, kortweg FAA, heeft de plannen van Boeing om de constructiefouten in het vliegtuigframe te inspecteren en te repareren goedgekeurd, zeggen de ingewijden. De constructiefout zat in het samenvoegen van delen van de romp van de kisten. Op zo'n twintig plekken werden destijds gaten gevonden die niet goed waren opgevuld.

De goedkeuring van de FAA betekent niet direct dat de verkoop van het toesteltype weer zal aantrekken. Boeing moet eerst de vereiste reparaties uitvoeren. Dan moet de FAA elk vliegtuig nog apart inspecteren en goedkeuren. Volgens de bronnen mikt Boeing op het hervatten van de leveringen van de toestellen rond 8 augustus.

Schade inhalen

Sinds eind 2020 stonden zo'n 120 van de 787 Dreamliners, goed voor zo'n 338 miljoen dollar per stuk (omgerekend zo'n 330 miljoen euro) aan de grond. Luchtvaartmaatschappijen zoals American Airlines hebben de toestellen in bestelling bij Boeing.

Als de vliegtuigen weer verkocht kunnen worden, kan Boeing mogelijk eerdere financiƫle schade door het aan de grond moeten houden van de toestellen goedmaken. In het tweede kwartaal van dit jaar behaalde Boeing een fors lagere winst dan een jaar eerder, onder andere vanwege de productieproblemen met de 787 Dreamliner.

Airbus

Eerder deze maand zei Stan Deal, commercieel directeur van Boeing, dat de vliegtuigbouwer van plan is de productie op te schroeven. Met het leveren van de Dreamliners gaat de voorraad namelijk omlaag, zei hij tijdens de belangrijke luchtvaartshow Farnborough in het Verenigd Koninkrijk.

Daar haalde Boeing voor het eerst meer nieuwe orders binnen dan rivaal Airbus, die het jarenlang veel beter deed. Boeing haalde orders binnen voor 297 toestellen, Airbus voor slechts 85 vliegtuigen. Boeing verwacht ook dat de wereldwijde luchtvaart de komende twintig jaar ruim 2 miljoen nieuwe werknemers nodig heeft, omdat de vloot van verkeersvliegtuigen zal verdubbelen, nu de pandemie op zijn retour is.

Meer uit Financieel

Advocaat: schikking Philips kan ook in Nederland betekenis hebben

AMERSFOORT (ANP) - De schikking van Philips van 1,1 miljard dollar voor Amerikanen die schade zeggen te hebben van apparaten van dit bedrijf tegen apneu, kan ook in Nederland van betekenis worden. Philips ziet immers "dat er iets goed mis is gegaan", zegt de Nederlandse advocaat Mark de Hek van SAP Letseladvocaten. De regeling kan daardoor eventueel in het voordeel werken van de meer dan duizend door De Hek vertegenwoordigde Nederlanders die ook klachten door deze apparatuur melden of bezorgd zijn over de mogelijke gevolgen van het gebruik.

13 minuten geleden
Veel onzekerheid in bloemenbranche over nieuwe inspecties in VK

ZOETERMEER (ANP) - Bij Nederlandse bloemen- en plantenexporteurs is veel onzekerheid over de gevolgen van de fysieke inspecties die vanaf dinsdag worden uitgevoerd bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk. Zo is er in de havens onvoldoende capaciteit om de controles uit te voeren en leiden de inspecties tot flink meer kosten, zegt Matthijs Mesken, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). Hij pleit dan ook voor een nieuwe handelsovereenkomst.

28 minuten geleden
Aandeel Philips koerst af op grootste dagwinst ooit na schikking

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Philips koerst maandag af op de grootste dagwinst ooit van het zorgtechnologiebedrijf. Het aandeel werd bij de opening al een derde meer waard en in de middaghandel liep de koerswinst verder op tot bijna 47 procent. Philips zag daarmee de beurswaarde met miljarden euro's stijgen tot rond de 30 miljard euro.

30 minuten geleden
Flitsbezorger Getir kondigt vertrek uit Nederland aan

AMSTERDAM (ANP) - Flitsbezorger Getir heeft aangekondigd uit Nederland te vertrekken. Ook gaat het bedrijf het weg uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Met het vertrek van Getir zal ook haar merk Gorillas uit Europa verdwijnen.

46 minuten geleden
Massaclaim van 3 miljard tegen Staat om Schiphol 'in aantocht'

SCHIPHOL (ANP) - Een groep omwonenden en belangenorganisaties bereidt een massaclaim van 3 miljard euro voor tegen de Staat over Schiphol. Aanleiding voor de claim is de uitspraak van de rechtbank in Den Haag vorige maand. Volgens de rechter heeft de Staat lange tijd inbreuk gemaakt op de mensenrechten van omwonenden door niet genoeg rekening te houden met hun gezondheid.

1 uur geleden
Arbeidsinspectie: boetes illegaal werken schrikken niet genoeg af

DEN HAAG (ANP) - De boetes die werkgevers krijgen als ze werknemers uit het buitenland illegaal laten werken, zijn niet meer afschrikwekkend genoeg. Dit meldt de Arbeidsinspectie na onderzoek onder 24 bedrijven die de wet hebben overtreden. Vaak zijn de financiƫle voordelen volgens de inspectie zo groot dat een boete minder kost dan het betalen van cao-lonen en werkgeverslasten.

1 uur geleden
Noodlijdend IT-bedrijf Atos wil meer geld voor reddingsplan

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het noodlijdende Franse IT-bedrijf Atos heeft meer geld nodig voor zijn reddingsplan. Het bedrijf, dat ook in Nederland diensten levert aan overheidsinstellingen en bedrijven, heeft nu 1,7 miljard euro nodig om zijn activiteiten te kunnen voortzetten. Eerder ging het nog uit van 1,2 miljard euro.

2 uur geleden