Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeing kreeg in januari geen nieuwe bestellingen binnen

Boeing kreeg in januari geen nieuwe bestellingen binnen

CHICAGO (ANP/RTR) - Vliegtuigbouwer Boeing heeft door de problemen met de 737 MAX in januari geen enkele nieuwe bestelling binnengekregen. Het is voor het eerst sinds 1962 dat de eerste maand van het jaar geen nieuwe vliegtuigorders opleverde. Rivaal Airbus bracht eerder naar buiten vorige maand juist een erg hoog aantal van 274 bestellingen te hebben genoteerd.

De meeste luchtvaartmaatschappijen willen nu even geen nieuwe toestellen bestellen bij Boeing, totdat de 737 MAX weer goedkeuring heeft van toezichthouders. Overigens kreeg Boeing ook voor andere type toestellen geen orders binnen.

Wanneer de 737 MAX weer de lucht in mag, is nog onduidelijk. Vliegtuigbouwer Boeing ontdekte onlangs weer een nieuw softwareprobleem bij de toestellen. Boeing gaat er volgens een eerdere verklaring van uit halverwege dit jaar groen licht te krijgen voor de vliegtuigen die al sinds maart vorig jaar aan de grond staan.

De 737 MAX werd aan de grond gezet na twee ongelukken binnen vijf maanden. Bij vliegtuigen van maatschappijen uit Indonesië en Ethiopië was een systeem dat moest zorgen dat het vliegtuig niet te steil steeg te agressief. Daardoor werd de neus van het vliegtuig herhaaldelijk naar beneden gedrukt wat tot de fatale ongelukken leidde.

Meer uit Financieel

Overslag haven Rotterdam daalt licht in eerste kwartaal

ROTTERDAM (ANP) - De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste maanden van dit jaar met 1,4 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Havenbedrijf Rotterdam komt dat vooral door minder overslag van kolen, ruwe olie en olieproducten. Over heel 2023 kwam de afname nog uit op ruim 6 procent, als gevolg van geopolitieke spanningen, lage economische groei en hoge inflatie.

8 minuten geleden
Chipfabrikant TSMC ziet weer groei door sterke vraag AI-chips

HSINCHU (ANP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese TSMC, 's werelds grootste chipfabrikant, heeft voor het eerst in lange tijd de winst weer zien groeien. Het concern profiteerde vooral van een grote vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

25 minuten geleden
Cacaoboeren gaan in Brussel protesteren tegen lage prijzen

BRUSSEL (ANP) - Cacaoboeren uit Ghana en Ivoorkust gaan maandag in Bussel protesteren, als grote chocoladefabrikanten daar een conferentie organiseren. Ze willen zo aandacht vragen voor de lage prijzen die ze krijgen voor hun bonen.

30 minuten geleden
ASML ziet openingswinst verdampen in vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - ASML zag donderdag de openingswinst weer verdampen op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker ging een dag eerder hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. Het aandeel daalde nu 0,3 procent, na het koersverlies van bijna 7 procent op woensdag. ASML leek aanvankelijk te profiteren van beter dan verwachte resultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van ASML zag de winst in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar tijd stijgen dankzij de sterke vraag naar AI-chips.

1 uur geleden
ASML toont herstel in licht hogere AEX na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML toonde donderdag wat herstel op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker ging een dag eerder nog hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. Het aandeel won nu 1,5 procent, na het koersverlies van bijna 7 procent op woensdag. ASML profiteerde onder meer van beter dan verwachte resultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van ASML zag de winst in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar tijd stijgen dankzij de sterke vraag naar AI-chips.

1 uur geleden
Conflicten raken meerderheid internationaal handelende bedrijven

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen heeft last van de vele conflicten die momenteel spelen in de wereld. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven.

2 uur geleden
Flink meer omzet easyJet, ziet vraag richting zomer groeien

LUTON (ANP) - EasyJet ziet de vraag naar zijn vliegreizen en vakanties nog altijd toenemen. Die trend leidt naar verwachting tot een omzetstijging van 22 procent over de afgelopen zes maanden van het gebroken boekjaar van de luchtvaartmaatschappij. Dat meldt easyJet in een tussentijdse handelsupdate. De luchtvaartmaatschappij, die ook vakanties aanbiedt, ziet het aantal boekingen voor deze zomer sterker stijgen dan in 2023.

2 uur geleden