Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeing koopt leverancier terug voor 4,7 miljard dollar

Boeing koopt leverancier terug voor 4,7 miljard dollar

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing gaat bedrijfsonderdelen van zijn leverancier Spirit AeroSystems terugkopen voor ongeveer 4,7 miljard dollar. De vliegtuigbouwer verkocht Spirit AeroSystems in 2005 om kosten te besparen, maar wil het nu terugkopen na een lange serie aan incidenten met Boeing-toestellen. Concurrent Airbus gaat ook delen van het bedrijf overnemen.

Met de overname van Spirit AeroSystems hoopt Boeing meer grip te krijgen op de productieprocessen en minder snel in de problemen te komen om gebreken bij vliegtuigen die leiden tot onderzoeken en rechtszaken. De overname moet nog wel goedgekeurd worden door het Pentagon en de Amerikaanse mededingsautoriteiten. Mocht dat gebeuren, dan is deal medio volgend jaar rond.

De aankondiging komt te midden van een spannende week voor Boeing. Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft de vliegtuigbouwer namelijk een week de tijd gegeven om schuld te bekennen voor twee crashes van 737 MAX-toestellen in 2018 en 2019 waarbij 346 mensen om het leven kwamen. Doet Boeing dat niet, dan volgt volgens ingewijden die persbureau Reuters heeft gesproken een rechtszaak.

Een dollar

Boeing had in 2021 al een schikking getroffen om de twee crashes, maar justitie meent dat er verplichtingen geschonden zijn die Boeing weer strafbaar maakt. Het ministerie heeft een pleidooiovereenkomst aangeboden met een geldboete en een toezichtsstraf waarmee Boeing een rechtszaak kan vermijden. Wel moet het dan schuld bekennen.

Het totale overnamebedrag komt voor Boeing uit op 8,3 miljard dollar, omdat de vliegtuigbouwer ook de nettoschuld van Spirit AeroSystems overneemt.

Airbus betaalt een symbolisch bedrag van één dollar voor onderdelen van AeroSystems. De Europese vliegtuigbouwer krijgt daarbij 559 miljoen dollar voor de overname. Dat Airbus er zo voordelig uitkomt, is het resultaat van voorwaarden die na maanden overleg tussen de drie partijen overeengekomen zijn.

Meer uit Financieel

Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

1 uur geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

1 uur geleden
Bijna 6 miljoen reizigers Schiphol in juni, meer dan vorig jaar

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in juni bijna 6 miljoen passagiers verwerkt, wat 5 procent meer is vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal vluchten van en naar de luchthaven ging omhoog.

2 uur geleden
Kosten van computerstoring 'heel lastig' in kaart te brengen

DEN HAAG (ANP) - De totale kosten van de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag zijn volgens onafhankelijk techexpert Bert Hubert "heel lastig" in kaart te brengen. "De uiteindelijke kosten van dit alles zijn enorm uitgespreid."

2 uur geleden
Reisorganisaties in afrondende fase met afhandelen storingschade

LEUSDEN (ANP) - Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen zijn druk bezig met het op pad helpen van de laatste reizigers die vertraging hebben opgelopen door de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag. Dat was van het weekend nog anders, toen sommige reisorganisaties zeker "10 procent van hun klanten moesten omboeken", zegt directeur Frank Radstake van reisbranchevereniging ANVR.

2 uur geleden
Verzekeraar vreest miljoenenschade Duitse wijnboeren door vorst

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Duitse wijnboeren hebben naar verwachting voor miljoenen euro's aan schade geleden door strenge nachtvorst in het voorjaar waardoor druivenoogsten verloren zijn gegaan. Dat zegt de grote Duitse verzekeraar Allianz. Duitsland behoort tot de grootste wijnproducenten van Europa, met bijvoorbeeld de bekende Riesling-wijn.

2 uur geleden
Investeerder Abu Dhabi neemt meerderheidsbelang in Bugaboo

AMSTERDAM (ANP) - Kinderwagenmerk Bugaboo komt in handen van Mubadala Capital, een staatsinvesteringsfonds van Abu Dhabi. De investeerder uit de Verenigde Arabische Emiraten neemt een meerderheidsbelang in het van oorsprong Nederlandse merk, meldt het in een verklaring samen met de vorige eigenaar, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Bain Capital.

3 uur geleden