Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeing in VS weer onderzocht, nu om brand in motor vliegtuig

Boeing in VS weer onderzocht, nu om brand in motor vliegtuig

WASHINGTON (ANP/AFP/BELGA) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA is opnieuw een onderzoek gestart naar Boeing. Donderdag werd bij een vlucht van Southwest Airlines net voor het toestel wilde opstijgen een brand in een van de motoren gesignaleerd.

Het toestel, een Boeing 737-800 NG met bestemming Las Vegas, moest de start afbreken en keerde terug naar de terminal van de luchthaven van Lubbock in Texas. Er zijn geen gewonden gevallen. Volgens de maatschappij zijn alle 154 passagiers uiteindelijk met een ander toestel naar hun bestemming gebracht.

Uit een opname van de gesprekken tussen de controletoren en de cockpit blijkt dat de piloot tijdens het taxiën naar de startbaan "een oververhitting van de remmen" constateerde en "een brand ter hoogte van de linkermotor".

Crisis

Het is niet het eerste probleem met een toestel van de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Boeing verkeert sinds begin dit jaar al in crisis door meerdere defecten aan zijn vliegtuigen. Dat begon met een tijdens een vlucht losgeschoten deurpaneel van een Boeing 737 MAX 9 van Alaska Airlines.

Boeing heeft Alaska Airlines in het afgelopen kwartaal 160 miljoen dollar compensatie betaald. Sinds het incident in januari moesten tientallen vliegtuigen aan de grond blijven en zijn veel vluchten geannuleerd. Alaska Airlines verwacht in de loop van dit jaar verder te worden gecompenseerd door Boeing.

Veiligheidsprocedures

Boeing waarschuwde vorige maand al voor financiële tegenvallers door diverse onderzoeken die naar het concern lopen en door een tragere productie van zijn 737 MAX-toestellen. Boeing is inmiddels druk bezig om de veiligheidsprocedures te verbeteren. Topman Dave Calhoun van de vliegtuigfabrikant kondigde onlangs aan dat hij het bedrijf gaat verlaten. Ook enkele andere topbestuurders vertrekken.

De vertrekkende Calhoun verdiende volgens Boeing vorig jaar 32,8 miljoen dollar, omgerekend ruim 30 miljoen euro. Dat is 45 procent meer dan het jaar ervoor. De toename kwam vooral door een bonus die bedoeld was om hem tot en met 2025 bij het concern te houden. Na het Alaska Airlines-incident heeft hij wel afgezien van een prestatietoeslag van 2,8 miljoen dollar.

De FAA onderzoekt ook een ander incident dat zich heeft voorgedaan met een Southwest-vliegtuig dat op 23 maart zou landen op de luchthaven LaGuardia in New York, maar werd omgeleid naar de luchthaven Baltimore-Washington. Dat toestel kampte met turbulentie en slecht zicht en lijkt geen technische problemen te hebben gehad.

Meer uit Financieel

Qantas betaalt 61 miljoen boete voor schandaal om

MASCOT (ANP/AFP) - De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft ingestemd met het betalen van een boete van 100 miljoen Australische dollar, zo'n 61 miljoen euro, ter schikking van een rechtszaak waarin de maatschappij werd beschuldigd van het illegaal verkopen van duizenden tickets voor vluchten die al geannuleerd waren. In het schandaal over de "spookvluchten" zou Qantas hebben toegegeven dat "het consumenten heeft misleid" door de stoelen op de tienduizenden vluchten te blijven adverteren.

1 uur geleden
ABN AMRO: aantal nieuwe ouderenwoningen ver achter kabinetsdoel

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe woningen voor ouderen blijft ver achter bij de kabinetsdoelen. Woonminister Hugo de Jonge kondigde in 2022 aan dat er tot 2030 jaarlijks gemiddeld 36.000 nieuwe seniorenwoningen moeten komen, maar dit jaar komen er slechts zo'n 2800 bij. De komende twee jaar blijft het aantal opleveringen ook rond dit aantal steken, meldt ABN AMRO op basis van cijfers van vakmedium Cobouw.

4 uur geleden
Crypto.com wil meer sportsponsoring na deal Miami Grand Prix

SINGAPORE (ANP) - Crypto.com wil meer sporten gaan sponsoren, nadat het handelsplatform voor cryptomunten de titelsponsor werd van het Formule 1-evenement in Florida, de Crypto.com Miami Grand Prix. Het bedrijf ziet sport als groeimotor om mensen bekend te maken met de cryptowereld, zegt Steven Kalifowitz, marketingdirecteur van Crypto.com, tegen Bloomberg News.

13 uur geleden
Recordomzet voor iPhone-maker Foxconn in april

ZHENGZHOU (ANP/BLOOMBERG) - iPhone-producent Foxconn heeft zijn inkomsten vorige maand aanzienlijk zien stijgen, tot het hoogste niveau ooit voor de maand april. De omzet klom met 19 procent tot omgerekend 14,8 miljard euro, maakte het Taiwanese bedrijf zondag bekend. Hierdoor kunnen de verwachtingen van marktkenners voor de verkoop van iPhones mogelijk naar boven worden bijgesteld.

17 uur geleden
Bureau: stem tegen beloning Boeing-topman van 33 miljoen dollar

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing krijgen het dringende advies om tegen een salarispakket van 32,8 miljoen dollar (31 miljoen euro) voor topman David Calhoun te stemmen. Dat meldt Adviesbureau Institutional Shareholder Services (ISS), dat onder meer pensioenfondsen en verzekeraars adviseert.

19 uur geleden
Israël doodt Palestijnse 'terroristen' op Westelijke Jordaanoever

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen vijf Palestijnse terroristen gedood op de Westelijke Jordaanoever. Bij de actie raakte een Israëlische soldaat gewond. Zeker vier doden waren lid van de gewapende tak van Hamas.

1 dag geleden
Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

OMAHA (ANP/RTR) - De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

1 dag geleden