Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeing hoger op terughoudend Wall Street

Boeing hoger op terughoudend Wall Street

NEW YORK (ANP) - De toonaangevende Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag geen grote koersuitslagen zien. Beleggers namen een afwachtende houding aan in aanloop naar het nieuwe cijferseizoen later deze week. Ook kijkt de markt uit naar een belangrijk inflatiecijfer, dat voor donderdag op het programma staat.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent lager op 39.344,79 punten. De breder samengestelde S&P 500-index won 0,1 procent op 5572,85 punten en techgraadmeter Nasdaq ging 0,3 procent vooruit tot 18.403,74 punten. Daarmee bereikten de S&P 500-index en de Nasdaq nieuwe recordniveaus.

Aandelen Boeing sloten, ondanks een nieuw incident met een vliegtuig, 0,6 procent hoger. Een Boeing-vliegtuig van United Airlines verloor maandag tijdens het opstijgen opnieuw een wiel. Niemand raakte gewond tijdens de vlucht met een Boeing 757-200 die om 07.16 uur lokale tijd opsteeg vanuit Los Angeles en om 10.10 uur landde op Denver International Airport.

Dodelijke crashes

Boeing gaf maandag ook toe de voorwaarden te hebben geschonden van de schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie rond twee dodelijke crashes met de geplaagde 737 MAX-toestellen. Boeing trof in 2021 al een schikking met justitie, maar kon door het niet naleven van de voorwaarden alsnog strafrechtelijk vervolgd worden voor de twee fatale ongelukken uit 2018 en 2019, waarbij 346 mensen omkwamen.

Als het akkoord wordt goedgekeurd door een federale rechter is Boeing officieel een veroordeelde misdadiger. Het concern zal ook een boete van 243,6 miljoen dollar betalen. Met de schuldbekentenis ontloopt Boeing een langdurig strafproces. De bekentenis kan mogelijk wel lucratieve overheidscontracten met onder andere het ministerie van Defensie en ruimtevaartorganisatie NASA in de weg staan.

Inflatiecijfers

Beleggers kijken deze week vooral uit naar de nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers. De hardnekkige inflatie in de VS heeft de Federal Reserve er tot nu toe van weerhouden om de rente te verlagen. Ook praat Fed-voorzitter Jerome Powell deze week leden van het Amerikaanse Congres bij over het rentebeleid van de centrale bank. Daarnaast staan vrijdag de kwartaalcijfers van grote Amerikaanse banken zoals JPMorgan Chase en Wells Fargo op het programma, waarmee het cijferseizoen in de VS wordt afgetrapt.

Paramount Global zakte 5,3 procent. De Hollywoodstudio en eigenaar van televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon heeft ermee ingestemd om samen te gaan met branchegenoot Skydance Media. Met de deal komt een einde aan een lange reeks van onderhandelingen over een fusie.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

9 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

12 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

14 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

15 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden