Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bodemonderzoeker Fugro helpt Denen bij nieuwe windparken op zee

Bodemonderzoeker Fugro helpt Denen bij nieuwe windparken op zee

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bodemonderzoeker Fugro heeft een nieuwe klus in Denemarken binnengehaald voor de voorbereiding van de aanleg van windmolens op zee. Vanaf 2024 gaat de onderneming uit Leidschendam in opdracht van het Deense Energinet de zeebodem en alles daaronder in beeld brengen om geïnteresseerde ontwikkelaars hierover te informeren, voordat zij meedingen naar een klus.

Tot zeker ver in 2025 zullen de onderzoeken doorgaan om er zekerder van te zijn dat de turbines en kabels op de goede plekken komen te liggen. Denemarken wil met de aanleg van het windproject op zee North Sea I zijn energiecapaciteit met 4 gigawatt uitbreiden. Dat is ongeveer 14 procent van het huidige elektriciteitsverbruik van Nederland.

Fugro, dat vorig jaar goed was voor een jaaromzet van bijna 1,5 miljard euro, ziet het binnenhalen van de nieuwe opdracht als het bewijs dat klanten ook op de lange termijn op zoek blijven naar meer energiecapaciteit uit hernieuwbare bronnen. Martin Kilsgaard Østergaard, projectleider bij Energinet, zegt blij te zijn met de overeenkomst met Fugro vanwege het succesvolle eerdere werk van het Nederlandse bedrijf voor Deense windparken op zee. Hoeveel geld met de klus is gemoeid, is niet naar buiten gebracht.

Meer uit Financieel

Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

1 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

2 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

4 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

5 uur geleden
Bezorgers: nagenoeg alle cadeaus op tijd binnen voor pakjesavond

DEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

5 uur geleden
Qbuzz bestelt 140 Italiaanse elektrische bussen voor regio Leiden

TURIJN (ANP) - Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

5 uur geleden
Spaans telecomconcern Telefónica wil 5100 banen schrappen

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse telecombedrijf Telefónica wil tot 2026 bijna 5100 banen schrappen in eigen land, heeft een vakbondsbron gemeld aan persbureau AFP. Dat is ongeveer een derde van de functies in Spanje.

6 uur geleden