Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bodegraven wil dat Twitter complottweets over pedonetwerk wist

Bodegraven wil dat Twitter complottweets over pedonetwerk wist

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Reeuwijk-Bodegraven wil dat Twitter berichten van drie complotdenkers over een vermeend satanisch pedofielennetwerk in die gemeente weghaalt. De gemeente heeft Twitter voor de rechter gedaagd. Vrijdag dient in Den Haag een kort geding over de kwestie.

De rechtbank bepaalde vorig jaar al dat complotdenkers Joost Knevel, Wouter Raatgever en Micha Kat moesten stoppen met het online verspreiden van verhalen over een niet-bestaand pedofielennetwerk in Bodegraven. De mannen riepen ook mensen op om actie te ondernemen, onder meer door bloemen te leggen op de gemeentelijke begraafplaats in Bodegraven bij graven van overleden kinderen. Dat zorgde voor veel onrust in de gemeente.

Raatgever en Knevel werden in juni van dit jaar bovendien veroordeeld tot maandenlange celstraffen voor onder meer opruiing, bedreiging en smaad. Raatgever en Knevel stonden terecht voor onder meer het uiten van (doods)bedreigingen aan het adres van RIVM-directeur Jaap van Dissel, premier Mark Rutte en een huisarts in Bodegraven, die bij het netwerk betrokken zouden zijn.

Oproepen locaties te bezoeken

Kat is onlangs door Ierland aan Nederland uitgeleverd en zit nu in Nederland in de cel. Woensdag verschijnt hij voor de raadkamer van de rechtbank in Den Haag, die beslist over de verlenging van zijn voorarrest met maximaal drie maanden. Hij moet nog voorkomen voor zes gevallen van opruiing en bedreiging. Het drietal is onlangs ook veroordeeld tot het betalen van 200.000 euro schadevergoeding aan de gemeente Reeuwijk-Bodegraven.

Volgens de gemeente circuleren op Twitter nog steeds berichten over zogenaamde pedofiele misdrijven in Bodegraven-Reeuwijk. Om welke berichten het precies gaat, wil de gemeente nu niet zeggen. Ook de advocaat van Twitter wil niet voor de zitting van vrijdag reageren. De gemeente eist in het kort geding dat alle tweets van Kat, Raatgever en Knevel met beschuldigingen over dergelijke misdrijven verwijderd worden en verwijderd blijven. Ook tweets waarin locaties van de vermeende misdrijven worden genoemd, zouden moeten worden verwijderd, net als oproepen om die locaties te bezoeken.

Het kort geding dient vrijdag om 13.00 uur.

Meer uit Binnenland

OM in hoger beroep in zaak misbruiken oppaskinderen

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak tegen de Limburgse man en vrouw die zeven oppaskinderen in de regio Eindhoven zouden hebben misbruikt. De twee werden eerder deze maand veroordeeld tot twaalf jaar cel, de man kreeg er ook tbs met dwangverpleging bij. Het OM, dat sprak van een "weerzinwekkende zedenzaak", eiste in januari vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen beide verdachten.

25 minuten geleden
Politiebonden: meer geld nodig voor bewaken en beveiligen

BAARN (ANP) - Politiebonden roepen in een brief aan minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) op snel meer geld beschikbaar te stellen voor het zogenoemde stelsel Bewaken en Beveiligen, dat toeziet op het beschermen van bedreigde personen. Door een tekort aan geld lopen die personen en politie momenteel "onnodige extra risico’s", melden politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe dinsdag.

1 uur geleden
CPB: pas op met belastingmaatregelen om gedrag te sturen

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet spaarzamer gebruikmaken van belastingmaatregelen om het gedrag van burgers en bedrijven te sturen. Deze instrumenten zijn vaak nodeloos ingewikkeld en leiden tot hoge kosten of lastenverzwaringen, zonder dat het beoogde doel ermee wordt bereikt. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport.

2 uur geleden
4 musea, waaronder Tropenmuseum, verder onder naam Wereldmuseum

DEN HAAG (ANP) - Het Tropenmuseum, Afrika Museum, Museum Volkenkunde en Wereldmuseum gaan later dit jaar verder onder de naam Wereldmuseum. De musea hebben sinds de fusie in 2014 een andere koers ingezet, meldt de museumkoepel Nationaal Museum van Wereldculturen dinsdag. "De nieuwe naam is een logische nieuwe stap van deze transitie."

2 uur geleden
Tata Steel naar rechter om cameratoezicht van omgevingsdienst

IJMUIDEN (ANP) - Tata Steel stapt naar de rechter wegens de camera's die de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft opgehangen om toezicht te houden op de staalfabriek. Tata eist met een kort geding dat het cameratoezicht stopt, omdat volgens het bedrijf de privacy van de medewerkers niet gegarandeerd is.

2 uur geleden
Zembla: OM verwijdert aantekening strafblad Zembla-journalist

HILVERSUM (ANP) - De aantekening op het strafblad van Zembla-journalist Ton van der Ham na zijn arrestatie in 2018 is door het Openbaar Ministerie verwijderd, meldt Zembla dinsdagochtend. Van der Ham was destijds aan het werk in het UMC Utrecht toen beveiligers hem aanhielden. Het OM concludeert volgens Zembla na nieuw onderzoek dat de aanhouding was gebaseerd op een dwaling.

4 uur geleden
Zorg en onderwijs: stop met verplaatsen asielkinderen

DEN HAAG (ANP) - Beroepskrachten uit jeugdgezondheidszorg en onderwijs vinden dat het afgelopen moet zijn met de in hun ogen "zinloze" verplaatsingen van kinderen in de asielopvang. Die veroorzaken in hun optiek "onnodige ontwikkelingsschade en psychosociale problematiek", maar ze zouden ook een verspilling van arbeid, tijd en geld van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en andere betrokken organisaties betekenen.

6 uur geleden