Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boa's en politie: eindtijd terrassen onhandig voor handhaving

Boa's en politie: eindtijd terrassen onhandig voor handhaving

DEN HAAG (ANP) - Het is goed dat de terrassen weer opengaan, maar voor boa's en politie is het onhandig dat het demissionair kabinet daarbij een vroege sluiting van 18.00 uur heeft aangekondigd. Voorzitters van de boa- en politiebonden verwachten extra druk op de handhaving als terrasgasten zich na zessen zullen verplaatsen, naar bijvoorbeeld parken.

"Als iedereen tegelijk weg moet van het terras, dan gaan mensen zich massaal in groepen verspreiden", zegt Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond. "Daar is niet tegen op te handhaven." Ook Richard Gerrits, voorzitter van de vakbond BOA ACP, zet zijn vraagtekens bij de aangekondigde versoepelingen. "We juichen het altijd toe als er door een verandering van maatregelen minder gehandhaafd hoeft te worden. Maar het is nog maar de vraag of iedereen na een gezellige dag op het terras met elkaar netjes weer om 18.00 uur naar huis gaat."

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), Jan Struijs, is opgelucht dat de avondklok volgende week woensdag verdwijnt. "Daar zijn politiemensen erg blij mee, want dat scheelt enorm qua handhaving en boetes die er moeten worden uitgeschreven." Tegelijkertijd krijgt de politie er een kluif aan handhaving voor terug, denkt Struijs. "Het wordt mooi weer de komende tijd, en als de terrassen om 18.00 uur dicht moeten, gaan mensen de gezelligheid waarschijnlijk ergens anders voortzetten. Voor politie en boa's wordt het er dan niet rustiger op."

Verder wijzen de bonden erop dat het goed is dat ook horecamensen en winkeliers, die vanaf 28 april weer klanten zonder afspraak mogen ontvangen, worden gevraagd mee te helpen met de handhaving. Premier Mark Rutte zei dat hij voor de uitvoering van de versoepelingen "een beroep doet op gemeenten, brancheorganisaties en individuele ondernemers om deze spannende stap in goede banen te leiden". Zo moeten winkeliers en horecaondernemers net als vorig jaar toezien dat er 1,5 meter afstand wordt gehouden.

Meer uit Binnenland

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

DEN HAAG (ANP) - Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is.

9 minuten geleden
Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt. "Maar uiteraard zal Nederland doen wat nodig is."

15 minuten geleden
Provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in Stedin

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in netbeheerder Stedin om de problemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. De aandeelhouders van Stedin zijn deze week akkoord gegaan met toetreding van de provincie als aandeelhouder.

33 minuten geleden
Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd, meldt OCW

DEN HAAG (ANP) - Leraren en docenten die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit kunnen ook volgend schooljaar gebruikmaken van de zogeheten lerarenbeurs. Daarvoor wordt 65 miljoen euro gereserveerd, ruim 2 miljoen euro meer dan voor dit schooljaar beschikbaar was, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) donderdag.

36 minuten geleden
Kamer wil snel debat over Russisch geld naar Nederlandse politici

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over Russische geldstromen naar Nederlandse politici. Parlementariƫrs willen ook dat het kabinet vrijdag, maar het liefst donderdag al, een brief stuurt waarin wordt verteld of de berichtgeving hierover in de media klopt.

1 uur geleden
Baudet zegt sorry, maar ontkent bedreiging van Klaver in Kamer

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet heeft in een video op X zijn excuses aangeboden voor de taal die hij richting Groenlinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver heeft gebruikt, maar ontkent dat het om een bedreiging ging. "De parlementaire omgangsvormen zijn anders. En die moeten we ook honoreren. En het is geen goed voorbeeld voor Nederland."

1 uur geleden
Herstel Prinses Margriettunnel bij Joure duurt tot eind 2025

JOURE (ANP) - Het herstel van de Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek duurt tot eind 2025. Volgens Rijkswaterstaat is meer tijd nodig dan gedacht door een nieuwe manier van bouwen waarbij de grondwaterstand niet verlaagd hoeft te worden. Het wegdek van de tunnel kwam in december 2022 omhoog, de werkzaamheden zouden volgens de eerste planning in 2024 klaar zijn.

1 uur geleden