Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BMW voorziet groei door sterke vraag duurdere elektrische auto's

BMW voorziet groei door sterke vraag duurdere elektrische auto's

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Duitse autoconcern BMW verwacht dit jaar te kunnen groeien, vooral door een sterkere vraag naar zijn duurdere volledig elektrische auto's. In China, de belangrijkste markt voor het bedrijf met hoofdkantoor in München, staan de verkopen echter onder druk door hevige concurrentie.

Het concern voorziet dat de verkopen van de merken BMW, Mini en Rolls-Royce dit jaar licht stijgen. Vorig jaar behaalde BMW een omzet van 155,5 miljard euro, 9 procent meer dan het jaar daarvoor. De nettowinst daalde in 2023 wel hard, van 17,9 miljard euro in 2022, tot 11,3 miljard euro. Dat kwam echter doordat de winst in 2022 werd gestuwd door een gunstige herwaardering van een belang in een Chinees samenwerkingsverband. Zonder dit effect zou de winst volgens BMW afgelopen jaar zijn toegenomen.

De verkopen van elektrische auto's schoten vorig jaar met bijna driekwart omhoog tot 375.000 stuks. "Het bedrijf leverde dus aanzienlijk meer van deze voertuigen aan klanten dan zijn directe Europese concurrenten en ook aanzienlijk meer dan de meeste nieuwkomers uit Azië en de VS", stelt BMW in een verklaring.

Concurrenten

De autofabrikant verwacht dit jaar ongeveer een half miljoen elektrisch aangedreven auto's te verkopen, mede door een sterke vraag naar de i4, de elektrische variant van de BMW 4-serie. Elektrische voertuigen maken nu ongeveer 15 procent van de totale verkoop uit.

Veel van BMW's concurrenten ervaren juist een afnemende wereldwijde vraag naar elektrische auto's. Dit is vooral in China het geval, waar de verkopen onder druk staan door een zwakke economie en een prijzenoorlog. Die werd vorig jaar gestart door het Amerikaanse Tesla, waarna Chinese producenten volgden.

Meer uit Financieel

Netbeheerder wil actie overheid om dreigend stroomtekort na 2030

ARNHEM (ANP) - De overheid moet met een plan komen om stroomtekorten vanaf 2033 te voorkomen. Daarvoor pleit netbeheerder TenneT, die waarschuwt dat de leveringszekerheid van elektriciteit na dat jaar "duidelijk verslechtert". Als er niets verandert in het huidige beleid, moet Nederland rekening houden met 14 uur per jaar waarin de elektriciteitsproductie niet aan de vraag kan voldoen. Dat is flink meer dan de voor Nederland geldende norm van maximaal 4 uur.

41 minuten geleden
Rechter geeft ExxonMobil geen uitstel schadebetalingen Groningen

GRONINGEN (ANP) - ExxonMobil krijgt van de rechter geen uitstel voor bepaalde betalingen rond de schadeafhandeling van de gaswinning in Groningen. De kortgedingrechter in Groningen heeft een verzoek voor de opschorting van de betalingen door het Amerikaanse olie- en gasconcern afgewezen, omdat het bedrijf voldoende financiële middelen heeft.

1 uur geleden
FNV kondigt weer nieuwe stakingen aan in metaalsector

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept leden uit verschillende regio's die werken in de metaal- en techniekbranche op donderdag voor 24 uur het werk neer te leggen. Het gaat om werknemers uit Gelderland, Zeeland en vakbondsregio Zuidwest Nederland. Eerder werd al in andere regio's gestaakt om het uitblijven van een cao. De bond, die bovendien dreigt met nog meer stakingen, wil op die manier zijn eisen voor de nieuwe cao afdwingen.

1 uur geleden
VS verhogen importheffingen op tal van Chinese producten

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten verhogen de tarieven op de invoer van tal van Chinese goederen. In totaal gelden de hogere tarieven voor 18 miljard dollar aan import uit China. De hogere heffingen zijn vooral gericht op strategische sectoren zoals elektrische auto's, chips, batterijen, staal en belangrijke mineralen, meldt het Witte Huis.

1 uur geleden
PwC: belastingbijdrage Nederlands bedrijfsleven is 298 miljard

AMSTERDAM (ANP) - De totale belastingbijdrage van het Nederlands bedrijfsleven bedroeg vorig jaar 298 miljard euro, meldt accountants- en adviesorganisatie PwC op basis van eigen berekeningen. Dit geld komt terecht in de schatkist, de sociale fondsen en bij de Europese Unie. PwC maakt de belastingbijdrage, die tot nu toe onbekend was, de dag voor Verantwoordingsdag bekend.

2 uur geleden
Rabobank breidt duurzaam leningaanbod voor boeren uit

UTRECHT (ANP) - Tuinbouwers kunnen vanaf nu ook een duurzame lening krijgen bij Rabobank. Afgelopen jaar begon de bank met het aanbieden van gunstige financiering voor veehouders om te verduurzamen, maar nu kunnen andere agrariërs zoals akker- en glastuinbouwers ook aanspraak maken op het geld.

2 uur geleden
Sony ziet kwartaalverkoop PlayStation-spelcomputers dalen

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Het Japanse technologie- en entertainmentconcern Sony heeft in de eerste drie maanden van dit jaar minder PlayStation 5-spelcomputers verkocht dan in de voorgaande periode. Ook waren er minder spelers op het PlayStation-netwerk en werden minder games verkocht.

4 uur geleden