Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BMW rekent op lagere winstmarge door oorlog in Oekraïne

BMW rekent op lagere winstmarge door oorlog in Oekraïne

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Autoproducent BMW verwacht dit jaar minder winst per auto te boeken dan in 2021. Dat komt door problemen in de leveringsketen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, maar ook door de tik die de wereldeconomie naar verwachting krijgt. BMW heeft last van hogere inkoopprijzen van materialen, maar ook worden er onderdelen gemaakt in Oekraïne. Doordat dit niet langer kon moest het Duitse bedrijf verschillende fabrieken al stilleggen.

Vorig jaar haalde BMW een operationele winstmarge van ruim 10 procent door zich onder meer te richten op de duurdere modellen en luxueuze uitrustingen. Dit jaar denkt het bedrijf tussen de 7 en 9 procent uit te komen. De totale winst van BMW, waar ook de motorfietsentak bij is gerekend, komt naar verwachting wel "aanzienlijk hoger" uit. Dat komt mede omdat een eerder samenwerkingsverband in China nu volledig eigendom is van BMW.

Ondanks de oorlog denkt BMW net als vorig jaar op zo'n 2,5 miljoen afgeleverde auto's uit te komen. De problemen met de kabelbomen, op maat gemaakte strengen met duizenden elektrische kabels, uit Oekraïne lijken grotendeels opgelost door productie naar andere plaatsen over te hevelen. Het tekort aan computerchips houdt nog wel aan, tot zeker na de zomer, verwacht het bedrijf uit Beieren.

BMW geeft verder aan dit jaar naar verwachting vijftien volledig elektrische automodellen te produceren, waaronder de nieuwe i7 sedan. Eerder gaf de automaker al aan voor dit jaar te rekenen op een verdubbeling van de verkoop van elektrische auto's ten opzichte van vorig jaar.

Meer uit Financieel

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - De noodlijdende Oostenrijkse vastgoedinvesteerder Signa Holding heeft een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De stap volgt op het mislukken van een laatste poging om noodfinanciering te verkrijgen. De mede-eigenaar van het Chrysler Building in New York lijkt daarmee een van de meest prominente slachtoffers van de crisis in de Europese commerciële vastgoedmarkt te worden.

59 minuten geleden
Claimclub: schadevergoeding om sjoemelsoftware stap dichterbij

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Diesel Emissions Justice heeft van de rechter in Amsterdam groen licht gekregen voor een collectieve rechtszaak tegen Peugeot, Citroën, DS en Opel. Volgens de belangenorganisatie kan de rechtbank hiermee de claim nu inhoudelijk gaan beoordelen. "Een belangrijke doorbraak", stelt Joost Edixhoven, een van de advocaten van de stichting.

1 uur geleden
Rechter oordeelt na klachten dat 5G-plan kabinet in orde is

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank van Rotterdam ziet niets verkeerd in de manier waarop het kabinet frequenties voor 5G heeft verdeeld. Telecombedrijven en lokale gebruikers als Schiphol en de haven van Rotterdam waren ontevreden en spanden een rechtszaak aan. Maar een minister kan onmogelijk iedereen tevreden stellen doordat alle belangen sterk uiteenlopen, stelt de rechter.

1 uur geleden
Duitse lobbygroep: tekort aan vakkrachten op kritiek niveau

BERLIJN (ANP/DPA) - Het tekort aan vakkrachten in de Duitse economie heeft een kritiek niveau bereikt. Dat zegt de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK). Volgens een nieuw rapport van de lobbygroep kan de helft van de bedrijven openstaande vacatures niet invullen.

1 uur geleden
OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

PARIJS (ANP) - Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport. Het samenwerkingsverband van 38 voornamelijk rijke landen stelt dat werknemers in Nederland vooral meer uren moeten werken.

1 uur geleden
OESO somberder over groei wereldeconomie dit jaar

PARIJS (ANP/RTR) - De wereldeconomie groeit dit jaar iets minder hard dan eerder gedacht, stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport. De sterk gestegen rentes drukken op de uitgaven en investeringen van bedrijven en consumenten. Daarnaast neemt de wereldhandel maar mondjesmaat toe.

2 uur geleden
Duitse kijkers Formule 1 haken af door dominantie Verstappen

BERLIJN (ANP/DPA) - In Duitsland trokken de uitzendingen van de Formule 1-races dit jaar flink minder kijkers. In het land worden de F1-races uitgezonden door het Britse satelliettelevisienetwerk Sky. De zender erkende dat het recordseizoen van Max Verstappen en een tekort aan Duitse coureurs hebben geleid tot een daling van een vijfde van de kijkcijfers voor F1 in Duitsland.

3 uur geleden