
BMW: helft verkochte auto’s ruim voor 2030 volledig elektrisch
MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG/DPA) - Het Duitse autoconcern BMW verwacht dat meer dan de helft van de nieuw verkochte auto’s "ruim voor" 2030 volledig elektrisch zal zijn. Dat meldt het bedrijf bij de publicatie van zijn jaarrapport en -prognose voor 2023. Ook denkt BMW aan het in productie nemen van een auto die rijdt op waterstof.
BMW verwacht dat tegen 2025 één op de vier auto’s volledig elektrisch zal zijn. Een jaar later moet dat een derde zijn, aldus het bedrijf. Daarnaast denkt BMW-topman Oliver Zipse dat voertuigen die rijden op een combinatie van elektrisch en waterstof "een zinvolle aanvulling op e-mobiliteit" zullen zijn. BMW heeft al een testauto, de iX5 Hydrogen, met een bereik van 500 kilometer. De auto is al in verschillende landen getest, meldt BMW in een verklaring. Zipse kan zich voorstellen dat een dergelijke auto in het tweede deel van het decennium in productie wordt genomen.
Verder verwacht het bedrijf uit München dat de winstmarges dit jaar uitkomen tussen de 8 en 10 procent. Dat is in lijn met de langetermijndoelstelling van het autoconcern. Vorig jaar lag de winstmarge op 8,6 procent. Voor wat betreft leveringen verwacht BMW een stijging van 1 tot 5 procent ten opzichte van de 2,4 miljoen geleverde voertuigen vorig jaar. Vorig jaar daalde het aantal leveringen met 4,8 procent als gevolg van problemen in de toeleveringsketen.
BMW publiceerde vorige week de jaarcijfers. Daaruit kwam naar voren dat de winst en omzet flink zijn gestegen. Zo bedroeg het nettoresultaat 18,6 miljard euro, een toename van 49 procent op jaarbasis. Dat kwam onder meer door prijsverhogingen voor auto’s en een hogere verkoop van duurdere modellen.
Meer uit Financieel
OAKLAND (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Google heeft ingestemd met het schikken van een rechtszaak in de Verenigde Staten over beschuldigingen van discriminatie. Zo'n 4000 werknemers van het techconcern krijgen met de voorgestelde deal 50 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 44,4 miljoen euro.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Zwitserland en de Verenigde Staten zijn overeengekomen hun handelsgesprekken te versnellen en zijn vastbesloten snel tot een akkoord te komen. Dat heeft de Zwitserse bondspresident Karin Keller-Sutter vrijdag gezegd, zonder een specifiek tijdspad te noemen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag iets hoger geëindigd, nadat de hoofdgraadmeter op het Damrak donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten uitkwam. Beleggers hebben hoop geput uit de handelsovereenkomst die de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk donderdag bekendmaakten. President Donald Trump zei dat "meerdere deals" zullen volgen.
2 uur geledenVELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.
4 uur geledenMENAAM (ANP) - De koper van tien vakantieparken van Peter Gillis zoekt naar overeenstemming met de realityster om de koop toch te laten plaatsvinden. Daarmee is er sprake van een koerswijziging. Eerst weigerde koper Taeke Dijkstra te betalen door de problemen van Gillis met de Belastingdienst, maar zijn nieuwe advocaat Oscar van Oorschot overtuigde hem toch weer in gesprek te gaan. Dat bevestigt Van Oorschot na berichtgeving van Omroep Brabant.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag licht omhoog. Beleggers wachten vooral op de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China komend weekend. De delegaties van beide landen ontmoeten elkaar zaterdag in het Zwitserse Genève. Het zijn de eerste gesprekken tussen China en de VS sinds president Donald Trump zijn handelstarieven onthulde. Trump sloot donderdag al een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk en gaf aan dat de torenhoge importheffingen op Chinese goederen verlaagd kunnen worden als de onderhandelingen goed verlopen.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - De nieuwe bondskanselier van Duitsland, Friedrich Merz, wil dat de Europese Unie helemaal afziet van regels die grote bedrijven verplichten misstanden bij leveranciers tegen te gaan. "We zullen de nationale wet in Duitsland intrekken. Ik verwacht ook van de Europese Unie dat ze deze stap volgt en deze richtlijn daadwerkelijk opheft", zei de CDU-politicus over de zogeheten antiwegkijkwet. Hij zei dit in een persconferentie die hij samen met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf.
5 uur geleden