Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BMW boekt flinke winst maar komt ook met waarschuwing

BMW boekt flinke winst maar komt ook met waarschuwing

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - BMW heeft het afgelopen kwartaal een flinke winst geboekt. De Duitse automaker leverde veel meer auto's af in vergelijking met vorig jaar, toen de verkopen werden geraakt door de uitbraak van het coronavirus. Ondanks de goede resultaten kwam BMW met de waarschuwing dat leveringen in de tweede helft van het jaar mogelijk onder druk komen te staan. De oorzaak is het wereldwijde chiptekort waar de autosector al tijden mee kampt.

BMW kon de "uitdagende leveringsproblemen met chips" in het eerste halfjaar naar eigen zeggen compenseren met hard werk van het inkooppersoneel. "Maar als de knelpunten in de bevoorrading aanhouden, wordt de situatie steeds lastiger", zegt financieel directeur Nicolas Peter. "We verwachten meer productiebeperkingen in de tweede helft van het jaar en dat zal dus impact hebben op de verkoop."

Tot nu toe heeft BMW melding gemaakt van slechts kleine onderbrekingen in zijn fabrieken. Zo moest autofabrikant VDL Nedcar in mei de productie dagenlang stilleggen vanwege een tekort aan elektronische onderdelen. De grootste Nederlandse autoproducent bouwt voor BMW meerdere modellen van de Mini en de BMW X1.

Tweede kwartaal

De BMW-groep, die naast BMW's en Mini's ook auto's van het merk Rolls-Royce maakt, leverde in het tweede kwartaal ruim 700.000 voertuigen. Dat is op jaarbasis een stijging van bijna 45 procent. De afzet van auto's van het luxemerk Rolls-Royce verdubbelde ruimschoots.

De omzet van BMW steeg met 43 procent naar 28,5 miljard euro. Daarop werd een nettowinst geboekt van bijna 4,8 miljard euro. In dezelfde periode een jaar geleden werd nog een verlies geleden van 212 miljoen euro.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

11 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

13 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

14 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

16 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

16 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

17 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden