Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BMW-baas waarschuwt voor te snel afschrijven verbrandingsmotor

BMW-baas waarschuwt voor te snel afschrijven verbrandingsmotor

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Auto's met een verbrandingsmotor moeten niet "voorbarig en ondoordacht" worden verboden. Daarvoor waarschuwt BMW-baas Oliver Zipse. Hij benadrukt dat ondanks de stevige opmars van elektrisch rijden, verbrandingsmotoren nog altijd de Duitse en de Europese markt domineren.

"Voordat je zoiets zomaar binnen acht of tien jaar afschaft, moet je echt weten waar je mee bezig bent", zei hij woensdag tijdens een bijeenkomst met politici in Beieren. Die Duitse deelstaat is economisch sterk afhankelijk van de auto-industrie en is de thuisbasis van zowel BMW als Audi.

Volgens Zipse zou het schadelijk zijn om zomaar afstand te doen van een technologie waarin men een wereldmarktpositie inneemt. Ook Alexander Dobrindt, een vooraanstaand lid van de politieke partij CSU, waarschuwde voor een eenzijdige focus op elektrische mobiliteit.

"De verbrandingsmotor heeft decennialang bijgedragen aan de welvaart in Duitsland, heeft banen gecreëerd en heeft een toegevoegde waarde", zei hij. "Dat mag niet eenzijdig om ideologische redenen worden opgegeven." In plaats daarvan riep hij op verbrandingsmotoren verder te ontwikkelen zodat ze schoner worden. Dat kan bijvoorbeeld door ze op synthetische brandstof te laten rijden, zo klonk het.

Meer uit Financieel

Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

6 uur geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

7 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

7 uur geleden
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is.

7 uur geleden
NN verwacht verzekeringspremies te moeten verhogen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar NN verwacht de premies voor verzekeringen opnieuw te moeten verhogen vanwege de sterke prijsstijgingen. De premies voor particuliere inboedel- en schadeverzekeringen stegen dit jaar al gemiddeld met 5 procent, zegt topman David Knibbe in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

10 uur geleden
Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.

10 uur geleden
Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

12 uur geleden