Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: VS willen oliereserves aanspreken vanwege hoge prijs

Bloomberg: VS willen oliereserves aanspreken vanwege hoge prijs

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen hun strategische oliereserves opnieuw aan te spreken om een stijging van de prijzen tegen te gaan, meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. De olieprijzen lopen hard op als gevolg van spanningen in Oekraïne.

Er zou nog geen definitieve beslissing zijn genomen, maar binnen de regering-Biden zouden stevige gesprekken worden gevoerd. Het gaat daarbij onder meer over mogelijke richtprijzen en hoe het vrijgeven van reserves met andere landen kan worden gecoördineerd. Er zou gewerkt worden aan modellen om de omvang en reikwijdte van een dergelijke stap te bepalen.

Het ministerie van Energie weigerde tegen Bloomberg commentaar te geven. Vertegenwoordigers van het Witte Huis en de Nationale Veiligheidsraad in de VS reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

Olieprijzen

Het Witte Huis gaf in november toestemming voor het vrijgeven van 50 miljoen vaten ruwe olie uit de reserves. Destijds was afgesproken om samen met India, Japan, Zuid-Korea en China de stijgende olieprijzen tegen te gaan. Dat gebeurde op het moment dat de economieën zich herstelden van de pandemie.

President Joe Biden staat ook onder druk om de kosten voor Amerikaanse consumenten omlaag te krijgen. De hoge inflatie in de VS raakt aan de populariteit van de president.

Verschillende kenners verwachten dat de olieprijzen boven de 100 dollar per vat stijgen en mogelijk zelfs tot 110 dollar per vat. Een vat Amerikaanse olie kostte woensdag bij het slot van Wall Street 91,90 dollar, een fractie minder dan een dag eerder. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 96,70 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Hypotheker: kans op koopwoning voor single Jan Modaal bijna nihil

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Voor alleenstaanden met een modaal inkomen is de kans om een betaalbare koopwoning te vinden momenteel vrijwel nihil, concludeert De Hypotheker na onderzoek.

1 uur geleden
CBS: veel minder vergunningen voor nieuwe woningen afgegeven

DEN HAAG (ANP) - Ook in het tweede kwartaal is het aantal verleende vergunningen voor het bouwen van woningen ver achtergebleven bij de cijfers van vorig jaar. Voor 15.200 nieuwbouwwoningen kwam een vergunning, ruim een kwart minder dan een jaar eerder. Maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het aantal in die periode vorig jaar relatief hoog. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2020 was het aantal verleende vergunningen ongeveer gelijk.

1 uur geleden
Wall Street met verlies de handel uit na publicatie Fed-notulen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen de handel uitgegaan. Beleggers reageerden onder andere op de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daarin viel te lezen dat de centralebankenkoepel in de VS vastberaden blijft om de rente te verhogen om de inflatie te beteugelen, waarbij beleidsmakers zich bewust zijn van de risico's van te snelle rentestappen.

3 uur geleden
Beleidsmakers Fed vastbesloten rente verder te verhogen

WASHINGTON (ANP/AFP) - Beleidsmakers van de Amerikaanse centralebankenkoepel blijven vastbesloten om de leenkosten verder te verhogen. Maar "op een gegeven moment" zou het wel gepast zijn om het tempo wat te vertragen. Dat valt te lezen in de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.

5 uur geleden
Apple wil nieuwe iPhones op 7 september onthullen

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Techconcern Apple zal naar verwachting op 7 september zijn nieuwe iPhone 14-lijn onthullen. De maker van de gewilde smartphones doet dat traditiegetrouw met een speciaal event.

6 uur geleden
Reuters: economie Rusland verteert sancties beter dan verwacht

MOSKOU (ANP) - De Russische economie lijkt de sancties tegen het land vanwege de oorlog in Oekraïne beter te verteren dan eerder voorzien. Zo zal de krimp minder zijn dan eerder was voorspeld, meldt persbureau Reuters dat nieuwe prognoses van het Russische ministerie van Economische Zaken inzag. Ook de inflatie valt naar verwachting lager uit dan bij een eerdere voorspelling.

6 uur geleden
Koerssprong chemiebedrijf Avantium op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Avantium was woensdag een opvallende stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam. De onderneming die in de index voor kleinere fondsen is genoteerd werd beloond na haar handelsupdate. Daarin maakte Avantium bekend dat het al twee klanten heeft voor zijn fabriek in aanbouw voor de productie van plantaardige plastics in Delfzijl.

7 uur geleden