Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: VS willen minder F-35 gevechtsvliegtuigen kopen

Bloomberg: VS willen minder F-35 gevechtsvliegtuigen kopen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zullen minder geld reserveren voor de aanschaf van de F-35 gevechtsvliegtuigen. Bronnen meldden aan persbureau Bloomberg dat de bestelling bij Lockheed Martin voor de vliegtuigen die bekend staan als Joint Strike Fighter flink wordt teruggebracht.

De ingewijden baseren zich op de blauwdruk van de defensiebegroting van de VS van het fiscale jaar 2023. Daaruit komt naar voren dat de VS de aanschaf van 61 toestellen zullen financieren. Dat waren er volgens eerdere plannen 94. In de begroting van dit jaar gaat het om 85 toestellen.

Dat de VS minder vliegtuigen willen bestellen lijkt de meest controversiële besparing in het budget voor de nationale veiligheid. Daarvoor wordt naar verwachting 770 miljard dollar gereserveerd. Het fiscale jaar begint op 1 oktober.

Nederland

De F-35, die ook door de Nederlandse luchtmacht zijn besteld ter vervanging van de huidige F-16's, wordt momenteel al ingezet in Oost-Europa. Zes Amerikaanse F-35's houden bijvoorbeeld de grenzen van de NAVO-lidstaten in de gaten vanuit Estland en Roemenië.

De reden dat de Amerikanen hun bestelling terugschroeven zal pas officieel worden toegelicht wanneer de voorgestelde begroting van het Pentagon openbaar wordt gemaakt. Maar de beoogde wijziging komt op het moment dat de onderhandelingen met Lockheed over een volgend F-35 contract, dat gaat over ongeveer 400 vliegtuigen, moeizamer verlopen dan verwacht.

Tegenover de mindere bestelling van de F-35 staat naar verluidt een verhoging van de bestelling van de F-15EX-jets van Boeing. Daarvan lijken de Amerikanen er nu 24 te bestellen, waar dat er eerder veertien zouden zijn. Het EX-model draagt meer munitie dan de F-35 en is naar schatting goedkoper om mee te vliegen.

Meer uit Financieel

Vakbonden stappen uit overleg vroegpensioenregeling zwaar werk

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VCP zijn donderdagavond uit het overleg gestapt over de toekomst van de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen. Dat melden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO). De huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) loopt eind 2025 af.

3 minuten geleden
Achmea wil ook praten met claimclubs na woekerpolisdeal ASR

ZEIST (ANP) - Verzekeringsconcern Achmea wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, net als rivaal ASR eerder deed. Die laatste partij sloot ruim een week geleden een schikking in het langslepende dossier. Toen dat bekend werd, meldde ook NN Group zich bij de claimorganisaties. Die verzekeraar heeft woensdag inmiddels zijn eerste gesprek gehad.

3 uur geleden
Musk: topman Walt Disney zou onmiddellijk ontslagen moeten worden

SAN FRANCISCO (ANP) - Bob Iger, de topman van entertainmentconcern Walt Disney, zou "onmiddellijk ontslagen moeten worden". Dat zegt Elon Musk in een bericht op zijn socialemediaplatform X. Walt Disney is een van de grote bedrijven die onlangs zijn gestopt met adverteren op X. Musk liet zich al eerder verontwaardigd uit over dat besluit.

3 uur geleden
Air France-KLM eindigt lager op terughoudend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM is donderdag op het Damrak in de min geëindigd. Beleggers reageerden op een adviesverlaging van de JPMorgan. Dat deed de Amerikaanse bank vanwege de vooruitzichten van de luchtvaartmaatschappij voor 2024. Het aandeel eindigde 3,1 procent lager.

4 uur geleden
Berlijn en Parijs 'voor 90 procent eens' over begrotingsregels

BRUSSEL (ANP) - Duitsland en Frankrijk zijn het naar eigen zeggen grotendeels eens over nieuwe Europese regels voor het begrotingstekort en de staatsschuld van EU-landen. Over 90 procent zouden de twee EU-zwaargewichten, die doorgaans de traditionele kampen in de onderhandelingen vertegenwoordigen, inmiddels hetzelfde denken.

5 uur geleden
Rechter: staking Zweeds postbedrijf tegen Tesla mag doorgaan

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft bij een rechtbank in Zweden te horen gekregen dat een staking bij postbedrijf Postnord tegen de elektrische autobouwer mag doorgaan. Dat betekent dat Tesla nog altijd geen kentekenplaten kan ontvangen, wat tot vertraging kan leiden bij het afleveren van auto's.

5 uur geleden
Fabrikant elektrische auto's Rivian stijgt op hoger Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met plussen aan een nieuwe handelsdag begonnen. Beleggers lijken voorzichtig positief in afwachting van het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat vrijdag verschijnt. De fabrikant van elektrische pick-uptrucks Rivian was een van de winnaars op Wall Street na een positief analistenrapport.

6 uur geleden