Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: VS overwegen sancties tegen centrale bank van Rusland

Bloomberg: VS overwegen sancties tegen centrale bank van Rusland

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zouden sancties overwegen tegen de Russische centrale bank, meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. De maatregel zou gericht zijn op een groot deel van de reserves van 643 miljard dollar (ruim 570 miljard euro) die de Russische president Vladimir Poetin voorafgaand aan de invasie in Oekraïne had vergaard.

Volgens de bronnen is er nog geen definitieve beslissing genomen, maar onderzoekt de regering-Biden alle opties in een poging om Poetin af te schrikken van verdere stappen in Oekraïne. De VS zouden daarbij samen willen optrekken met bondgenoten in Europa. Het is niet duidelijk hoever die gesprekken gevorderd zijn. De kwestie van het mogelijk aanpakken van de Russische centrale bank kwam volgens de bronnen al ter sprake in een gesprek eind januari.

Rusland heeft zijn afhankelijkheid van vreemde valuta gestaag verminderd. Toch had de centrale bank eind juni 2021 nog 16,4 procent van zijn tegoeden in dollars uitstaan, aldus de laatste officiële gegevens. Dat was een jaar eerder 22,2 procent.

Iran en Venezuela

De VS legden eerder al eens sancties op aan centrale banken van tegenstanders. In 2019 heeft het ministerie van Financiën de monetaire autoriteiten van Iran en Venezuela op de zwarte lijst gezet voor het doorsluizen van geld. Ook de centrale bank van Noord-Korea staat op de zwarte lijst.

Het verlies van toegang tot buitenlandse fondsen zou de Russische centrale bank kunnen hinderen in zijn pogingen om de roebel op de valutamarkt te ondersteunen. Dat kan met de verkoop van harde valuta. De directe interventies, die eerder deze week werden aangekondigd nadat Poetin zijn leger opdracht had gegeven Oekraïne aan te vallen, zijn de eerste keer sinds 2014 dat de Bank of Russia zich op de markt waagt.

De VS overwegen ook om Rusland uit het financiële SWIFT-berichtensysteem te laten zetten vanwege de inval in Oekraïne. Ook in Europa lopen bondgenoten steeds meer warm voor dit idee, dat enkele dagen geleden nog onwaarschijnlijk leek. Een definitief besluit daarover laat naar verwachting nog wel even op zich wachten.

Meer uit Financieel

Tesla omlaag op Wall Street na bericht over Autopilot-onderzoek

NEW YORK (ANP) - Autobouwer Tesla hoorde woensdag bij de verliezers op Wall Street. Openbare aanklagers in de Verenigde Staten onderzoeken of Tesla consumenten en aandeelhouders heeft misleid over de mogelijkheden van zijn zelfrijdende auto's, meldden drie ingewijden aan persbureau Reuters. In het land zijn honderden ongelukken gebeurd met het rijhulpsysteem Autopilot, waarbij ook mensen om het leven zijn gekomen.

38 minuten geleden
Netflix gaat concurrentie achterna en komt ook met prijsverhoging

NEW YORK (ANP/BELGA) - Netflix verhoogt voor het eerst sinds 2021 de prijzen voor abonnementen in Nederland. Daardoor zijn kijkers van de streamingdienst tot enkele euro's per maand meer kwijt. Eerder gingen de prijzen bij rivalen als Amazon Prime en Disney+ ook al omhoog.

1 uur geleden
LTO ziet niets in beperking instroom arbeidsmigranten

DEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland ziet niets in een beperking van de instroom van arbeidsmigranten, zoals dinsdag werd bepleit door het hoofd van de Arbeidsinspectie. "Arbeidsmigranten zijn in de land- en tuinbouw een gewaardeerde groep onmisbare werknemers", reageert de belangenbehartiger van boeren en tuinders, die veel gebruikmaken van krachten uit het buitenland.

2 uur geleden
Bloomberg: Pfizer schikt dik 10.000 claims over maagzuurremmer

NEW YORK (ANP) - Farmaceut Pfizer heeft ermee ingestemd om meer dan 10.000 Amerikaanse rechtszaken te schikken over maagzuurremmer Zantac, die kankerverwekkend zou zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

3 uur geleden
Slagerijmedewerkers dreigen weer met acties na wegstemmen loonbod

UTRECHT (ANP) - Werknemers van slagerijen bereiden weer acties voor, nadat leden van vakbond FNV een verbeterd loonbod hadden weggestemd. Dat meldt FNV-bestuurder Ilja Philippen woensdag. Slagerijmedewerkers dreigden vorige week ook al het werk neer te leggen in Brabant, Gelderland en Noord-Holland, maar die staking werd na het loonbod opgeschort.

4 uur geleden
Amsterdamse AEX sluit daags na mijlpaal weer onder 900 punten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse beurs is een dag na het slechten van de 900 puntengrens weer iets onder de 900 punten gesloten. Beleggers handelden woensdag voorzichtig terwijl ze de resultaten verwerkten van verschillende bedrijven. Supermarktconcern Ahold Delhaize wist de markt met zijn kwartaalbericht wel te bekoren. Het moederbedrijf van Albert Heijn, Delhaize, bol, Etos en Gall & Gall was met een winst van ruim 2 procent koploper onder de hoofdfondsen.

4 uur geleden
Turkse boete voor Meta om uitwisseling gegevens tussen apps

ISTANBUL (ANP/RTR) - Meta Platforms heeft van de mededingingsautoriteit in Turkije boetes gekregen voor een totaalbedrag van zo'n 1,2 miljard lira, omgerekend ruim 34 miljoen euro. Het socialmediaconcern heeft volgens de toezichthouder de Turkse wet overtreden door gebruikersdata van zijn socialmediaplatforms Facebook, Instagram, Whatsapp en Threads uit te wisselen.

4 uur geleden