Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: VS laten meer Iraanse olie toe ondanks sancties

Bloomberg: VS laten meer Iraanse olie toe ondanks sancties

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten zullen waarschijnlijk meer gesanctioneerde olie uit Iran op de wereldmarkten toelaten om de prijs van de brandstof te drukken. Dat meldt Vitol Group, de grootste onafhankelijke handelaar in ruwe olie ter wereld.

"Washington zal wellicht een beetje meer Iraanse olie laten stromen", zei Mike Muller, hoofd Azië bij Vitol, in een podcast. Het feit dat Washington bereid is een oogje dicht te knijpen voor gesanctioneerde olie uit Iran heeft volgens Muller te maken met de tussentijdse verkiezingen in de VS en de druk op de Amerikaanse regering om de benzineprijzen in eigen land te verlagen.

Iran heeft de export van olie dit jaar al verhoogd, ondanks de sancties, waarbij de meeste vaten in China zijn beland. In de afgelopen maanden nam de hoop toe dat de sancties tegen Iran zouden worden versoepeld en het land ook meer olie zou kunnen gaan leveren aan het Westen. De Europese Unie en Iran leken namelijk dicht bij een hernieuwde overeenkomst over het nucleaire akkoord van 2015. Dat akkoord was bedoeld om te voorkomen dat Iran ooit kernwapens zou ontwikkelen.

Twistpunt

In 2018 trokken de VS zich onder voormalig president Donald Trump terug uit het akkoord, waarna ook Iran afzag van de deal. In maart dit jaar liepen de onderhandelingen tussen de EU en Iran om de deal nieuw leven in te blazen vast. Een belangrijk twistpunt daarbij blijft de status van de Iraanse Revolutionaire Garde die door het Westen als een terroristische organisatie wordt gezien.

Volgens energie-analisten zou Iran onder een hernieuwd atoomakkoord 500.000 tot 1 miljoen vaten olie per dag extra kunnen leveren. Dat zou voldoende moeten zijn om de olieprijzen op de internationale markten te drukken.

Meer uit Financieel

Overwegend verliezen op Wall Street terwijl shutdown dreigt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen het weekend ingegaan. Onder meer de dreiging van een zogenoemde shutdown drukte op het sentiment. Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om zo'n scenario nog af te wenden heeft het vrijdag niet gered. Als er niet snel een oplossing komt, komen Amerikaanse overheidsdiensten zondag al zonder geld te zitten.

2 uur geleden
Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

3 uur geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

4 uur geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

6 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

7 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

7 uur geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

9 uur geleden