
Bloomberg: VS doen nieuwe concessies in staalconflict met EU
WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben nieuwe voorstellen gedaan om het handelsconflict met de Europese Unie over staal op te lossen. De Amerikanen willen de bestaande heffingen van 25 en 10 procent op staal en aluminium vervangen door invoerquota. Met het naderen van een deadline voor een akkoord doet Washington meer concessies, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
De importheffingen stammen uit de tijd dat Donald Trump president van de VS was. Hij deed een beroep op wetgeving voor de nationale veiligheid om ze in te stellen op staal en aluminium uit vrijwel de hele wereld, waaronder de EU. Daarop stelde Brussel tegenheffingen in. Als er 1 december geen overeenstemming is gaan automatisch nieuwe Europese heffingen op Amerikaanse producten in.
De VS willen de invoer van Europees staal nog wel beperken. Ze stellen daarom voor invoerheffingen aan quota te koppelen. Een bepaalde hoeveelheid staal en aluminium mag tegen een gunstig tarief de grens over, maar alles daarboven krijgt te maken met hogere importkosten bij de douane. Het quotum waar gunstige tarieven voor gelden zou worden verhoogd.
Volgens bronnen van Bloomberg bestudeert de EU de plannen in de aanloop naar de ontmoeting tussen Eurocommissaris Valdis Dombrovskis en de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai volgende week. De twee spraken elkaar deze week al gedurende een bijeenkomst van de G20 over handel in het Italiaanse Sorrento.
De Europese Commissie heeft Trumps importtarieven altijd sterk veroordeeld. "Als een vertrouwde bondgenoot van de VS kan de EU niet worden gezien als bedreiging voor de Amerikaanse veiligheid", schrijft een woordvoerder van het dagelijks EU-bestuur. "Noch is de EU de oorzaak van het wereldwijde overaanbod van staal en aluminium."
De EU en VS klaagden allebei geregeld over de overcapaciteit op de wereldwijde staal- en aluminiummarkt. Die zou in de hand zijn gewerkt door Chinese metaalbedrijven die met staatshulp hard konden groeien en goedkoop staal konden maken.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft op zijn platform Truth Social laten weten dat de importheffingen voor verschillende landen maandag om 12.00 uur lokale tijd (18.00 uur Nederlandse tijd) per brief bekend worden gemaakt. Trump dreigt ook met aanvullende tarieven van 10 procent voor landen die zich aansluiten bij het "anti-Amerikaanse beleid" van BRICS.
29 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - TikTok bouwt een nieuwe versie van zijn app voor gebruikers in de Verenigde Staten, voorafgaand aan de geplande verkoop van de app aan een groep investeerders. Dat meldt The Information, een nieuwssite over technologie. Het platform voor korte video's zou de nieuwe app op 5 september in Amerikaanse appstores willen lanceren.
11 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Washington staat op het punt om meerdere handelsakkoorden te sluiten. "We verwachten de komende dagen enkele grote aankondigingen", zei de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent in een gesprek met nieuwszender CNN.
14 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China voert invoerbeperkingen in op medische apparatuur uit de Europese Unie zodra de waarde ervan boven de 45 miljoen yuan (ongeveer 5,4 miljoen euro) uitkomt. De "tegenmaatregel" treedt zondag in werking, maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.
20 uur geledenPARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
1 dag geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
1 dag geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
1 dag geleden