Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: VS doen nieuwe concessies in staalconflict met EU

Bloomberg: VS doen nieuwe concessies in staalconflict met EU

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben nieuwe voorstellen gedaan om het handelsconflict met de Europese Unie over staal op te lossen. De Amerikanen willen de bestaande heffingen van 25 en 10 procent op staal en aluminium vervangen door invoerquota. Met het naderen van een deadline voor een akkoord doet Washington meer concessies, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De importheffingen stammen uit de tijd dat Donald Trump president van de VS was. Hij deed een beroep op wetgeving voor de nationale veiligheid om ze in te stellen op staal en aluminium uit vrijwel de hele wereld, waaronder de EU. Daarop stelde Brussel tegenheffingen in. Als er 1 december geen overeenstemming is gaan automatisch nieuwe Europese heffingen op Amerikaanse producten in.

De VS willen de invoer van Europees staal nog wel beperken. Ze stellen daarom voor invoerheffingen aan quota te koppelen. Een bepaalde hoeveelheid staal en aluminium mag tegen een gunstig tarief de grens over, maar alles daarboven krijgt te maken met hogere importkosten bij de douane. Het quotum waar gunstige tarieven voor gelden zou worden verhoogd.

Volgens bronnen van Bloomberg bestudeert de EU de plannen in de aanloop naar de ontmoeting tussen Eurocommissaris Valdis Dombrovskis en de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai volgende week. De twee spraken elkaar deze week al gedurende een bijeenkomst van de G20 over handel in het Italiaanse Sorrento.

De Europese Commissie heeft Trumps importtarieven altijd sterk veroordeeld. "Als een vertrouwde bondgenoot van de VS kan de EU niet worden gezien als bedreiging voor de Amerikaanse veiligheid", schrijft een woordvoerder van het dagelijks EU-bestuur. "Noch is de EU de oorzaak van het wereldwijde overaanbod van staal en aluminium."

De EU en VS klaagden allebei geregeld over de overcapaciteit op de wereldwijde staal- en aluminiummarkt. Die zou in de hand zijn gewerkt door Chinese metaalbedrijven die met staatshulp hard konden groeien en goedkoop staal konden maken.

Meer uit Financieel

'Groene' termen maken opmars in vacatureteksten

AMSTERDAM (ANP) - In Nederlandse vacatures staan steeds vaker termen die te maken met het milieu. Dat signaleert banensite Indeed op basis van een analyse van miljoenen vacatures. Woorden als duurzaamheid, klimaatverandering, circulaire economie en biodiversiteit kwamen in april 23 procent vaker voor dan in dezelfde maand van 2022.

48 minuten geleden
Schiphol definitief mede-eigenaar vliegveld Maastricht

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol heeft donderdag in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend waarmee de Royal Schiphol Group 40 procent van de aandelen van Maastricht Aachen Airport (MAA) overneemt. Limburg behoudt de overige 60 procent. De partijen willen MAA verder ontwikkelen tot een duurzame, omgevingsbewuste en toekomstbestendige luchthaven, zowel voor passagiers als voor vracht.

1 uur geleden
Randstad eindigt bovenaan vrijwel vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group is donderdag op Beursplein 5 in de AEX-kopgroep geëindigd met een plus van 1,6 procent. Ook Aegon dikte aan, met 0,3 procent. Investeringsbank RBC heeft beide verzekeraars in een positief analistenrapport als favorieten in de Benelux bestempeld. Uitzender Randstad (plus 1,8 procent) ging er echter met de grootste winst vandoor.

2 uur geleden
FNV: bakkers eens met loonbod, stakingen definitief van de baan

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van industriële bakkerijen hebben ingestemd met een nieuw loonbod van werkgevers, meldt vakbond FNV. Dat betekent dat zij er over een periode van negentien maanden 16 procent meer salaris bij krijgen. Aanvankelijk zou er deze week worden gestaakt, maar die acties werden afgeblazen na het nieuwe bod.

2 uur geleden
Branchevereniging pleit voor limiet aan hoogte windmolens

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse windenergiesector wil dat er een maximale hoogte komt voor windmolens en een maximale grootte van de wieken. Nu worden windmolens steeds langer en kan er steeds meer meer stroom mee worden opgewekt. Maar daarmee wordt ook het vervoer en de productie van de alsmaar grotere wieken steeds moeilijker. Door de maximale hoogte van de wieken op 305 meter te zetten, wordt de aanleg van windparken op zee makkelijker, denkt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).

4 uur geleden
GameStop onderuit op Wall Street na ontslag topman

NEW YORK (ANP) - GameStop ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op het ontslag van topman Matt Furlong bij de Amerikaanse keten van gamewinkels. Een reden voor het vertrek van Furlong werd niet gegeven. Wel neemt de activistische aandeelhouder en miljardair Ryan Cohen, die in 2020 een groot belang nam in GameStop en nu ook voorzitter is van het bedrijf, de taken van de topman over.

4 uur geleden
EU-hof: geen compensatie reiziger voor repatriatievlucht corona

LUXEMBURG (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen hoeven passagiers die aan het begin van de coronapandemie strandden niet te compenseren voor de kosten van een repatriatievlucht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechtbank van de Europese Unie, besloten. Een Oostenrijks echtpaar had dat geëist.

5 uur geleden