Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: Poetin-vertrouweling in bestuur 'Russische Google'

Bloomberg: Poetin-vertrouweling in bestuur 'Russische Google'

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Een bekende vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin krijgt naar verwachting een grote rol bij een ingrijpende reorganisatie bij techbedrijf Yandex, dat ook wel bekendstaat als de Russische tegenhanger van Google. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat Aleksej Koedrin zijn voorzitterschap van de rekenkamer van de regering neerlegt om bij Yandex aan de slag te gaan.

De formeel in Nederland gevestigde holdingmaatschappij achter Yandex maakte bekend een groot deel van zijn activiteiten af te willen stoten. Die zouden dan meer onder Russische controle komen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de in Rusland veel gebruikte zoekmachine van het bedrijf, de divisie voor advertenties, een taxidienst en de tak voor webwinkelen. Internationale activiteiten, zoals de ontwikkeling van zelfrijdende auto's en de ontwikkeling van cloudsoftware, worden juist buiten Rusland gehouden.

Toenemende druk

Koedrin zou volgens bronnen van Bloomberg ondanks zijn banden met Poetin liberaal genoeg zijn om Yandex uit staatshanden te houden. Een ander bekend internetbedrijf, het socialemediaplatform VKontakte, is bijvoorbeeld wel in handen van staatsbedrijven.

Yandex kampt op de Russische thuismarkt met toenemende druk om censuur toe te passen op zijn sites. Onwelgevallige berichtgeving over de Russische inval in Oekraïne is verboden en de oorlog heet officieel nog altijd een "speciale militaire operatie". In het Westen ligt Yandex juist onder vuur omdat het bedrijf zich naar de wensen van het Kremlin voegt. Oprichter Arkadi Volozj stapte in juni op als topman van het bedrijf nadat hij op de sanctielijst van de Europese Unie kwam wegens vermeende propaganda door Yandex.

Meer uit Financieel

Airlines omlaag op verder positief gestemde Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen eindigden maandag in het rood op de Europese beurzen. Ryanair heeft de winst het afgelopen kwartaal fors zien dalen door flinke druk op de ticketprijzen. De Ierse budgetvlieger verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zijn dan eerder gedacht. Het aandeel noteerde bij het slot 17 procent lager op de aandelenbeurs in Dublin. EasyJet, een andere budgetvlieger, verloor ruim 7 procent in Londen.

19 minuten geleden
Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

2 uur geleden
Techaandelen herstellen op Wall Street na recente zware verliezen

NEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse techbedrijven wisten maandag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De S&P 500-index en techgraadmeter Nasdaq beleefden vorige week nog de slechtste beursweek sinds april dit jaar door de verkoopgolf in de techsector. Beleggers deden hun techaandelen vorige week van de hand door zorgen over de sterk gestegen waarderingen van deze aandelen. Deze week maken de resultaten van Tesla en Google-moederbedrijf Alphabet mogelijk duidelijk of de hoge waarderingen in de techsector gerechtvaardigd zijn.

2 uur geleden
Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

3 uur geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

3 uur geleden
Bijna 6 miljoen reizigers Schiphol in juni, meer dan vorig jaar

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in juni bijna 6 miljoen passagiers verwerkt, wat 5 procent meer is vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal vluchten van en naar de luchthaven ging omhoog.

4 uur geleden
Kosten van computerstoring 'heel lastig' in kaart te brengen

DEN HAAG (ANP) - De totale kosten van de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag zijn volgens onafhankelijk techexpert Bert Hubert "heel lastig" in kaart te brengen. "De uiteindelijke kosten van dit alles zijn enorm uitgespreid."

5 uur geleden