Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: Moskou hervat gaslevering via Nord Stream na onderhoud

Bloomberg: Moskou hervat gaslevering via Nord Stream na onderhoud

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland lijkt de gasleveringen aan Europa te gaan hervatten na afronding van de onderhoudswerkzaamheden aan de belangrijke pijpleiding Nord Stream 1. Gegevens van de beheerder van de pijpleiding geven aan dat de leveringen naar verwachting zaterdagnacht vanaf 02.00 uur zullen herstarten met een vijfde van de normale capaciteit. Dat is hetzelfde niveau als vóór de werkzaamheden.

De hervatting is een opluchting voor landen als Duitsland, aangezien gevreesd werd dat Rusland de gasleveringen na het onderhoud niet meer zou hervatten of minder gas zou leveren dan voor het onderhoud. Na eerdere onderhoudswerkzaamheden in juli schroefde Moskou de gastoevoer via de pijpleiding namelijk verder terug.

De angst blijft wel bestaan dat Rusland de gaskraan deze winter vaker en verder zal dichtdraaien uit wraak voor de westerse sancties tegen het land vanwege de invasie in Oekraïne. Duitsland heeft al gezegd dat het deze winter niet meer rekent op gasleveringen via de Nord Stream-pijpleiding.

De gastoevoer werd woensdag stilgelegd voor controles bij de enige werkende turbine die helpt om gas in de pijpleiding te pompen. In Europa bestaat echter scepsis over die uitleg en overheerst de opvatting dat Moskou de gastoevoer als politiek drukmiddel gebruikt. De Russische vicepremier Alexander Novak gaf donderdag aan dat de gaspijpleiding na het onderhoud van drie dagen weer open zou gaan.

Normaal gesproken gebruikt het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zes grote turbines en twee kleinere, maar deze zomer werd het grootste deel van de apparatuur buiten dienst gesteld. Dat kwam volgens Gazprom door de internationale sancties tegen Rusland die het onderhoud en reparaties van de turbines verstoorden. Gazprom heeft al gezegd dat de enige werkende gasturbine van de pijpleiding elke 1000 uur technisch onderhoud moet ondergaan. Dat is ongeveer elke 42 dagen. Het volgende onderhoud zal dus medio oktober plaatsvinden.

Na de aankondiging van de sluiting van Nord Stream 1 vanwege het nieuwe onderhoud steeg de prijs voor gas in Europa tot nieuwe recordhoogtes. Deze week daalde de prijs weer wat nadat bleek dat de Europese gasopslagen voor komende winter voor een groot deel gevuld zijn.

Op de voor Europa maatgevende beurs in Amsterdam daalde de prijs voor een megawattuur gas vrijdagmorgen met zo'n 4 procent naar 232,50 euro. Daarmee liggen de prijzen zo'n derde lager dan op de piek van vorige week. De gasprijs stond medio 2021 nog rond de 20 euro per megawattuur.

Meer uit Financieel

Musk gaat voor financieringsronde van 1 miljard dollar voor xAI

NEW YORK (ANP) - Tesla-baas Elon Musk plant een financieringsronde die kan oplopen tot 1 miljard dollar (ongeveer 930 miljoen euro) voor xAI, de start-up die moet rivaliseren met OpenAI (bekend van ChatGTP) en Google. Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse financiële waakhond SEC.

1 uur geleden
Chiptoeleverancier ASMI wil nieuwe hoofdkantoor in VS

SCOTTSDALE (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) is van plan 324 miljoen dollar (300 miljoen euro) te investeren in een nieuw hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Arizona. Het bedrijf wil vijfhonderd nieuwe mensen aannemen voor de nieuwe fabriek in Scottsdale, meldt Bloomberg. Het huidige hoofdkantoor is gevestigd in Phoenix, de hoofdstad van de Amerikaanse staat.

3 uur geleden
Wall Street terughoudend, cryptoplatformen verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten dinsdag geen grote uitslagen zien, na de verliezen een dag eerder. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt. Dat rapport is van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

4 uur geleden
Beurs Tel Aviv zag geen ongebruikelijke handel voor aanval Hamas

ISRAËL (ANP/RTR) - Een rapport van Amerikaanse onderzoekers dat suggereert dat er beleggers in Israël waren, die mogelijk hebben geprofiteerd van voorkennis van de aanval van Hamas op 7 oktober, is onjuist, stelt de Tel Aviv Stock Exchange. De Israëlische effectenbeurs noemt de publicatie onverantwoord.

5 uur geleden
Concurrentiewaakhond onderzoekt deal tussen ExxonMobil en Pioneer

HOUSTON (ANP/AFP) - De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wil aanvullende informatie over de overname van olieconcern Pioneer Natural Resources door branchegenoot ExxonMobil. De overnamedeal ter waarde van ongeveer 60 miljard dollar werd afgelopen oktober aangekondigd en is de grootste dit jaar.

5 uur geleden
WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

8 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

8 uur geleden