Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: geen Europeaan meer in top bij staatsbedrijven Rusland

Bloomberg: geen Europeaan meer in top bij staatsbedrijven Rusland

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Europeanen zouden geen goedbetaalde functies bij Russische staatsbedrijven meer mogen bekleden. De Europese Unie zou een Duits voorstel van die strekking overwegen, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Een mogelijk verbod zou voor alle ingezeten van de EU moeten gelden.

Het voorstel moet nog formeel worden ingediend door de Europese Commissie. Daarbij is ook de steun van alle lidstaten nodig. De voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder zou bij het instellen van dergelijke regels een van de mensen zijn die hun baan dan moeten opgeven. Schröder is voorzitter van de aandeelhouderscommissie van Nord Stream, een gezamenlijk project om Russisch gas te transporteren via een pijpleiding die voor het grootste deel in handen is van de energiegigant Gazprom.

Schröder was jarenlang commissaris bij de Russische oliemaatschappij Rosneft en stond alom bekend als een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin. Door de Russische inval in Oekraïne werd zijn positie eerder dit jaar opeens heel omstreden. Schröder besloot in mei uiteindelijk op te stappen bij Rosneft omdat het hem onmogelijk zou zijn gemaakt om zijn mandaat te verlengen. Ook zag hij zich gedwongen om af te zien van een soortgelijke functie bij het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, waarvoor hij officieel was voorgedragen.

Nord Stream

Bij de voorgestelde maatregel worden geen specifieke personen genoemd. Het zou aan de nationale regeringen zijn om de eventuele beperking te handhaven. De voorstellen werden ingediend voordat Gazprom dinsdag bekendmaakte dat de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee zijn beschadigd. Duitsland en andere landen vermoeden hier sabotage.

Andere voormalige EU-leiders, onder wie de Finse Esko Aho, de Oostenrijkse Christian Kern en de voormalige Franse premier Francois Fillon traden eerder terug uit besturen van verscheidene Russische bedrijven na de invasie van Oekraïne. Het voorgestelde verbod zou geleidelijk ingevoerd moeten worden.

Meer uit Financieel

Ziekteverzuim in het derde kwartaal weer gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse werknemers waren in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw minder vaak ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen jaren steeg het ziekteverzuim, maar in de afgelopen drie kwartalen is het verzuim op jaarbasis gedaald.

31 minuten geleden
ING: kloof tussen spaarbuffers van Nederlanders

AMSTERDAM (ANP) - De verschillen tussen de spaarbuffers van Nederlanders zijn groot. Een kwart heeft meer dan 10.000 euro in de spaarpot, maar bijna net zoveel mensen hebben minder dan 500 euro of niks gespaard. Dat zegt ING op basis van een onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders.

31 minuten geleden
Google-moeder Alphabet stijgt op Wall Street na lancering AI-model

NEW YORK (ANP) - Alphabet, het moederbedrijf van Google, behoorde donderdag tot de winnaars op de beurzen in New York. Beleggers waren enthousiast over een nieuwe technologie voor kunstmatige intelligentie (AI) met de naam Gemini, die Google woensdag lanceerde. Het aandeel steeg 5,3 procent.

2 uur geleden
Vakbonden stappen uit overleg vroegpensioenregeling zwaar werk

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VCP zijn donderdagavond uit het overleg gestapt over de toekomst van de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen. Dat melden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO). De huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) loopt eind 2025 af.

2 uur geleden
Achmea wil ook praten met claimclubs na woekerpolisdeal ASR

ZEIST (ANP) - Verzekeringsconcern Achmea wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, net als rivaal ASR eerder deed. Die laatste partij sloot ruim een week geleden een schikking in het langslepende dossier. Toen dat bekend werd, meldde ook NN Group zich bij de claimorganisaties. Die verzekeraar heeft woensdag inmiddels zijn eerste gesprek gehad.

5 uur geleden
Musk: topman Walt Disney zou onmiddellijk ontslagen moeten worden

SAN FRANCISCO (ANP) - Bob Iger, de topman van entertainmentconcern Walt Disney, zou "onmiddellijk ontslagen moeten worden". Dat zegt Elon Musk in een bericht op zijn socialemediaplatform X. Walt Disney is een van de grote bedrijven die onlangs zijn gestopt met adverteren op X. Musk liet zich al eerder verontwaardigd uit over dat besluit.

5 uur geleden
Air France-KLM eindigt lager op terughoudend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM is donderdag op het Damrak in de min geëindigd. Beleggers reageerden op een adviesverlaging van de JPMorgan. Dat deed de Amerikaanse bank vanwege de vooruitzichten van de luchtvaartmaatschappij voor 2024. Het aandeel eindigde 3,1 procent lager.

6 uur geleden