Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: geen Europeaan meer in top bij staatsbedrijven Rusland

Bloomberg: geen Europeaan meer in top bij staatsbedrijven Rusland

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Europeanen zouden geen goedbetaalde functies bij Russische staatsbedrijven meer mogen bekleden. De Europese Unie zou een Duits voorstel van die strekking overwegen, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Een mogelijk verbod zou voor alle ingezeten van de EU moeten gelden.

Het voorstel moet nog formeel worden ingediend door de Europese Commissie. Daarbij is ook de steun van alle lidstaten nodig. De voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder zou bij het instellen van dergelijke regels een van de mensen zijn die hun baan dan moeten opgeven. Schröder is voorzitter van de aandeelhouderscommissie van Nord Stream, een gezamenlijk project om Russisch gas te transporteren via een pijpleiding die voor het grootste deel in handen is van de energiegigant Gazprom.

Schröder was jarenlang commissaris bij de Russische oliemaatschappij Rosneft en stond alom bekend als een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin. Door de Russische inval in Oekraïne werd zijn positie eerder dit jaar opeens heel omstreden. Schröder besloot in mei uiteindelijk op te stappen bij Rosneft omdat het hem onmogelijk zou zijn gemaakt om zijn mandaat te verlengen. Ook zag hij zich gedwongen om af te zien van een soortgelijke functie bij het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, waarvoor hij officieel was voorgedragen.

Nord Stream

Bij de voorgestelde maatregel worden geen specifieke personen genoemd. Het zou aan de nationale regeringen zijn om de eventuele beperking te handhaven. De voorstellen werden ingediend voordat Gazprom dinsdag bekendmaakte dat de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee zijn beschadigd. Duitsland en andere landen vermoeden hier sabotage.

Andere voormalige EU-leiders, onder wie de Finse Esko Aho, de Oostenrijkse Christian Kern en de voormalige Franse premier Francois Fillon traden eerder terug uit besturen van verscheidene Russische bedrijven na de invasie van Oekraïne. Het voorgestelde verbod zou geleidelijk ingevoerd moeten worden.

Meer uit Financieel

Macron noemt Amerikaanse klimaatsubsidies 'superagressief'

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Op de eerste dag van zijn staatsbezoek aan de Verenigde Staten stak de Franse president Emmanuel Macron woensdag zijn mening over Amerikaanse klimaatsubsidies niet onder stoelen of banken. De Fransman stelde dat de Amerikanen zich met hun Inflation Reduction Act "superagressief" opstellen tegenover het Europese bedrijfsleven.

1 uur geleden
Auto en nieuwe badkamer voortaan afrekenen met Tikkie

AMSTERDAM (ANP) - Een Tikkie versturen voor een nieuwe auto of een complete renovatie van de badkamer. Vanaf donderdag kunnen zakelijke gebruikers betaalverzoeken doen aan klanten via een speciale app, 'Tikkie Zakelijk'.

4 uur geleden
CBS: meer omzet uit zakelijke diensten, wel zorgen binnen sector

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven in de zakelijke dienstverlening zagen hun gemiddelde omzet in het derde kwartaal van dit jaar stijgen. In de beveiligingsbranche was daarbij sprake van een recordstijging. Wel daalde binnen de sector het ondernemersvertrouwen in het vierde kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

4 uur geleden
Auto en nieuwe badkamer voortaan afrekenen met Tikkie

AMSTERDAM (ANP) - Een Tikkie versturen voor een nieuwe auto of een complete renovatie van de badkamer. Vanaf donderdag kunnen zakelijke gebruikers betaalverzoeken doen aan klanten via een speciale app, 'Tikkie Zakelijk'.

4 uur geleden
Fed-preses Powell praat beurzen New York fors omhoog

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag na een voorzichtig begin met forse winsten de handel uitgegaan. Een speech van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, zorgde voor meer optimisme bij beleggers. Hij gaf aan dat de Fed mogelijk al vanaf december de rente met minder grote stappen zal verhogen.

6 uur geleden
Fed steeds duidelijker over minder hevige renteverhogingen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het wordt steeds waarschijnlijker dat de Federal Reserve het tempo van renteverhogingen verlaagt. In een speech zei voorzitter Jerome Powell andermaal dat de Fed de waarschijnlijk al vanaf december in minder grote stappen zal verhogen dan bij de afgelopen rentebesluiten.

7 uur geleden
Eurocommissaris: veel werk voor Twitter om EU-regels na te komen

BRUSSEL (ANP) - Twitter heeft nog "enorm veel werk" te verzetten om te voldoen aan regelgeving van de Europese Unie. Dat heeft Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) duidelijk gemaakt in een videogesprek met Elon Musk, die het socialmediabedrijf kocht en daar tijdelijk de baas van is.

7 uur geleden