Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: Export chiptechnologie naar China wordt verder beperkt

Bloomberg: Export chiptechnologie naar China wordt verder beperkt

DEN HAAG (ANP) - Er komen mogelijk strengere controles op de export van chipapparatuur naar China. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat beleidsmakers in Den Haag werken aan nieuwe handelsregels die mogelijk afgestemd worden op de Amerikaanse pogingen om China buiten te sluiten van bepaalde technologieën. Mogelijk wordt volgende maand al een akkoord bereikt over de plannen, aldus de bronnen.

De Nederlandse maatregel zou in wezen een bekrachtiging en een mogelijke uitbreiding zijn van het onofficiële verbod op de verkoop van bepaalde technologie aan China. De stap markeert de inspanningen die de VS doen om de militaire ambities en chipfabricage van China te beperken. Vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken weigerden tegen Bloomberg commentaar te geven. Ook het Witte Huis ging niet op de kwestie in.

Nederland en Japan zijn buiten de VS de grootse leveranciers van machines en kennis die nodig zijn om geavanceerde halfgeleiders te maken. Vooralsnog is het Washington nog niet gelukt deze landen volledig mee te krijgen in de houding ten opzichte van China. De nieuwe exportbeperkingen die Nederland overweegt zouden gaan over de verkoop van apparatuur voor het maken van chips van 14 nanometer of nog geavanceerdere chips. Als het tot strengere regels komt, zouden deze in lijn zijn met de Amerikaanse beperkingen die 7 oktober werden aangekondigd, aldus de bronnen.

De extra beperkingen zouden het Nederlandse bedrijf ASML kunnen raken, al is nog niet precies duidelijk hoe. Het bedrijf uit Veldhoven is een van 's werelds belangrijkste leveranciers van machines die nodig zijn om geavanceerde halfgeleiders te maken. China was vorig jaar goed voor circa 15 procent van de omzet van het bedrijf. Washington heeft enige invloed op Nederland omdat ASML in de VS gemaakte componenten gebruikt. Sinds begin oktober hebben Amerikaanse ambtenaren gedreigd dat als bondgenoten niet voldoen aan de nieuwe exportcontrolemaatregelen, zij de verkoop van apparatuur aan China waar zelfs maar de kleinste hoeveelheid Amerikaanse technologie in zit kunnen verbieden.

Meer uit Financieel

Milieuorganisaties willen strenge voorwaarden aan steun voor Tata

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven kritisch over het subsidiëren van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. Ze vinden dat daar in elk geval strikte voorwaarden aan verbonden moeten worden. "De overheid moet Tata Steel geen miljardensteun geven zolang het klimaatplan van het bedrijf niet in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs - en dus leidt tot halvering van de uitstoot in 2030", vindt Milieudefensie.

1 minuut geleden
Vakbonden: voer vergroeningsplan Tata zo snel mogelijk uit

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hopen dat Tata Steel zijn vergroeningsplan in Nederland zo snel mogelijk kan uitvoeren nu het plan volgens onderzoekers de meest logische optie lijkt en het kabinet door wil met het plan. "We gaan ervan uit dat er nu ook echt wat gaat gebeuren. Daar hebben de werknemers, omwonenden en andere betrokkenen inmiddels wel recht op", reageert FNV-bestuurder Cihan Lacin.

14 minuten geleden
Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen in de zaak over de grote fraude rond het omgevallen cryptoplatform. De 32-jarige werd verdacht van het wegsluizen van 8 miljard dollar van klanten, wat het een van de grootste financiële fraudes ooit maakt.

34 minuten geleden
Tata Steel sluit eerdere sluiting Kooksgasfabriek 2 niet uit

DEN HAAG (ANP) - Hans van den Berg, topman van de Nederlandse tak van Tata Steel, is "heel blij" dat het kabinet steun heeft uitgesproken voor het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend. Hij sluit ook niet uit dat de vervuilende en verouderde Kooksgasfabriek 2 eerder dicht kan dan 2029. Maar dat is onderdeel van maatwerk, waarover Van den Berg nog in gesprek gaat met de overheid.

1 uur geleden
Eenmalige investering microchipsector niet genoeg, vindt industrie

ZOETERMEER (ANP) - Een eenmalige investering is niet genoeg om het verslechterende investeringsklimaat structureel te verbeteren. Dit zegt de ondernemersorganisatie van de technologische industrie FME over de ruim 2,5 miljard euro die het demissionaire kabinet en de regio Eindhoven uittrekken voor het verbeteren van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector.

1 uur geleden
VNO-NCW vindt snelle keuze over vergroening Tata Steel belangrijk

DEN HAAG (ANP) - Het advies aan het kabinet over eventuele financiële hulp voor de vergroening van Tata Steel Nederland laat zien dat een snel besluit daarover belangrijk is, vindt werkgeversorganisatie VNO-NCW. Tegelijkertijd ziet de belangenorganisatie voor het bedrijfsleven het nieuwe rapport als "uitstekend vertrekpunt" voor afspraken tussen de regering en de staalfabriek over het terugdringen van de CO2-uitstoot.

1 uur geleden
Kabinet wil door met vergroeningsplan Tata, onderzoekt versnelling

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil snel afspraken maken met Tata Steel over het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend. Onderzocht wordt of het haalbaar is een deel van die plannen sneller uit te voeren. Dat melden minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur).

1 uur geleden