Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: EU riskeert 1,5 procent terugval zonder Russisch gas

Bloomberg: EU riskeert 1,5 procent terugval zonder Russisch gas

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Als Rusland zijn gastoevoer naar Europa volledig zou dichtdraaien, riskeert de Europese Unie in het ergste geval een economische terugval tot mogelijk 1,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat kan gebeuren als de komende winter goed koud is en de lidstaten onvoldoende voorzorgsmaatregelen treffen om energie te besparen, meent de Europese Commissie.

Volgens Bloomberg News, dat documenten hierover heeft ingezien, zal het dagelijks EU-bestuur woensdag waarschuwen dat bij een gemiddeld koude winter de economische terugslag al 0,6 tot 1 procent kan bedragen als Rusland zijn gaskranen volledig dichtdraait. Daarover wordt gespeculeerd omdat niet zeker is dat het Russische energieconcern Gazprom een gerepareerde turbine van gaspijpleiding Nord Stream 1, tussen Rusland en Duitsland, weer in werking zal stellen. Het dichthouden van de pijpleiding zou een antwoord kunnen zijn op de sancties die de EU aan Rusland heeft opgelegd.

Woensdag komt de Commissie naar verwachting met voorstellen aan de lidstaten over energiebesparend beleid. Tijdige voorzorgsmaatregelen om de gasvraag deze winter terug te dringen zouden het leed kunnen verzachten, aldus de Commissie. Het is nog niet duidelijk of de voorstellen bindend zullen zijn of dat het bij aanbevelingen blijft. De 27 landen hebben wel al afgesproken hun gasvoorraden tot 80 en zo mogelijk 90 procent te vullen voor november. Dat op zich lijkt al een opgave te worden.

Als de Russische gaskraan in juli inderdaad dicht zou gaan, zou het bijvullen van de reserves in november tussen 65 en 71 procent blijven steken, schat de commissie volgens Bloomberg. Er zijn al twaalf lidstaten die geheel zijn afgesloten van Russisch gas, of die minder krijgen dan voorheen.

Meer uit Financieel

Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

10 uur geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

11 uur geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

11 uur geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

12 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

13 uur geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

14 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

14 uur geleden