Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: EU bereid brexitdeal met Britten op te schorten

Bloomberg: EU bereid brexitdeal met Britten op te schorten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is bereid de brexitdeal met het Verenigd Koninkrijk op te schorten als de Britten de bijzondere EU-status van Noord-Ierland afschaffen. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Volgens de krant The Times is het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bezig een wetsontwerp op te stellen dat eenzijdig de verplichte douanecontroles opheft voor goederen die vanuit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland worden gestuurd. Volgens het wetsontwerp hoeven bedrijven in Noord-Ierland zich daarnaast niet meer aan EU-regels en -wetgeving te houden. Na het vertrek van de Britten uit de EU werd afgesproken dat Noord-Ierland deel blijft uitmaken van de Europese interne markt, hoewel Noord-Ierland onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk.

Maar de regering van premier Boris Johnson wil af van die douanecontroles en Londen wil daarom een nieuwe overeenkomst sluiten met Brussel over de status van Noord-Ierland. Een harde grens tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland zou tegen het vredesakkoord indruisen dat de Britse en Ierse regeringen in 1998 sloten en dat een einde maakte aan het gewelddadige conflict tussen pro-Britse protestanten en pro-Ierse katholieken.

Brussel zou bij een opheffing van de afspraken dus de brexitdeal met het Verenigd Koninkrijk kunnen opschorten, waardoor het weer nieuwe handelsbelemmeringen kan opwerpen tegen de Britten. Een dergelijk besluit van de EU zou wel de steun nodig hebben van alle lidstaten.

Meer uit Financieel

KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

1 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

4 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

11 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

14 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

16 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden