Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: ECB overweegt renteverhoging van half procentpunt

Bloomberg: ECB overweegt renteverhoging van half procentpunt

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zou bij de beleidsvergadering op donderdag overwegen om de rente met 0,5 procentpunt te verhogen. Dat zou het dubbele zijn van de rentestap met een kwart procentpunt die de centrale bank eerder in het vooruitzicht heeft gesteld. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

De grotere renteverhoging zou het gevolg zijn van de aanhoudende hoge inflatie in de eurozone, die in juni verder is opgelopen tot een nieuw record van 8,6 procent. De inflatie ligt daarmee ruim vier keer boven de doelstelling van de ECB van 2 procent. Ook zou de ECB daarmee meer in de pas lopen met andere centrale banken die de rentes al flink hebben verhoogd in de strijd tegen de inflatie.

De ECB zal de rente donderdag naar verwachting voor het eerst sinds 2011 gaan verhogen. De centrale bank heeft daarbij tot nu toe laten doorschemeren de rente vanaf juli geleidelijk te willen verhogen. Het is dan ook onduidelijk of er voldoende steun zal zijn voor een stevigere rentestap van een half procentpunt. ECB-president Christine Lagarde liet in een toespraak op 28 juni wel weten dat er ruimte is voor een grotere rentestap als de inflatie hardnekkig hoger blijft dan verwacht.

Recessie

De euro steeg dinsdagochtend in waarde door de speculatie op een agressievere renteverhoging in het eurogebied. De munt was 1,0232 dollar waard, tegen 1,0160 dollar een dag eerder.

Vorige week stond de euro nog flink onder druk en was de eenheidsmunt voor het eerst in twintig jaar korte tijd iets minder waard dan 1 dollar. Dat kwam onder meer door zorgen over een mogelijke recessie in de eurozone als Rusland de gaskraan naar Europa volledig dichtdraait. Dit leidde tot speculatie dat de ECB juist voorzichtiger zal moeten zijn met het verhogen van de rente om de economie niet te hard af te remmen.

Meer uit Financieel

Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

4 uur geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

5 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

5 uur geleden
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is.

6 uur geleden
NN verwacht verzekeringspremies te moeten verhogen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar NN verwacht de premies voor verzekeringen opnieuw te moeten verhogen vanwege de sterke prijsstijgingen. De premies voor particuliere inboedel- en schadeverzekeringen stegen dit jaar al gemiddeld met 5 procent, zegt topman David Knibbe in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

8 uur geleden
Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.

8 uur geleden
Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

10 uur geleden