Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: ECB overweegt renteverhoging van half procentpunt

Bloomberg: ECB overweegt renteverhoging van half procentpunt

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zou bij de beleidsvergadering op donderdag overwegen om de rente met 0,5 procentpunt te verhogen. Dat zou het dubbele zijn van de rentestap met een kwart procentpunt die de centrale bank eerder in het vooruitzicht heeft gesteld. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

De grotere renteverhoging zou het gevolg zijn van de aanhoudende hoge inflatie in de eurozone, die in juni verder is opgelopen tot een nieuw record van 8,6 procent. De inflatie ligt daarmee ruim vier keer boven de doelstelling van de ECB van 2 procent. Ook zou de ECB daarmee meer in de pas lopen met andere centrale banken die de rentes al flink hebben verhoogd in de strijd tegen de inflatie.

De ECB zal de rente donderdag naar verwachting voor het eerst sinds 2011 gaan verhogen. De centrale bank heeft daarbij tot nu toe laten doorschemeren de rente vanaf juli geleidelijk te willen verhogen. Het is dan ook onduidelijk of er voldoende steun zal zijn voor een stevigere rentestap van een half procentpunt. ECB-president Christine Lagarde liet in een toespraak op 28 juni wel weten dat er ruimte is voor een grotere rentestap als de inflatie hardnekkig hoger blijft dan verwacht.

Recessie

De euro steeg dinsdagochtend in waarde door de speculatie op een agressievere renteverhoging in het eurogebied. De munt was 1,0232 dollar waard, tegen 1,0160 dollar een dag eerder.

Vorige week stond de euro nog flink onder druk en was de eenheidsmunt voor het eerst in twintig jaar korte tijd iets minder waard dan 1 dollar. Dat kwam onder meer door zorgen over een mogelijke recessie in de eurozone als Rusland de gaskraan naar Europa volledig dichtdraait. Dit leidde tot speculatie dat de ECB juist voorzichtiger zal moeten zijn met het verhogen van de rente om de economie niet te hard af te remmen.

Meer uit Financieel

CBS: producentenprijzen dalen, consumentenprijzen stijgen

DEN HAAG (ANP) - Producentenprijzen van voedingsmiddelen daalden in de eerste helft van 2023, terwijl Nederlandse consumenten juist meer voor hun boodschappen in de supermarkt moesten betalen. Veel voedingsmiddelenproducenten verwachten niet dat de prijzen de komende maanden zullen stijgen. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

3 uur geleden
Netflix daalt op Wall Street na nieuws over duurdere abonnementen

NEW YORK (ANP) - Netflix is dinsdag geƫindigd tussen de dalers op de beurzen in New York. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde op basis van bronnen dat de streamingdienst zijn tarieven weer wil verhogen. Dat zou Netflix willen doen in verschillende landen, maar waarschijnlijk gaan de prijzen in de Verenigde Staten en Canada als eerste omhoog.

4 uur geleden
Actiedag vakbonden legt donderdag groot deel ov in Vlaanderen plat

MECHELEN (ANP/BELGA) - Een landelijke actiedag van Belgische vakbonden legt donderdag een groot deel van het openbaar vervoer in Vlaanderen plat. Zo meldt ov-bedrijf De Lijn die dag te rijden met gemiddeld 58 procent van alle bussen en trams.

5 uur geleden
Brussel: houd moderne chip, AI, quantum- en biotech weg bij China

STRAATSBURG (ANP) - De Europese Commissie wil vier cruciale technologieƫn uit handen van China en andere rivalen houden. Het gaat om de modernste halfgeleidertechnieken van bedrijven als het Nederlandse ASML, kunstmatige intelligentie (AI), quantumtechnologie en biotech.

5 uur geleden
Air France-KLM neemt groot belang in noodlijdend SAS

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Air France-KLM neemt een aandelenbelang van 19,9 procent in de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Ook de investeringsmaatschappijen Castlelake en Lind Invest steken geld in SAS.

8 uur geleden
Zonneautomaker Lightyear richt zich voorlopig niet op zonneauto's

HELMOND (ANP) - Zonneautomaker Lightyear uit Helmond richt zich voorlopig niet meer op de productie van auto's die rijden op zonne-energie. Dat bevestigt topman en medeoprichter Lex Hoefsloot van het bedrijf dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Lightyear focust zich in plaats daarvan de komende tijd op het maken van zonnepanelen voor op elektrische auto's.

8 uur geleden
NAM stapt naar Raad van State om uitblijven vergunning Ternaard

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is dinsdag naar de Raad van State gestapt om het uitblijven van een vergunning voor gaswinning onder de Waddenzee bij het Friese dorp Ternaard. Volgens de NAM is er nog altijd geen duidelijkheid vanuit het ministerie van Economische Zaken, ook al is de aanvraag voor de vergunning al ruim drie jaar geleden ingediend.

9 uur geleden