Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: EC wil bedrijven dwingen tot voorrang Europese orders

Bloomberg: EC wil bedrijven dwingen tot voorrang Europese orders

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil de mogelijkheid krijgen om bedrijven tijdens tijden van crisis te dwingen eerst hun orders binnen de Europese Unie te leveren. Zouden ze dat niet doen, dan zou de commissie die bedrijven kunnen beboeten, schrijft persbureau Bloomberg dat plannen van de commissie inzag. Het zou vooral gaan om goederen die relevant zijn voor de crisis die op dat moment geldt.

De Europese Commissie wil het voorstel halverwege deze maand wereldkundig maken. Maar er is al de nodige kritiek. Negen EU-landen, waaronder Nederland, België en Denemarken, hebben gewaarschuwd dat de commissie met het voorstel mogelijk de grenzen van de autoriteit van het landenblok overschrijdt.

Het voorstel van de commissie is ontstaan als reactie op de chaos die aan het begin van de coronacrisis ontstond. Het Single Market Emergency Instrument zou een antwoord moeten zijn op de US Defense Production Act. Met die wet kunnen de VS bedrijven dwingen de productie van bepaalde zaken te prioriteren.

Boete

Behalve een boete als bedrijven de productie voor de EU geen voorrang verlenen, wil Brussel ook bedrijven die foutieve of misleidende informatie verschaffen kunnen beboeten. Daarnaast zouden EU-landen verplicht kunnen worden om voorraden van bepaalde producten aan te houden op het moment dat er een zogeheten staat van waakzaamheid geldt. De commissie of een meerderheid van de 27 EU-landen kan een lidstaat daartoe dwingen.

Ook zou de commissie, als twee of meer landen daarom verzoeken, namens de hele EU kunnen onderhandelen over de aankoop van goederen die relevant zijn voor de crisis. Verder wil de commissie meer mogelijkheden om exportbans door EU-lidstaten en de sluiting van binnengrenzen te voorkomen.

Meer uit Financieel

KLM draait mogelijk toch op voor fikse naheffing piloten

SCHIPHOL (ANP) - KLM moet mogelijk alsnog opdraaien voor een deel van de fikse naheffing die de Belastingdienst heeft neergelegd bij twee in Zwitserland woonachtige piloten. De vliegers vinden dat de luchtvaartmaatschappij zich geen goede werkgever toonde door hen niet te waarschuwen voor de verandering van een belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland in 2012. Het gerechtshof Amsterdam wees die klachten af, maar de hoogste rechter van Nederland vindt dat een nieuw oordeel over die zaak nodig is.

47 minuten geleden
Amazon komt met duurder abonnement streamingdienst zonder reclame

SEATTLE (ANP) - Amazon laat sommige mensen met een abonnement op streamingdienst Amazon Prime Video begin volgend jaar extra betalen als zij geen reclame willen zien bij het kijken van een film of serie. Het techconcern meldt dit vrijdag. Een abonnement zonder advertenties zal in de Verenigde Staten 3 dollar per maand meer kosten.

1 uur geleden
ING en ABN AMRO zakken op beurs na voorstel belastingverhoging

AMSTERDAM (ANP) - De banken ING en ABN AMRO gingen vrijdag omlaag op de Amsterdamse beurs. De koersdaling volgde op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankenbelasting te verhogen. De opbrengst daarvan zal worden gebruikt om huishoudens met lagere inkomens te ondersteunen. ING zakte 4,6 procent en ABN AMRO verloor 3,5 procent. Ook de verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot ruim 2 procent.

1 uur geleden
Brussel komt alsnog met boete voor Intel om marktmisbruik

BRUSSEL (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Europese Commissie komt alsnog met een boete van ruim 376 miljoen euro voor chipfabrikant Intel in een slepende zaak rond marktmisbruik.

2 uur geleden
Economische bedrijvigheid eurozone krimpt iets minder sterk

LONDEN (ANP) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in september iets minder sterk gekrompen dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector wat minder sterk afnam. De krimp in de industriesector viel wel iets groter uit dan in augustus, meldde marktonderzoeker S&P Global op basis van voorlopige cijfers. In de industrie gaan de zaken al enige tijd minder goed door dalende orders en een afgenomen productie.

3 uur geleden
Elektronicaketen BCC failliet verklaard

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft elektronicaketen BCC failliet verklaard, meldt de rechtbank vrijdag. Donderdag vroegen de curatoren het faillissement aan. De keten had al een tijd last van financiële problemen en had eerder uitstel van betaling aangevraagd.

3 uur geleden
Bloomberg: China overweegt versoepeling aandelenbezit buitenland

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China overweegt om de regels te versoepelen die het aandelenbezit van Chinese bedrijven vanuit het buitenland beperken. Dit melden ingewijden. China beperkt het totale aandelenbezit voor mensen uit andere landen in Chinese bedrijven nu tot 30 procent, waarbij één individuele buitenlandse aandeelhouder niet meer dan 10 procent mag houden. Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe limieten worden.

4 uur geleden