Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: BNP Paribas heeft interesse in overname ABN AMRO

Bloomberg: BNP Paribas heeft interesse in overname ABN AMRO

PARIJS (ANP) - De Franse bank BNP Paribas heeft interesse in een overname van ABN AMRO. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg. Volgens de ingewijden heeft de grootste bank van Frankrijk onlangs toenadering gezocht tot de Nederlandse overheid. De Nederlandse staat is grootaandeelhouder van ABN AMRO.

De Nederlandse regering zou voorlopig niet van plan zijn de overnamevoorstellen serieus in overweging te nemen. Er zouden dan ook nog geen verdere, gedetailleerdere gesprekken hebben plaatsgevonden met BNP Paribas. Bloomberg meldt op basis van één bron dat meer banken interesse hebben getoond in ABN AMRO. Voor de Franse bank zouden met name de retail- en zakelijke activiteiten interessant zijn. Ook biedt ABN AMRO voor BNP Paribas een goede mogelijkheid om in Europa uit te breiden.

Het aandeel ABN AMRO schoot na het nieuws tot 17 procent omhoog op de beurs in Amsterdam en koerste even later zo'n 13 procent boven de eindstand van donderdag. Voor het nieuws naar buiten kwam was de bank op de beurs zo'n 9,8 miljard euro waard, ongeveer 20 procent minder dan aan het begin van 2022.

Overheid

ABN AMRO wilde niet reageren op marktgeruchten. Het ministerie van Financiën liet aan Bloomberg weten niets te kunnen zeggen over een eventuele verkoop. Dat besluit ligt overigens bij de NLFI, de stichting die de deelnemingen van de Staat in financiële instellingen beheert.

De overheid heeft nog altijd een belang van ruim 56 procent in ABN AMRO als gevolg van de nationalisatie van de Nederlandse delen van Fortis en ABN AMRO in 2008. De overheid greep in het najaar van 2008 in bij Fortis, dat een jaar daarvoor ABN AMRO had overgenomen samen met Royal Bank of Scotland en Banco Santander. Onzekerheid over de financiële gevolgen van die miljardendeal en een plotselinge verergering van de mondiale kredietcrisis dreigden het Nederlands-Belgische financiële concern kopje onder te duwen. Onder de vleugels van de Staat richtte ABN AMRO zich weer als kredietverstrekker op de Nederlandse markt.

Politieke weerstand

BNP Paribas bereikte eerder een akkoord over de verkoop van zijn Amerikaanse retailactiviteiten. Die transactie, die dit jaar naar verwachting wordt afgerond, levert de Franse bank 16 miljard dollar op. Daarvan wordt circa een kwart uitgekeerd aan aandeelhouders. De rest kan gebruikt worden voor groei. Het is overigens niet voor het eerst dat er interesse is voor ABN AMRO. In 2016 werd al gesproken over een fusie met Nordea Bank.

Plannen van de Franse bank om ABN AMRO over te nemen kunnen evenwel op politieke weerstand stuiten. Dat komt ook door het turbulente huwelijk tussen Air France en KLM. Frankrijk, Nederland en het management van de twee luchtvaartmaatschappijen staan vaak op gespannen voet met elkaar sinds de fusie. Ook een eventuele verhuizing van het hoofdkantoor van ABN AMRO ligt mogelijk gevoelig. Eerder vertrokken onder andere Shell en Unilever uit Nederland.

Meer uit Financieel

Tesla schrapt bijna 700 banen in Nevada om tegenvallende verkopen

SPARKS (ANP/RTR) - Tesla schrapt bijna zevenhonderd banen in zijn fabriek in de Amerikaanse stad Sparks in de staat Nevada. De autofabrikant maakte onlangs bekend dat wereldwijd meer dan 10 procent van de banen verdwijnt. Het schrappen van de arbeidsplaatsen in Sparks is onderdeel daarvan.

6 uur geleden
Busbedrijven onterecht de dupe van afsluiten A7, vindt branche

DEN HAAG (ANP) - Het is niet terecht dat de snelweg A7 bij Purmerend vanaf maandag tijdelijk helemaal dichtgaat voor touringcars, vindt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Dat deel van de snelweg wordt afgesloten voor bussen en vrachtwagens, omdat de gewichtsbeperking van 25 ton vaak zou zijn overschreden. Touringcars halen dat gewicht niet, stelt KNV.

7 uur geleden
Slagerijmedewerkers gaan woensdag mogelijk staken, waarschuwt FNV

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van slagerijen in een deel van Nederland leggen woensdag mogelijk hun werk neer, meldt FNV. De vakbond en werkgevers zijn het niet eens over onder meer een loonsverhoging voor een nieuwe cao. Als werknemers van slagerijen woensdag staken is er kans op lege schappen in de supermarkt, verwacht een woordvoerster van brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS).

10 uur geleden
Schiphol ziet drukke eerste dag meivakantie, geen lange rijen

SCHIPHOL (ANP) - Het is druk op Schiphol tijdens de eerste zaterdag van de meivakantie, meldt een woordvoerster van de luchthaven. De rijen zijn iets langer dan normaal, maar passagiers hoeven volgens haar niet erg lang te wachten.

11 uur geleden
Noodglijbaan valt van Boeing vlak na vertrek uit New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Opnieuw is een onderdeel van een Boeing-vliegtuig onderweg losgeraakt. Een glijbaan die dient als nooduitgang viel kort na vertrek uit New York van het toestel tijdens een vlucht van Delta Air Lines.

12 uur geleden
Google-moeder Alphabet flink omhoog op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Google-moederbedrijf Alphabet was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij sterke kwartaalresultaten. Alphabet ging meer dan 10 procent omhoog en werd daarmee ongeveer 200 miljard dollar meer waard op Wall Street. De beurswaarde steeg tot ruim 2 biljoen dollar. Ook softwareconcern Microsoft (plus 1,8 procent) stond bij de winnaars na bekendmaking van cijfers.

23 uur geleden
Winst Porsche onder druk door kosten lancering nieuwe modellen

STUTTGART (ANP/DPA) - De winst van het Duitse automerk Porsche is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gedaald, vooral door de kosten voor de lancering van verschillende nieuwe modellen dit jaar. Porsche brengt nieuwe versies van de Panamera, Taycan, Macan en 911 uit. Maar daar staan wel kosten voor bijvoorbeeld marketing en ontwikkeling tegenover. Verder had het bedrijf last van tegenwind bij de verkoop in onder meer China.

1 dag geleden