Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: Apple houdt iPhone-productie gelijk aan vorig jaar

Bloomberg: Apple houdt iPhone-productie gelijk aan vorig jaar

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Technologieconcern Apple is van plan om de productie van iPhones dit jaar ongeveer gelijk te houden aan die van 2021. Het bedrijf is voorzichtiger geworden door de steeds uitdagender vooruitzichten voor de smartphonemarkt dit jaar.

Apple vraagt zijn leveranciers om ongeveer 220 miljoen iPhones te assembleren, ongeveer hetzelfde aantal als vorig jaar, verklaarden ingewijden tegenover persbureau Bloomberg. Kenners hadden voor dit jaar gerekend op 240 miljoen iPhones, een verwachting die werd gevoed door de introductie van de iPhone 14 komende herfst.

Maar de smartphonesector kende een moeilijke start van het jaar en de productieramingen zijn over de hele linie lager. Het aantal verscheepte smartphones daalde in het eerste kwartaal met 11 procent. Dat was de grootste afname sinds het begin van de coronapandemie ruim twee jaar geleden.

Inflatie

De hoogste inflatie in decennia, een oorlog in Oekraïne en de verstoringen in de toeleveringsketen dreigen de verkoop van smartphones in 2022 onder druk te zetten. Onderzoeksbureau Strategy Analytics voorspelt dat de leveringen van smartphones dit jaar met 2 procent zullen krimpen.

Apple wilde geen commentaar geven op de vooruitzichten, die de komende maanden nog zouden kunnen veranderen afhankelijk van de ontwikkelingen in de economie en de toeleveringsketen. Apple maakt zijn eigen productiedoelstellingen niet bekend en geeft sinds 2019 ook geen aparte verkoopcijfers meer van de iPhone.

Het technologiebedrijf waarschuwde al wel dat leveringsproblemen de verkopen in het huidige kwartaal met 4 tot 8 miljard dollar zullen drukken. Dat komt grotendeels door de impact van de coronalockdowns op de Chinese productielijnen. De hele technologiesector zet zich bovendien schrap voor een vertraging van de consumentenbestedingen doordat de hoge inflatie de koopkracht van mensen onder druk zet.

Meer uit Financieel

Amazon komt met duurder abonnement streamingdienst zonder reclame

SEATTLE (ANP) - Amazon laat sommige mensen met een abonnement op streamingdienst Amazon Prime Video begin volgend jaar extra betalen als zij geen reclame willen zien bij het kijken van een film of serie. Het techconcern meldt dit vrijdag. Een abonnement zonder advertenties zal in de Verenigde Staten 3 dollar per maand meer kosten.

25 minuten geleden
ING en ABN AMRO zakken op beurs na voorstel belastingverhoging

AMSTERDAM (ANP) - De banken ING en ABN AMRO gingen vrijdag omlaag op de Amsterdamse beurs. De koersdaling volgde op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankenbelasting te verhogen. De opbrengst daarvan zal worden gebruikt om huishoudens met lagere inkomens te ondersteunen. ING zakte 4,6 procent en ABN AMRO verloor 3,5 procent. Ook de verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot ruim 2 procent.

33 minuten geleden
Brussel komt alsnog met boete voor Intel om marktmisbruik

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie komt alsnog met een boete van ruim 376 miljoen euro voor chipfabrikant Intel in een slepende zaak rond marktmisbruik.

1 uur geleden
Economische bedrijvigheid eurozone krimpt iets minder sterk

LONDEN (ANP) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in september iets minder sterk gekrompen dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector wat minder sterk afnam. De krimp in de industriesector viel wel iets groter uit dan in augustus, meldde marktonderzoeker S&P Global op basis van voorlopige cijfers. In de industrie gaan de zaken al enige tijd minder goed door dalende orders en een afgenomen productie.

1 uur geleden
Elektronicaketen BCC failliet verklaard

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft elektronicaketen BCC failliet verklaard, meldt de rechtbank vrijdag. Donderdag vroegen de curatoren het faillissement aan. De keten had al een tijd last van financiële problemen en had eerder uitstel van betaling aangevraagd.

2 uur geleden
Bloomberg: China overweegt versoepeling aandelenbezit buitenland

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China overweegt om de regels te versoepelen die het aandelenbezit van Chinese bedrijven vanuit het buitenland beperken. Dit melden ingewijden. China beperkt het totale aandelenbezit voor mensen uit andere landen in Chinese bedrijven nu tot 30 procent, waarbij één individuele buitenlandse aandeelhouder niet meer dan 10 procent mag houden. Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe limieten worden.

3 uur geleden
Techinvesteerder Prosus sterkste stijger in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is vrijdag verder weggezakt na de recente verliesbeurten. Prosus was de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 3,5 procent. De techinvesteerder profiteerde van een koersherstel in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft. Een dag eerder behoorde Prosus nog tot de grootste dalers.

3 uur geleden