Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: Airbus haalt deadlines in 2025 en 2026 niet

Bloomberg: Airbus haalt deadlines in 2025 en 2026 niet

TOULOUSE (ANP) - Airbus waarschuwt dat klanten die in 2025 of 2026 nieuwe toestellen verwachten mogelijk langer moeten wachten op de nieuwe vliegtuigen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De Europese vliegtuigfabrikant verlaagde eerder deze week het productietempo door problemen met de toelevering van onderdelen.

De afgelopen weken kregen luchtvaartmaatschappijen te horen dat Airbus bepaalde deadlines voor de levering van vliegtuigen in de komende twee jaar waarschijnlijk niet haalt. Het zou gaan om een vertraging van maanden, schrijft Bloomberg op basis van betrokkenen.

Airbus maakte deze week onder andere bekend dat het pas in 2027 lukt het productietempo voor zijn populaire model A320 te verhogen naar 75 exemplaren per maand. Dat is een jaar later dan het vliegtuigconcern eigenlijk wilde. Airbus kan dit jaar ook niet de aantallen vliegtuigen leveren waarop eerder werd gerekend, zei het bedrijf. Volgens topman Guillaume Faury zijn de onderdelentekorten "onlangs verergerd tegen een achtergrond van geopolitieke spanningen en nog meer specifieke problemen met de toeleveringsketen".

KLM en Transavia

Vertragingen bij de levering van vliegtuigen van Airbus spelen al langer en volgen op een sterk aangetrokken vraag naar nieuwe toestellen na de coronacrisis. Maar dat de vertragingen voortduren tot in 2026, was niet eerder bekend. Een woordvoerder van Airbus wilde niet reageren tegenover Bloomberg.

Bij Nederlandse luchtvaartmaatschappijen KLM en Transavia zijn vooralsnog geen signalen bekend dat bestelde vliegtuigen later komen, zeggen de woordvoerders van die bedrijven.

Stiller en zuiniger

Transavia is bezig zijn vloot van Boeing 737's te vervangen door exemplaren van de A321neo en de A320neo van Airbus, die stiller en zuiniger zijn. De eerste Airbus kwam in december later dan gepland aan, maar volgens de woordvoerder heeft Transavia op dit moment niets vernomen over eventuele nieuwe problemen.

KLM zegt de eerste vier A321neo's van Airbus "zoals gepland" dit jaar te verwachten. "We hebben flexibiliteit ingebouwd in de levering van de overige toestellen, maar vooralsnog geen reden om aan te nemen dat er vertraging ontstaat", verklaart het bedrijf.

Geluidshinder rond Schiphol

De vlootvernieuwing is voor KLM belangrijk in de strijd rond krimp op Schiphol. Als felle tegenstander van het inperken van het aantal vluchten betoogt de luchtvaartmaatschappij dat nieuwe en stillere vliegtuigen geluidshinder ook tegengaan.

Meer uit Financieel

Miljard verlies voor vervoerder Deutsche Bahn in eerste halfjaar

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 1,2 miljard euro geleden. In die zes maanden kampte de vervoerder onder meer met stakingen en weersextremen. In de eerste helft van 2023 bedroeg het verlies nog 71 miljoen euro.

24 minuten geleden
Nissan maakt veel minder winst door hevige concurrentie

YOKOHAMA (ANP) - Nissan heeft in het tweede kwartaal veel minder winst gemaakt, hoewel de Japanse autofabrikant wereldwijd net zoveel voertuigen heeft verkocht als een jaar eerder. In april, mei en juni verkocht Nissan 787.000 voertuigen, maar de fabrikant hield daar onderaan de streep minder geld aan over, onder meer door hogere marketingkosten. Die zouden nodig zijn om te kunnen opboksen tegen "intense verkoopconcurrentie" en het optimaliseren van de voorraad, vooral in de Verenigde Staten.

29 minuten geleden
Hogere winst Harley-Davidson door meer verkopen duurdere motoren

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Harley-Davidson heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 16 procent meer motoren verkocht, vooral de duurdere en meer winstgevende modellen waren in trek. Ook de winst ging omhoog, maakte de Amerikaanse motorfabrikant bekend.

1 uur geleden
Ook miljoenenboete van Britse waakhond voor cryptobeurs Coinbase

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse toezichthouder op de financiële markten FCA geeft cryptobeurs Coinbase een boete van ruim 4 miljoen euro. Coinbase kreeg vorig jaar ook al een miljoenenboete van De Nederlandsche Bank (DNB).

1 uur geleden
Shell bouwt grote waterstoffabriek in Duitsland

KEULEN (ANP) - Shell gaat een grote waterstoffabriek in Duitsland bouwen. Het concern heeft daarover een definitief investeringsbesluit genomen. De zogeheten elektrolyser van 100 megawatt op de productielocatie in Keulen is naar verwachting in 2027 klaar voor gebruik.

1 uur geleden
Nieuwe handelsovereenkomst Europese Unie en Singapore

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie en Singapore hebben donderdag een digitale handelsovereenkomst gesloten. Hierin zijn bindende regels opgenomen die het digitale consumentenvertrouwen moeten vergroten en belemmeringen voor digitale handel moeten wegnemen en voorkomen. Dat hebben Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Handel) en de Singaporese handelsminister Grace Fu donderdag tijdens een persbijeenkomst bekendgemaakt.

2 uur geleden
Chauffeur zomerpendelbus weet tachograaf beter te bedienen

UTRECHT (ANP) - Nog lang niet alle chauffeurs van zomerpendelbussen maken op de juiste manier gebruik van de tachograaf, waarmee rij- en rusttijden, de snelheid en de afgelegde afstand moeten worden bijgehouden. Toch ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een flinke verbetering in de bediening van het apparaat.

2 uur geleden