
Blokker-eigenaar: kaalslag in winkelstraat na langere lockdown
AMSTERDAM (ANP) - Michiel Witteveen, de topman achter winkelketens Blokker, Intertoys en BCC, waarschuwt voor een golf aan faillissementen onder winkeliers bij een verlenging van de huidige lockdown. In december besloot het kabinet alle niet-essentiële winkels tot zeker 19 januari te sluiten om de snelle verspreiding van de coronavirus een halt toe te roepen. Als de coronamaatregelen nog langer duren zullen maar weinig winkeliers dat overleven, zegt Witteveen in een interview met Het Financieele Dagblad.
"Straks hebben we een pyrrusoverwinning: het aantal besmettingen naar beneden, maar de 800.000 mensen die in de retail werken op straat" zegt Witteveen tegen de zakenkrant. Zijn eigen bedrijven, die hij via moederconcern Mirage Retail bezit, zijn volgens Witteveen wel bestand tegen een langere lockdown.
Witteveen noemt het Nederlandse coronabeleid in het FD een "virologenfeestje", met weinig oog voor de gevolgen voor ondernemers. "Ik heb niet het idee dat mensen binnen de overheid begrijpen hoeveel impact hun beslissingen hebben. En ambtenaren die elke maand netjes hun salaris overgemaakt krijgen, hebben makkelijk praten." De tegemoetkoming in vaste lasten die de regering optuigde als steunmaatregel, is volgens de Blokker-eigenaar voor veel winkelbedrijven ruim onvoldoende.
Kort na de afkondiging van de winkelsluitingen riep Mirage Retail andere winkelbedrijven nog op om de aangescherpte coronaregels zo strikt mogelijk te volgen. In diezelfde dagen waren ketens als HEMA en Action nog van plan om open te blijven, omdat een deel van hun assortiment uit "essentiële" voedingsmiddelen of verzorgingsproducten bestond. Na een golf aan kritiek op die beslissing gingen ze alsnog dicht.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
6 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
1 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
1 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
3 uur geledenPARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.
3 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in mei voor de tweede maand op rij gekrompen. Volgens economen van ING zijn er daardoor groeiende zorgen over de economische vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk. Als andere cijfers volgende week ook slecht zijn, zou dat de druk op de Bank of England vergroten om sneller de rente te verlagen.
4 uur geleden