
Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden
DEN HAAG (ANP) - De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.
De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, had de blokkade verboden en aangeboden dat de demonstranten hun protest konden voortzetten op het Malieveld. "Een deel gaf hieraan geen gehoor", aldus de politie, waarna deze demonstranten in bussen naar het politiebureau werden vervoerd en werden aangehouden.
De politie kon nog niet direct zeggen of de demonstranten die zijn aangehouden ook de nacht op het bureau moeten doorbrengen. "Alles wordt nu afgehandeld op het bureau", aldus een woordvoerster. De politie heeft de demonstranten meerdere keren gevraagd om te vertrekken en ze een waarschuwing gegeven voordat ze werden aangehouden.
Rustig
Het verwijderen van de demonstranten verliep rustig. Mensen werden opgetild en weggedragen naar bussen. Ook zette de politie flesjes cola in om de lijm op te lossen die sommige demonstranten op hun handen hadden gesmeerd om zich vast te lijmen aan elkaar of aan het wegdek. De cola loste de lijm razendsnel op. Sommige demonstranten reageerden hier op de livestream met verbazing op en leken dit niet te weten.
De A12 is sinds 14.50 uur weer open in beide richtingen van en naar Den Haag. De demonstranten hadden zich zaterdag vanaf het middaguur verzameld op de snelweg, precies tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in. Ook langs de kant van de snelweg hadden zich demonstranten verzameld. Met spandoeken en leuzen riepen ze het kabinet op te stoppen met subsidies voor de fossiele industrie.
Volgens een woordvoerder van Extinction Rebellion waren er in totaal rond de 250 demonstranten aanwezig. De demonstratie begon op het Malieveld, maar verplaatste zich naar de snelweg omdat dat volgens de groep de relevante plek was om actie te voeren. "De politie mag de demonstranten zes uur vasthouden voor een zogeheten C-vergrijp. Dat is geen misdrijf, maar een overtreding. Daar kiezen we de acties ook bewust op uit. We willen het dagelijks leven ontregelen, maar geweldloos en door middel van lichte overtredingen ons standpunt agenderen", aldus de woordvoerder.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - De Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de artsenfederatie KNMG stappen uit de adviesraad van Zorgkaart Nederland. Op dat platform kunnen patiënten hun zorgverlener beoordelen. Als een van de redenen voor het vertrek noemen de twee partijen "moeilijk te verifiëren reviews", melden ze in een verklaring.
23 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen liepen donderdag hand in hand met gevluchte kinderen en veteranen door Den Haag tijdens de eerste editie van de Loop voor Hoop. Zo'n 130 kinderen en 50 andere deelnemers deden mee aan de wandeling die eindigde in Madurodam.
46 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Op het Emmauscollege in het Rotterdamse stadsdeel Prins Alexander is het donderdag enige tijd onrustig geweest. Groepen leerlingen van verschillende scholen in de buurt gooiden met eieren naar elkaar en naar agenten, meldt de politie. Ook is er een brand in een container gesticht. Nadat agenten ter plaatse waren gekomen, keerde de rust vrij snel terug. Er is niemand aangehouden.
1 uur geledenDen Haag (ANP) - Bouwprojecten in Den Haag die meedoen aan de Dag van de Bouw gaan in verband met de NAVO-top in die stad een week eerder open dan bouwlocaties in de rest van het land. Op zaterdag 14 juni kunnen bezoekers terecht op Haagse bouwplaatsen om kennis te maken "met de positieve aspecten en de maatschappelijke betekenis van de bouw en infra".
1 uur geledenALTENA (ANP) - Een 34-jarige agent die werkte bij het Operationeel Centrum van de Rotterdamse politie is opgepakt omdat hij verdacht wordt van zedenmisdrijven en schending van zijn ambtsgeheim. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. De man werd afgelopen augustus al buiten functie gesteld omdat er aangifte van een zedenmisdrijf tegen hem was gedaan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft donderdag besloten dat rapper Ronnie Flex mag worden gehoord in het hoger beroep van rapper Ali B. Het verzoek door Ali B's advocaat Bart Swier tot het horen van zijn vrouw Breghje Kommers is afgewezen. Het Openbaar Ministerie verdenkt B van vier zedenmisdrijven. De rechtbank veroordeelde hem in juli tot twee jaar cel.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Amsterdam kiest ervoor om geen nieuwe datacentra of een uitbreiding van datacentra toe te staan in de gemeente. "De ruimte in Amsterdam is schaars, niet alleen voor woningbouw, maar ook op het elektriciteitsnetwerk. Fysieke ruimte en ruimte op het elektriciteitsnet zal de stad gebruiken voor andere prioriteiten, zoals stedelijke ontwikkeling", aldus de gemeente in een verklaring.
1 uur geleden