Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, had de blokkade verboden en aangeboden dat de demonstranten hun protest konden voortzetten op het Malieveld. "Een deel gaf hieraan geen gehoor", aldus de politie, waarna deze demonstranten in bussen naar het politiebureau werden vervoerd en werden aangehouden.

De politie kon nog niet direct zeggen of de demonstranten die zijn aangehouden ook de nacht op het bureau moeten doorbrengen. "Alles wordt nu afgehandeld op het bureau", aldus een woordvoerster. De politie heeft de demonstranten meerdere keren gevraagd om te vertrekken en ze een waarschuwing gegeven voordat ze werden aangehouden.

Rustig

Het verwijderen van de demonstranten verliep rustig. Mensen werden opgetild en weggedragen naar bussen. Ook zette de politie flesjes cola in om de lijm op te lossen die sommige demonstranten op hun handen hadden gesmeerd om zich vast te lijmen aan elkaar of aan het wegdek. De cola loste de lijm razendsnel op. Sommige demonstranten reageerden hier op de livestream met verbazing op en leken dit niet te weten.

De A12 is sinds 14.50 uur weer open in beide richtingen van en naar Den Haag. De demonstranten hadden zich zaterdag vanaf het middaguur verzameld op de snelweg, precies tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in. Ook langs de kant van de snelweg hadden zich demonstranten verzameld. Met spandoeken en leuzen riepen ze het kabinet op te stoppen met subsidies voor de fossiele industrie.

Volgens een woordvoerder van Extinction Rebellion waren er in totaal rond de 250 demonstranten aanwezig. De demonstratie begon op het Malieveld, maar verplaatste zich naar de snelweg omdat dat volgens de groep de relevante plek was om actie te voeren. "De politie mag de demonstranten zes uur vasthouden voor een zogeheten C-vergrijp. Dat is geen misdrijf, maar een overtreding. Daar kiezen we de acties ook bewust op uit. We willen het dagelijks leven ontregelen, maar geweldloos en door middel van lichte overtredingen ons standpunt agenderen", aldus de woordvoerder.

Meer uit Binnenland

Honderden mensen bijeen op de Dam in Amsterdam voor Chanoeka

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam is donderdagavond de nationale Chanoekaviering begonnen. Tijdens de viering wordt een grote chanoekia, een negenarmige kandelaar, aangestoken. Onder anderen demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en rabbijn Simcho Stanton zijn aanwezig bij de start van het joodse feest, dat tot en met vrijdag 15 december duurt.

7 minuten geleden
Nieuwe acties op stations voor staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations zijn donderdag weer honderden mensen bijeen gekomen voor sit-ins "in opstand tegen de genocide en etnische zuivering in Palestina". De actievoerders eisen onder andere dat de Nederlandse overheid oproept tot een permanent staakt-het-vuren en onvoorwaardelijke humanitaire toegang voor de bevolking in Gaza.

1 uur geleden
Politie: meerdere aangiften 'heftig' incident PowNed op Ameland

NES (ANP) - Er zijn inmiddels meerdere aangiften gedaan naar aanleiding van het incident dat zich dinsdagavond op Ameland heeft afgespeeld tussen eilandbewoners en een cameraploeg van PowNed. Zowel de omroep als inwoners van Ameland hebben aangifte gedaan, zegt een woordvoerder van de politie.

2 uur geleden
Bouw nieuwe marinierskazerne zeker jaar vertraagd

DEN HAAG (ANP) - De bouw van de nieuwe marinierskazerne in Nieuw-Milligen bij Apeldoorn loopt opnieuw flinke vertraging op. Het ministerie van Defensie verwacht dat het om "minimaal" een jaar gaat. De verwachting is dat het complex niet vroeger dan voorjaar 2031 klaar zal zijn.

2 uur geleden
Hagenaar aangehouden voor handel in zwaar vuurwerk

DEN HAAG (ANP) - Een 19-jarige Hagenaar is vrijdag aangehouden voor de handel in zwaar vuurwerk. De man werd op heterdaad betrapt bij de overdracht van meerdere pakken met cobra's, meldt de politie donderdag.

3 uur geleden
Reclassering adviseert hof jeugdstrafrecht bij Mallorcaverdachte

LEEUWARDEN (ANP) - De reclassering adviseert het gerechtshof om in de zogeheten Mallorcazaak het jeugdstrafrecht toe te passen bij hoofdverdachte Sanil B. (21). Volgens de reclassering zijn er meer argumenten voor het toepassen van het jeugdstrafrecht dan voor het volwassenenstrafrecht, bleek donderdag op de vierde zittingsdag bij het hof in Leeuwarden.

3 uur geleden
Culemborg opent crisisnoodopvang voor Oekraïners

CULEMBORG (ANP) - In het Gelderse Culemborg gaat een crisisnoodopvang open voor maximaal tweehonderd Oekraïners. Culemborg komt daarmee tegemoet aan de vraag van het Rijk aan veiligheidsregio's om met spoed ruimte te maken voor de nog steeds toenemende stroom Oekraïense vluchtelingen, aldus de gemeente. Het is de bedoeling dat de Oekraïners hooguit een week in de crisisnoodopvang verblijven.

4 uur geleden