Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blokhuis wil nog meer inzicht in aantal wachtenden ggz

Blokhuis wil nog meer inzicht in aantal wachtenden ggz

DEN HAAG (ANP) - Er moet meer zicht komen op het aantal wachtenden bij de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dat laat staatssecretaris van Medische Zorg Paul Blokhuis weten in een brief aan de Tweede Kamer. Als dat bekend is, kunnen mensen met psychische klachten sneller worden doorverwezen naar instellingen waar wel plek is.

Vanaf begin dit jaar moeten ggz-aanbieders niet meer alleen laten weten hoe lang hun wachttijden zijn, maar ook hoeveel mensen bij hen op de wachtlijst staan. Vanaf 2022 laten zij ook weten hoeveel mensen per locatie van een instelling op een behandeling wachten.

Deze en andere maatregelen komen uit een actieplan van de Stuurgroep Wachttijden GGZ, die probeert de wachttijden terug te dringen. Voor de geestelijke gezondheidszorg bestaan al jaren lange wachtlijsten, waardoor mensen met klachten zoals depressie, of angst- en persoonlijkheidsstoornissen lang moeten wachten op zorg.

Aanmeldpauze

Om mensen op de wachtlijst zo snel mogelijk goed door te kunnen verwijzen, moeten voor eind maart zogenaamde transfermechanismes zijn opgezet in iedere regio. Grote ggz-aanbieders met de langste wachtlijsten nemen daarvoor de verantwoordelijkheid. Mensen op de wachtlijst krijgen dan ergens anders zorg, bijvoorbeeld op een andere plek in de regio of in een andere regio. Ook een online behandeling of consult kan tot de mogelijkheden behoren.

Er komt ook een stok achter de deur. Als een ggz-aanbieder steeds te lange wachttijden houdt, krijgt die een aanmeldpauze. Dan mogen er geen nieuwe patiënten meer worden aangenomen, maar moeten die worden doorverwezen naar een plek met een kortere wachtlijst.

De wachttijden in de ggz gaan Blokhuis aan het hart, schrijft hij. "Met de stappen die nu zijn gezet, gaan we voor die mensen echt weer perspectief bieden."

Meer uit Binnenland

ON! spant kort geding aan tegen NPO

HILVERSUM (ANP) - Ongehoord Nederland (ON!) heeft een kort geding aangespannen tegen de Raad van Bestuur van de NPO. Advocaat Hakan Külcü van de omroep liet vrijdag weten dat een voorlopige voorziening is aangevraagd. Het kort geding richt zich op de periodieke rapportages die ON! sinds begin dit jaar moet inleveren bij de NPO.

1 uur geleden
Arnhem maakt plaats voor 200 asielzoekers, Zwolle voor 60

ARNHEM (ANP) - Arnhem maakt per onmiddellijk plaats voor tweehonderd volwassen asielzoekers. De gemeente laat vrijdagavond een schip met 95 opvangplekken afmeren aan de Rijnkade. In het weekend of in elk geval zo snel mogelijk arriveert een tweede cruiseschip, aldus een woordvoerder van de gemeente.

2 uur geleden
Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

3 uur geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

3 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

4 uur geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

4 uur geleden
Dorpsraad: uitstoot leidt onomstotelijk tot gezondheidsschade

WIJK AAN ZEE (ANP) - De dorpsraad Wijk aan Zee is blij dat dat nu officieel is geconstateerd dat de uitstoot van Tata Steel onomstotelijk leidt tot gezondheidsschade. Dat stelt Linda Valent, woordvoerster van de dorpsraad Wijk aan Zee. Ze reageert daarmee op de conclusies van een RIVM-onderzoek naar gezondheidsrisico's die voortkomen uit de uitstoot van Tata Steel.

4 uur geleden