Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blokhuis wil kunnen ingrijpen op aanbod complexe ggz-zorg

Blokhuis wil kunnen ingrijpen op aanbod complexe ggz-zorg

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid gaat ingrijpen als zorgaanbieders en verzekeraars er niet in slagen om mensen die complexe psychische zorg nodig hebben te helpen. Op die manier wil staatssecretaris Paul Blokhuis iets doen aan de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Blokhuis sprak dinsdag voor de tweede keer in een week met Charlotte Bouwman, de vrouw die sinds vorige week actie voert op het ministerie voor een aanpak van de lange wachtlijsten. Het ministerie moet er wat hem betreft voor gaan zorgen dat er een "bodem is voor een bepaald type zorg".

Dat is dan wel een taak voor zorgaanbieders en verzekeraars, aldus Blokhuis. "De toezegging is dat we die aan het werk zetten en als dat niet gaat zoals we willen, dan is VWS 'in charge' binnen een maand." Voor de soort zorg waarvoor nu de ergste wachtlijsten bestaan moet er "binnen de zorgverzekering solidariteit worden georganiseerd. Op die manier hebben we nog niet eerder geïntervenieerd, dat is echt nieuws. Ik denk ook dat de Kamer dat als zodanig zal erkennen". Voor woensdag staat een debat over de ggz gepland.

Drie eisen

Bouwman kreeg dinsdag in de hal van het ministerie gezelschap van tientallen lotgenoten en medestanders. "Morgen is er een debat, en dan zullen er veel woorden gesproken worden", zei Blokhuis voorafgaand aan het gesprek. "Maar neem van mij aan, we laten het niet bij woorden, er komen ook daden."

Om de gezondheidszorg te verbeteren heeft Bouwman drie eisen opgesteld: een helpdesk voor mensen met complexe psychische problemen, landelijke behandelcentra voor deze groep en actie op het gebied van acute hulp.

Meer uit Politiek

CDA blijft bij standpunt: in oppositie en niet in kabinet met PVV

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal ziet voor zijn partij geen rol weggelegd in een nieuwe coalitie. Gezien de verkiezingsuitslag past het CDA een rol in de oppositie, vindt hij. Hij wil ook niet in een kabinet met de PVV, ook niet als gedoogpartner, zei Bontenbal na afloop van het gesprek met verkenner Ronald Plasterk. Bontenbal vindt dat er bij de partijen "die het grootste" zijn geworden "een grote en zware verantwoordelijkheid" ligt op om met elkaar aan tafel te zitten en "tot iets te komen".

12 minuten geleden
Cultuursector prijst Uslu voor 'cultuurhart', maar laakt vertrek

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu had een "groot hart voor kunst en cultuur". Maar haar vertrek in deze voor de cultuursector roerige periode is "erg jammer". Dat laat bestuurder Boris van der Ham weten namens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP).

1 uur geleden
Verkiezingsuitslagen Rotterdam en Assen aangepast na hertelling

DEN HAAG (ANP) - In Rotterdam en Assen is de uitslag voor de Tweede Kamerverkiezingen aangepast na het hertellen van stemmen. In Rotterdam kregen enkele partijen er stemmen bij, in Assen veranderde alleen de verdeling van stemmen binnen twee partijen.

1 uur geleden
Provincies hebben 300 miljoen euro voor regionaal ov verdeeld

DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.

2 uur geleden
NPO verrast door vertrek Uslu: veel succes

HILVERSUM (ANP) - De NPO is verrast door het nieuws van het vertrek van demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur & Media). Dat laat een woordvoerder donderdag desgevraagd weten. "We horen het nieuws ook zojuist", stelt een zegsman. "Wij wensen Gunay Uslu veel succes bij deze stap."

2 uur geleden
Minister: pijnlijke maatregelen om personeelstekort gevangenissen

DEN HAAG (ANP) - Het personeelstekort in de gevangenissen dwingt demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) tot "pijnlijke" maatregelen. Hij gaat mannelijke veroordeelden die wachten op een oproep om hun straf uit te zitten (zelfmelders), voorlopig niet meer oproepen. Ook zelfmelders die al zijn opgeroepen, mogen voorlopig thuis blijven.

2 uur geleden
Gelderse gemeenten: grens is bereikt in opvang statushouders

ARNHEM (ANP) - Gelderse gemeenten stellen "dat de grens is bereikt" in de opvang van statushouders, zo schrijft de provincie. Er zijn te weinig sociale huurwoningen beschikbaar en ook is er een "mismatch" tussen het type woningen en de mensen voor wie een plek wordt gezocht.

2 uur geleden