Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blokhuis: vertraging in borstkankeronderzoek 'onontkoombaar'

Blokhuis: vertraging in borstkankeronderzoek 'onontkoombaar'

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) begrijpt de bezorgdheid in de Kamer over de vertraging in het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, maar zegt dat er niets anders opzit dan de maximale termijn tussen twee onderzoeken op te rekken van twee naar drie jaar.

Blokhuis maakte vorige maand bekend dat de periode tussen de onderzoeken wordt verlengd. Het streven om alle vrouwen tussen 50 en 75 jaar eens per twee jaar te laten controleren op borstkanker, werd vanwege personeelstekorten al niet gehaald. Door de coronacrisis kwam het bevolkingsonderzoek zelfs enkele maanden helemaal stil te liggen, en door de huidige coronamaatregelen gaat het onderzoek langzamer dan voorheen.

Kamerlid Fleur Agema van de PVV noemde de situatie woensdag tijdens een debat in de Kamer "onacceptabel". Ook CDA, SP, D66, PvdA en 50PLUS spraken hun zorgen uit.

Moeilijk besluit

Blokhuis noemt het een "moeilijk besluit", maar stelt dat het "onontkoombaar" is. Het opleiden van meer personeel om de screenings uit te voeren, kost tijd. "Het personeelsbestand is op zijn vroegst in 2023 op oorlogssterkte", aldus de staatssecretaris.

Hij tekent erbij aan dat het door de coronacrisis ook langer zou kunnen duren. "Als het personeelsbestand op volle sterkte is dan kunnen we de achterstanden inhalen om zo snel mogelijk terug te gaan naar een interval van twee jaar, maar "er zijn te veel onzekerheden om nu te kunnen voorspellen wanneer dat lukt".

Meer uit Binnenland

Afscheidstournee Youp van 't Hek volledig uitverkocht

AMSTERDAM (ANP) - De afscheidstournee van Youp van 't Hek is volledig uitverkocht. Dat heeft zijn impresariaat Hekwerk gemeld. Van 't Hek speelt zijn laatste tournee al vanaf oktober 2021. De allerlaatste voorstelling van De Laatste Ronde!, zoals zijn afscheidsvoorstelling heet, is op 25 mei 2024 in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

31 minuten geleden
Jeugdzorg: bankroeten als gemeenten niet helpen met loonstijging

UTRECHT (ANP) - Een groot aantal jeugdzorgorganisaties dreigt failliet te gaan als de stijgende loonkosten onvoldoende gecompenseerd worden door gemeenten. Daarvoor waarschuwt Jeugdzorg Nederland dat advies- en accountancyfirma EY heeft gevraagd om een aantal toekomstscenario's door te rekenen met het oog op de cao-onderhandelingen voor de branche.

1 uur geleden
Grote brand in loods op industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - In een loods op het Brabantse industrieterrein Moerdijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met zeker zeven voertuigen uitgerukt om het vuur te bestrijden in het gebouw aan de Middenweg. In het pand van ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed ligt compost opgeslagen.

6 uur geleden
Gelderse Staten hopen dat Lenferink rust en stabiliteit brengt

ARNHEM (ANP) - De Provinciale Staten van Gelderland hopen dat Henri Lenferink als waarnemend commissaris van de Koning de rust terugbrengt op het provinciehuis in Arnhem. Lenferink neemt de komende maanden de taken over van John Berends, die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en vorige week besloot zijn functie tijdelijk neer te leggen om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek.

9 uur geleden
Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

10 uur geleden
D66 kiest Gerbrandy als lijsttrekker voor Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Leden van D66 hebben voormalig Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy gekozen als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen van volgend jaar juni. Hij versloeg onder anderen Tweede Kamerlid Salima Belhaj en Samira Rafaela die al voor de partij in het Europees Parlement zit.

10 uur geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

11 uur geleden