Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blokhuis rekent op steun VVD voor lachgasverbod

Blokhuis rekent op steun VVD voor lachgasverbod

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) gaat ervan uit dat er voldoende steun is in de Tweede Kamer voor zijn plan om lachgas voor recreatief gebruik te verbieden. Coalitiepartij VVD toonde zich vorig jaar nog kritisch, maar Blokhuis denkt in het wetsvoorstel dat er nu ligt voldoende aan de zorgen van de liberalen tegemoet te komen.

Blokhuis kondigde in december aan met een verbod te willen komen op het gebruik van lachgas als roesmiddel. In zijn huidige voorstel wordt voor "eigenlijk gebruik" van lachgas, door bijvoorbeeld de auto-industrie, banketbakkers en de zorg, een uitzondering gemaakt.

Het wetsvoorstel is vrijdag 'in consultatie' gegaan: tot half juli kunnen instellingen hun mening geven over het plan. Als de VVD het uiteindelijk steunt, kan Blokhuis rekenen op een meerderheid in de Kamer.

CDA

"Ik ga ervan uit dat er voldoende steun is", aldus Blokhuis. "Zeker omdat er brede maatschappelijke steun is bij partijen die hiermee te maken hebben" zoals de politie en gemeentebesturen. "Éen iemand zal minder blij zijn: de lachgaskoning. Want het verkopen van lachgasballonnetjes op straat, dat is einde oefening."

Het CDA pleit al langer voor een verbod, en is blij dat het wetsvoorstel er nu is. "Lachgas is een maatschappelijk drugsprobleem geworden met gezondheidsschade, een grote toename van verkeersongevallen en overlast op straat", zegt Kamerlid Anne Kuik.

Coalitiepartij D66 ziet niets in een verbod. "Lachgas in de Opiumwet plaatsen is een aanpak waarvan we al 100 jaar weten dat hij niet werkt. Het criminaliseren en verbieden van lachgasgebruik zal juist voor veel ellende zorgen. Wij willen inzetten op wat wél werkt: preventie, handhaven en aanpakken van de overlast", zegt Antje Diertens.

Meer uit Politiek

Minister Adema hoopt nu op landbouwakkoord voor de zomer

DEN HAAG (ANP) - Voor de zomer moet er dan echt een landbouwakkoord liggen, zegt minister Piet Adema (Landbouw). Woensdag schuift hij weer aan bij het overleg. "Dit zijn wel de meest spannende weken", verklaarde de bewindsman voor aanvang van de ministerraad.

2 uur geleden
Van der Burg houdt 'afbetalen' asielopvangplicht open als optie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet houdt de optie open om te gaan betalen om minder asielzoekers op te nemen. Het is volgens staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) "op dit moment niet aan de orde", maar hij wil wel praten met de Tweede Kamer over de vraag of Nederland gebruik gaat maken van deze optie uit de Europese asieldeal.

2 uur geleden
Van der Burg: EU-deal helpt ook asielgesprek in coalitie

DEN HAAG (ANP) - De langverwachte asieldeal die de lidstaten van de Europese Unie donderdag sloten na een jarenlange impasse, zal ook helpen met het verlichten van de spanningen over het politiek gevoelige onderwerp in de coalitie, verwacht staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). De verschillen in opvatting over asielopvang en migratie tussen de vier regeringspartijen zijn groot. Als het Europese asielakkoord langer op zich had laten wachten, zou dat het overleg in de regeringscoalitie ook lastiger hebben gemaakt, denkt de bewindsman.

2 uur geleden
Limburg eerste provincie met nieuwe coalitie

MAASTRICHT (ANP) - Limburg heeft als eerste provincie in Nederland een nieuwe coalitie. Het bestuur bestaat uit de partijen BBB, CDA, VVD, PvdA en SP, samen goed voor 26 van de 47 Statenzetels.

4 uur geleden
Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. Maar er is meer nodig, erkent hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europees asielbeleid.

14 uur geleden
Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. "Hiermee is een bouwsteen gezet", zei hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europese asielbeleid.

15 uur geleden
Nederland stuurt boten, pompen en reddingsvesten naar Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt twintig boten, vijftien waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim vijftig waadpakken naar het gebied in Oekraïne dat door de verwoesting van de Kachovka-dam is overstroomd. De hulpgoederen zijn beschikbaar gesteld door de waterschappen. Daarnaast stuurt de Nationale Reddingsbrigade ten minste twaalf reddingsboten.

17 uur geleden