Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blokhuis: goed gesprek met Charlotte over problemen in GGZ

Blokhuis: goed gesprek met Charlotte over problemen in GGZ

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) heeft een goed gesprek gevoerd met Charlotte Bouwman, de vrouw die maandag plaatsnam voor de ingang van het ministerie. Ze wil op die manier aandacht vragen voor de behandeling van mensen met complexe psychische problemen. Bouwman zei dinsdag wel weer bij het ministerie te gaan zitten. "Voor mij is de tijd van praten voorbij. Dit is een mooi begin, nu kijken wat de staatssecretaris ermee doet."

Bouwman geeft aan al acht jaar suïcidaal te zijn en al meer dan achthonderd dagen op de wachtlijst te staan voor de juiste hulp. Ze heeft drie eisen opgesteld: een helpdesk voor mensen met complexe psychische problemen, landelijke behandelcentra voor deze groep en actie op het gebied van acute hulp.

Binnen het ministerie bestaat al een team dat zich ontfermt over deze problematiek. Dat moet meer onder de aandacht worden gebracht, vindt zowel Blokhuis als Bouwman. Maar volgens haar moet er meer gebeuren om het tot een volwaardige helpdesk te maken. "Het is belangrijk dat het team werkelijk iets kan doen, niet alleen doorverwijzen. Daarover zijn we nog in gesprek, hoe dat vorm krijgt." Blokhuis noemde het team in zijn ministerie gekscherend "een van de best bewaarde geheimen van Den Haag".

Debat

De andere twee eisen van Bouwman zijn volgens Blokhuis "ingewikkelder. Hoogspecialistische zorg met hele ingewikkelde zorgvragen, dat is niet even vrijdagmiddag geregeld. Daar moeten we het over hebben. Ik ga geen beloftes doen die ik niet kan waarmaken."

Bouwman komt in ieder geval dinsdag terug. "Ik mag gelukkig binnen zitten", zei ze

Wanneer ze haar actie beëindigt, liet ze in het midden. Volgende week woensdag is er een debat over de geestelijke gezondheidszorg. "Ik hoop dat dan echt toezeggingen komen. Ik eis niet dat specialistische centra er binnen een week zijn, maar ik eis wel dat de staatssecretaris toezegt dat ze er komen. Dan ga ik weg."

Meer uit Politiek

Ministers in Brussel bedolven onder zorgen om ruk naar rechts

BRUSSEL (ANP) - Collega's uit andere EU-landen bestoken Nederlandse ministers met vragen over de verkiezingswinst van de PVV en de mogelijke gevolgen voor de Europese samenwerking. "Je proeft de bezorgdheid en ik kan me die bezorgdheid voorstellen", zei minister van Sociale Zaken Karien van Gennip na overleg in Brussel. Ook haar buitenlandcollega Bruins Slot moet "heel veel uitleggen".

11 uur geleden
Bruins Slot wijst op militaire prestatie Oekraïne nu twijfel groeit

BRUSSEL (ANP) - Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft dinsdag in Brussel de krijgskunst van Oekraïne geprezen. "Het is buitengewoon knap dat de Oekraïners onder deze omstandigheden in staat zijn om zoveel weerstand te bieden", zei ze na afloop van de eerste dag van een meerdaagse NAVO-vergadering.

12 uur geleden
Bliksembezoek Wilders aan Kijkduin voor steun tegen 'asielstroom'

KIJKDUIN (ANP) - PVV-leider Geert Wilders bracht dinsdagavond een kort bezoek aan bewoners van de badplaats Kijkduin, in het zuiden van Den Haag, om hen "een hart onder de riem te steken". Volgens hem worden plaatsen zoals Kijkduin "overspoeld met asielzoekers" zonder dat zij daarmee hebben ingestemd. In een hotel aan de boulevard van Kijkduin worden sinds dit weekend ruim 100 asielzoekers opgevangen, tot grote onvrede van omwonenden.

13 uur geleden
Rutte vooralsnog enige serieuze aspirant-NAVO-chef

BRUSSEL (ANP) - NAVO-landen beschouwen demissionair premier Mark Rutte op dit moment als de enige serieuze kandidaat om secretaris-generaal van het bondgenootschap te worden. Zelfs de Letse minister van Buitenlandse Zaken Krisjanis Karins, die zelf heeft aangegeven belangstelling te hebben voor de topbaan, ziet het zo. "Ik denk dat Mark Rutte op dit moment de enige officiële kandidaat is", heeft hij tegen het ANP gezegd in de marge van een bijeenkomst met zijn collega's van de NAVO in Brussel.

14 uur geleden
Verkenner Plasterk praat woensdag met vier grootste partijen

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk begint zijn opdracht woensdag met een gesprek met Geert Wilders. Hij ontvangt de PVV-leider in de ochtend, en zal aansluitend spreken met Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Dilan Yeşilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC).

15 uur geleden
D66 lijkt tiende Kamerzetel te krijgen na laatste uitslagen

DEN HAAG (ANP) - D66 komt waarschijnlijk niet met negen, maar met tien mensen in de nieuwe Tweede Kamer. De partij lijkt de 150e en laatste Kamerzetel te krijgen in de definitieve prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP, nu de laatste uitslagen zijn doorgegeven.

15 uur geleden
Laatste verkiezingsuitslag binnen: GL-PvdA grootste in buitenland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA heeft de meeste stemmen gekregen van Nederlanders die in het buitenland wonen. Onder de briefstemmers eindigde de partij met 28,6 procent, gevolgd door de VVD (17,4 procent) en Nieuw Sociaal Contract (NSC; 12,1 procent).

16 uur geleden