Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blokhuis en Europese ministers eisen actie van sportfederaties

Blokhuis en Europese ministers eisen actie van sportfederaties

BRUSSEL (ANP) - In een open brief hebben 23 ministers en staatssecretarissen uit Europa de internationale sportfederaties opgeroepen om beter na te denken bij de toewijzing van grote sporttoernooien aan landen. Transparantie, democratie en aandacht voor mensenrechten en arbeidsregels moeten daarbij volgens de politici centraal staan. Paul Blokhuis, de Nederlandse staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, behoort tot de ondertekenaars van de brief.

"Veel internationale sportfederaties zijn transparant en democratisch, maar veel ook niet. Het besluitvormingsproces van deze federaties moet hervormd worden", staat in de brief. "Het is nu tijd voor actie."

De brief is op initiatief van de Scandinavische landen opgesteld naar aanleiding van de discussies over het WK voetbal van volgend jaar in Qatar. De keuze van de mondiale federatie FIFA voor Qatar als gastland is zeer omstreden vanwege de mensenrechtensituatie in dat land. "Die beslissing was duidelijk fout", zegt de Deense minister Ane Halsboe-Jørgensen. "Hopelijk kan deze Europese verklaring in de toekomst helpen om te voorkomen dat een groot sportevenement als het WK voetbal in een land als Qatar belandt."

Mensenrechtensituatie

Heel wat Europese landen, waaronder Nederland, dringen in de aanloop naar het WK aan op verbetering van de mensenrechtensituatie en de arbeidsvoorwaarden in het Arabische land. "We zetten nu politieke druk op de internationale sportfederaties", zegt Halsoe-Jørgensen. "In de toekomst kunnen wij en onze nationale sportfederaties deze verklaring gebruiken als bewijs dat de overgrote meerderheid van de EU-landen meer openheid en meer democratie in de internationale sport wil. Hopelijk zien we binnenkort beslissingen van sportfederaties die meer gebaseerd zijn op waarden als democratie, transparantie en mensenrechten."

Vrijwel alle Europese ministers en staatssecretarissen die de brief hebben ondertekend, zijn in hun land verantwoordelijk voor sport. De politici roepen de federaties ook op om meer aandacht te schenken aan de situatie van gastarbeiders, kinderen, lhbti'ers en minderheden in de landen waar grote sportevenementen worden gehouden.

Meer uit Sport

Van Vliet stopt in 2026 als koersdirecteur Amstel Gold Race

MAASTRICHT (ANP) - Leo van Vliet stopt in 2026 als koersdirecteur van de Amstel Gold Race. De organisatie van de Nederlandse klassieker komt in handen van Flanders Classics. Van Vliet blijft de komende edities nog actief en draagt dan de organisatie volledig over.

35 minuten geleden
Herstelde Stroll kan starten in Grote Prijs van Japan

SUZUKA (ANP) - De Canadees Lance Stroll voelt zich goed genoeg om dit weekeinde van start te gaan in de Grote Prijs van Japan. De Formule 1-coureur van Aston Martin sloeg afgelopen zondag de race in Singapore over nadat hij een zware crash maakte in de kwalificaties.

2 uur geleden
Lawson vervangt opnieuw Ricciardo en dingt mee naar vaste F1-plek

SUZUKA (ANP) - Liam Lawson vervangt ook komend weekeinde in de Grote Prijs van Japan de geblesseerde Daniel Ricciardo bij het Formule 1-team AlphaTauri. De Australiër is nog altijd niet voldoende hersteld van zijn gebroken middenhandsbeentje, een kwetsuur die hij opliep tijdens een training bij de Dutch Grand Prix in Zandvoort.

3 uur geleden
Einde carrière wielrenner Van Hooydonck komt hard aan bij Van Aert

EMMEN (ANP) - De Belgische wielrenner Wout van Aert van Jumbo-Visma vindt het "echt onrechtvaardig" dat zijn land-, ploeggenoot en vriend Nathan Van Hooydonck zijn carrière moet beëindigen. "Ik heb het er heel moeilijk mee", zei een emotionele Van Aert na zijn derde plaats op het EK tijdrijden in Emmen.

15 uur geleden
Wielrenners Hoole en Bax jagen op erfenis Dumoulin

EMMEN (ANP) - Met het afscheid van Tom Dumoulin verdween Nederlands enige topper in het tijdrijden. Daan Hoole en Sjoerd Bax waren woensdag bij de EK in Emmen de wielrenners die de Nederlandse eer moesten hooghouden.

17 uur geleden
Jonge Brit Tarling pakt Europese titel tijdrijden in Emmen

EMMEN (ANP) - De Brit Joshua Tarling heeft bij de Europese kampioenschappen wielrennen in Drenthe de titel veroverd op de individuele tijdrit. De pas 19-jarige renner, eerder al derde op het WK, was na 29,5 kilometer in en rond Emmen de snelste in een tijd van 31 minuten en 30 seconden.

17 uur geleden
Jumbo-Visma-wielrenner Van Hooydonck moet carrière beëindigen

ANTWERPEN (ANP) - Wielrenner Nathan Van Hooydonck moet zijn profcarrière beëindigen. De 27-jarige Belg van Jumbo-Visma verliet woensdag het ziekenhuis in Antwerpen en "maakt het naar omstandigheden goed", maar hij moet wel stoppen met wielrennen, meldt zijn ploeg.

18 uur geleden