Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blok vraagt Marokko 'schrijnende gevallen' te laten vertrekken

Blok vraagt Marokko 'schrijnende gevallen' te laten vertrekken

DEN HAAG (ANP) - Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) doet een "dringend beroep" op Marokko om de Nederlandse reizigers die in het land vastzitten te laten gaan. Hij heeft deze week aan de autoriteiten in Rabat gevraagd in elk geval de "schrijnende gevallen" te laten vertrekken.

Het ministerie is bezig met een inventarisatie van de Nederlanders die vastzitten in het Noord-Afrikaanse land. Die komen in steeds meer problemen, bijvoorbeeld omdat hun medicijnen op zijn, ze zwanger zijn of ze door hun geld heen raken.

"Het is een heel redelijk verzoek" om de mensen te laten gaan, aldus Blok. Marokko ging op 20 maart voor een maand volledig op slot. Er zitten naar schatting zo'n 3000 Nederlanders vast. Andere Europese landen kampen met hetzelfde probleem.

Irritatie

Ook in de Tweede Kamer neemt de irritatie toe over het Marokkaanse beleid. "Het is onacceptabel dat Marokko zijn luchtruim gesloten houdt", verklaart Sjoerd Sjoerdsma van regeringspartij D66. De Kamer werd donderdag bijgepraat over de repatriëring van Nederlanders.

Naar verluidt zitten er nog zo'n 12.500 Nederlanders vast in het buitenland, vooral in Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Afrika en Marokko. Uit die eerste drie landen worden veel mensen opgehaald door onder meer de KLM. Volgens Blok staan nog twintig vluchten concreet in de planning.

Zeker 7000 gestrande reizigers die zich bij een speciale website van Buitenlandse Zaken hadden gemeld zijn inmiddels terug. Van hen zijn er 3500 opgehaald met vluchten georganiseerd door de overheid, aldus Blok. De rest kwam met commerciële vluchten weer thuis.

Meer uit Politiek

VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

14 uur geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

14 uur geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

15 uur geleden
Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

1 dag geleden
Rutte: geen garantie dat in Ter Apel niemand in gras moet slapen

DEN HAAG (ANP) - De capaciteit van de asielopvang loopt tegen haar grenzen aan, zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Er wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat asielzoekers in het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals vorige zomer wekenlang de realiteit was. "Dat zijn taferelen die we als kabinet willen voorkomen. Maar met de huidige instroom kunnen we daar geen garanties voor geven."

2 dagen geleden
Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

DEN HAAG (ANP) - Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Daarmee reageerde hij op de dochters van Sigrid Kaag, die in het programma College Tour zeggen dat zij graag willen dat hun moeder stopt met de politiek. Zij vrezen dat met Kaag hetzelfde gebeurt als met Els Borst, die in 2014 werd vermoord.

2 dagen geleden
Ollongren: belangrijk werk VN-vredeshandhavers stopt nooit

DEN HAAG (ANP) - Het "belangrijke werk" van de vredeshandhavers van de Verenigde Naties "stopt nooit". Dat zei Kajsa Ollongren, minister van Defensie, vrijdagmiddag bij de eredienst voor 75 jaar VN-vredesmissies bij het Malieveld in Den Haag.

2 dagen geleden