Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blok verwacht dat EU zal overgaan tot sancties tegen Wit-Rusland

Blok verwacht dat EU zal overgaan tot sancties tegen Wit-Rusland

DEN HAAG (ANP) - Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) gaat er nog steeds van uit dat de 27 lidstaten van de Europese Unie het eens worden over sancties tegen Wit-Rusland. Een zeer beperkt aantal landen ligt dwars. Volgende week moet een besluit vallen.

Het is "extreem moeilijk" om tot sancties te komen, aldus de minister. Naar verluidt ligt onder meer Cyprus dwars. Dat land zou ook stappen willen zien tegen Turkije. Als het aan Blok had gelegen waren er al lang persoonsgerichte sancties tegen Wit-Russische functionarissen ingesteld. "Ik trappel van ongeduld."

In de Tweede Kamer is frustratie over het feit dat het zo lang duurt voor de EU over gaat tot sancties tegen het regime in Minsk. Verscheidene partijen drongen er in een Kamerdebat op aan om met een aantal landen toch over te gaan tot sancties als er in de EU geen akkoord wordt bereikt.

Zwakte

Blok is nog niet zo ver. Hij heeft de indruk dat het niet nodig zal zijn, maar wil het ook niet uitsluiten. Het zou een teken van zwakte zijn en zou voor een precedent kunnen zorgen. Maar het feit dat EU-landen er nog steeds niet uit zijn "is niet goed voor het beeld van de EU als belangrijke speler op buitenlands gebied".

De EU erkent de uitslag van de Wit-Russische presidentsverkiezingen niet. Ook veroordeelt zij het geweld tegen oppositie en demonstranten en het nog verder muilkorven van de pers. Minister Blok pleit voor bemiddeling door de OVSE in het conflict. De regering in Minsk is er nog niet op ingegaan.

Navalni

Verder zei Blok dat hij openstaat voor sancties als er een schuldige wordt aangewezen voor de vergiftiging van de Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalni. Er zijn nu ernstige verdenkingen maar er is nog geen bewijs, aldus de bewindsman. Er wordt veelvuldig naar de Russische autoriteiten gewezen als dader.

Navalni ligt in een ziekenhuis in Duitsland. Onderzoek daar en in Frankrijk en Zweden heeft uitgewezen dat de oppositieleider is vergiftigd met een zenuwgas uit de novitsjok-groep. Dat is een chemisch wapen. Navalni werd ziek tijdens een vliegreis richting Moskou na een bezoek aan Siberië. Hij is een van de felste tegenstanders van president Vladimir Poetin.

Meer uit Politiek

SGP zet ook in op bestaanszekerheid en bestrijden van armoede

DEN HAAG (ANP) - Ook de SGP zet bij de komende verkiezingen in op actuele ontwikkelingen zoals de bestaanszekerheid en de aanpak van armoede in Nederland. Zo wil de orthodox-christelijke partij de kinderarmoede halveren door een vereenvoudigde kinderbijdrage in te voeren. Ook moeten er goede sociale voorzieningen zijn voor mensen die buiten hun schuld niet kunnen rondkomen. Veel andere partijen richten zich ook op bestaanszekerheid in hun programma.

12 uur geleden
Rutte: ontzetting groot na dramatische gebeurtenissen Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - "De ontzetting is groot na de dramatische gebeurtenissen in Rotterdam van vanmiddag", laat demissionair premier Mark Rutte weten op het sociale medium X in een reactie op de schietpartijen in die stad. Daarbij vielen twee doden en raakte een meisje zwaargewond.

1 dag geleden
Minister Kuipers kan gebeurtenissen Rotterdam moeilijk bevatten

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers zegt de gebeurtenissen in en vlak bij het Erasmus MC in Rotterdam moeilijk te kunnen bevatten. "Op een plek waar iedereen zich veilig moet voelen zijn vandaag onschuldige slachtoffers gevallen. Aangevallen op een plek waar mensen worden behandeld en artsen van de toekomst worden opgeleid. Wij kunnen het moeilijk bevatten", laat hij weten op X, het voormalige Twitter.

1 dag geleden
Justitieminister Yeşilgöz: dit is een heel zwarte dag

BRUSSEL (ANP) - Rotterdam beleeft een "hele zwarte dag", zegt demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz. Ze leeft mee met de mensen in Rotterdam, waar door een schietpartij meerdere doden en gewonden zijn gevallen. Ze vestigt de aandacht ook op de hulpdiensten "die daar nu heel hard werken om de rust hier ook terug te brengen".

1 dag geleden
De Jonge: mogelijk klein stembiljet bij gemeenteraadsverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Als een proef met kleinere stembiljetten bij de Europese verkiezingen volgend jaar vlekkeloos verloopt, dan kunnen die ingezet worden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Dat zei minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) donderdag in een debat over het onderwerp verkiezingen.

1 dag geleden
Kuipers leeft mee met slachtoffers schietpartij Erasmus MC

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers spreekt van "zorgelijke berichten" over schietincidenten vlakbij en in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Daarbij zijn meerdere gewonden gevallen, zo is tot nu toe bekend. De demissionair bewindsman volgt "alle ontwikkelingen voor- en achter de schermen op de voet en leeft mee met slachtoffers en betrokkenen", laat hij desgevraagd weten.

1 dag geleden
Justitieminister Yeşilgöz: gedachten bij de mensen in Rotterdam

BRUSSEL (ANP) - Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz leeft mee met de mensen in Rotterdam, waar bij een schietpartij meerdere gewonden zijn gevallen. Ze vestigt de aandacht ook op de hulpdiensten "die daar nu heel hard werken om de rust hier ook terug te brengen".

1 dag geleden