Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blok roept op tot onafhankelijk onderzoek naar Navalni

Blok roept op tot onafhankelijk onderzoek naar Navalni

BERLIJN (ANP) - Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) vindt dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de vergiftiging van de Russische politicus Aleksej Navalni. Het zou volgens hem "van kracht getuigen als Rusland bij het onderzoek de Duitse artsen zou betrekken en ook waarnemers, deskundigen, van buiten Rusland zou toelaten."

De VVD-bewindsman zei dit in Berlijn waar de EU-ministers van Buitenlandse Zaken twee dagen bij elkaar zijn. De bijeenkomst vindt plaats op nauwelijks 2 kilometer afstand van het ziekenhuis waar Navalni, een uitgesproken tegenstander van president Vladimir Poetin, zaterdag vanuit het Russische Omsk naartoe werd gebracht. Hij wordt in een kunstmatige coma gehouden.Volgens Duitse artsen zijn er aanwijzingen voor vergiftiging. Rusland vindt het te vroeg om daar van uit te gaan.

"Duitse artsen in het ziekenhuis hier berichten dat het vergiftiging is. Het vergiftigen van iemand is natuurlijk in ieder land een misdrijf. Dat betekent dat het uitgezocht moet worden en dat de verantwoordelijken vervolgd moeten worden", aldus Blok. "De eerste opgave nu is een onafhankelijk onderzoek". Ook NAVO-baas Jens Stoltenberg en de Britse premier Boris Johnson roepen op tot transparant onderzoek.

Forensische onderzoeken

De Russische politie meldde donderdag te onderzoeken wat er is gebeurd maar verklaarde tot nu toe geen sporen van bedwelmende middelen te hebben gevonden op de plekken waar Navalni is geweest zoals zijn hotelkamer in Omsk. De politie heeft naar eigen zeggen meer dan twintig forensische onderzoeken uitgevoerd en opnamen van bewakingscamera's bekeken.

De betrekkingen tussen de EU en Rusland staan vrijdag op de agenda van de informele bijeenkomst.

Meer uit Binnenland

Woning in Rotterdam beschadigd door explosie, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een woning aan de Karmozijnbes in Rotterdam is zondag rond 05.30 uur een explosief afgegaan. Door de ontploffing zijn het rolluik en een ruit van het huis in de wijk Ommoord beschadigd. Niemand is gewond geraakt.

49 minuten geleden
Dode en drie gewonden na brand in woning in Gouda

GOUDA (ANP) - In een woning aan de Westerkade in Gouda is zondagmorgen vroeg na een brand een overleden persoon aangetroffen. Ook zijn drie gewonden naar het ziekenhuis gebracht.

50 minuten geleden
Ontploffing in woning in Hoofddorp

HOOFDDORP (ANP) - In een woning in het Noord-Hollandse Hoofddorp is zondag rond 05.50 uur een ontploffing geweest. Er is schade aan de voordeur van het huis aan de Kelloggstraat en de benedenverdieping staat vol rook. Niemand is gewond geraakt.

50 minuten geleden
Gaskraan in Groningen dichtgedraaid

GRONINGEN (ANP) - De gaskraan in Groningen is zondag om 06.00 uur in het kantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) dichtgedraaid, meldt een ANP-fotograaf die ter plaatse is. Daarmee stopt de gaswinning in de noordelijke provincie na zestig jaar.

52 minuten geleden
Gaswinning stopt na zestig jaar, maar nog geen feest in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Na zestig jaar stopt zondag de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat de inwoners is aangedaan. Maar omdat in uitzonderlijke gevallen de kans bestaat dat de gaskraan komend jaar toch weer wordt opengezet, vinden velen in de provincie het nog geen tijd voor een feestje.

3 uur geleden
Duizenden mensen willen stoppen met roken in tiende Stoptober

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de tiende keer wordt gehouden.

3 uur geleden
Grote brand in schuur op Texel onder controle

OOSTEREND (ANP) - In een schuur in Oosterend op het eiland Texel heeft in de nacht van zaterdag op zondag urenlang een grote brand gewoed. Even na 03.30 uur was de brand onder controle, meldt de veiligheidsregio.

4 uur geleden