Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blok praat met ICC om impact mogelijke sancties VS te verzachten (2)

Blok praat met ICC om impact mogelijke sancties VS te verzachten (2)

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken overlegt met het Internationaal Strafhof (ICC) over de mogelijkheden om de impact van mogelijke sancties van de Verenigde Staten te verzachten. Dat zei minister Stef Blok in de Tweede Kamer.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vorige week sancties gelast tegen medewerkers van het ICC in Den Haag die onderzoek doen naar mogelijke oorlogsmisdaden door Amerikaanse militairen in Afghanistan.

Blok is zeer verontrust. "Opleggen van sancties aan medewerkers geeft geen pas." Hij heeft dat tijdens een gesprek van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken met hun Amerikaanse ambtgenoot Mike Pompeo ook uitgesproken.

Een heel aantal EU-lidstaten heeft kritiek op het Amerikaanse besluit. Volgens Blok beraadt een aantal landen zich op vervolgstappen mochten de Amerikanen de sancties doorzetten. Om wat voor strafmaatregelen het gaat, is niet bekendgemaakt door Washington.

De Kamer is bijzonder ongerust over de Amerikaanse stap. De PvdA riep Blok op om al met concrete tegenmaatregelen te komen. De bewindsman vindt dat veel te ver gaan. Hij wil samen met andere landen blijven "drukken" op de VS dat het Strafhof zijn werk onafhankelijk kan doen.

De Europese Unie is zeer verontrust over de maatregelen die Trump heeft aangekondigd, liet EU-buitenlandchef Josep Borrell dinsdag weten in een verklaring. De unie spreekt daarin haar "onwankelbare steun" uit aan het ICC.

"Sancties tegen ICC-medewerkers en hun familie (....) zijn onaanvaardbaar", aldus de verklaring. Het Strafhof moet zijn werk tegen straffeloosheid "onafhankelijk en onpartijdig" kunnen uitvoeren. De EU blijft zich dan ook inzetten om het hof te beschermen tegen inmenging van buitenaf gericht op obstructie van gerechtigheid en ondermijning van het internationale strafsysteem, schrijft Borrell. "We dringen erop aan dat de VS zijn standpunt terugdraait."

Meer uit Binnenland

Code geel om zware windstoten langs kust en in Limburg

DE BILT (ANP) - Het KNMI verwacht zaterdag vanaf 11.00 uur zware windstoten in de kustprovincies en in Zuid-Limburg. Het weerinstituut heeft code geel afgekondigd.

2 uur geleden
Aandacht voor klimaatverandering tijdens Earth Hour

ZEIST (ANP) - Op verschillende plekken in Nederland gaat zaterdagavond om 20.30 uur het licht uit voor Earth Hour, een internationaal evenement om aandacht te vragen voor klimaatverandering en natuur. Ook de Pontjesbrug op Curaçao doet voor het eerst mee met Earth Hour.

5 uur geleden
Extinction Rebellion protesteert op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion voeren actie op Eindhoven Airport. Het is niet bekend wat de groep precies van plan is. De luchthaven waarschuwt reizigers dat de actie mogelijk "je reis van, naar of via de luchthaven" beïnvloedt.

5 uur geleden
Ontevreden apothekersassistenten de straat op

ROTTERDAM (ANP) - Apothekersassistenten gaan zaterdagmiddag de straat op in Rotterdam. Ze willen onmiddellijk automatische prijscompensatie en een dertiende maand. Maar er is meer aan de hand

5 uur geleden
Vrouw en hond doodgereden in IJmuiden, drie personen aangehouden

IJMUIDEN (ANP) - Een automobilist heeft vrijdagavond in IJmuiden een vrouw en haar hond doodgereden en is daarna doorgereden. Later op de avond meldden zich op het politiebureau drie personen. Zij zijn aangehouden. Hun rol bij het verkeersongeval wordt onderzocht, meldt de politie.

8 uur geleden
Man door geweld omgekomen in Brabantse Wouwse Plantage

WOUWSE PLANTAGE (ANP) - In het Brabantse Wouwse Plantage is een man omgekomen na een "geweldsincident", meldt de politie vrijdagavond. Het incident gebeurde aan de Julianaweg. De politie doet onderzoek naar wat er is gebeurd.

10 uur geleden
KRO-NCRV en RTL voor de rechter om eerste docu over Kees Momma

HILVERSUM (ANP) - Omroep KRO-NCRV heeft een kort geding aangespannen tegen RTL over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De omroepbedrijven bevestigen vrijdag na berichtgeving van het AD dat zij elkaar dinsdag in de rechtszaal treffen.

13 uur geleden