
Blok neemt stappen tegen medewerker ambassadekantoor Eritrea
DEN HAAG (ANP) - Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken neemt stappen tegen de diplomatieke vertegenwoordiging van Eritrea omdat het door blijft gaan met onder dwang geld inzamelen onder landgenoten. Een medewerker moet stoppen met zijn werkzaamheden voor het ambassadekantoor in Den Haag.
Het radioprogramma Argos meldde zaterdag dat het ambassadekantoor geld heeft ingezameld onder landgenoten om het Oost-Afrikaanse land door de coronacrisis heen te helpen. Bij de inzameling zou dwang zijn gebruikt. Hier wonende Eritreeërs werd gevraagd minimaal 100 euro te doneren.
De ambassadeur van Eritrea is dinsdag op het ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden om opheldering te geven over de zaak. Daar is de gezant meegedeeld dat de lokale medewerker "niet acceptabel" is verklaard, aldus een woordvoerder van het ministerie.
Het betekent dat de man moet stoppen met zijn werk voor de diplomatieke vertegenwoordiging van Eritrea. De man doet zich soms ook voor als consul van Eritrea, maar hij is geen diplomaat. Hij is volgens het ministerie al vaker betrokken bij het onder dwang inzamelen van geld.
Eritrea vraagt over de hele wereld geld aan landgenoten. Deze zogeheten diasporabelasting is niet verboden, mits het zonder dwang gebeurt. Het kabinet wil graag van deze diasporabelasting af, maar ziet daartoe geen mogelijkheden. Twee jaar geleden moest een diplomaat van Eritrea Nederland verlaten omdat het ambassadekantoor door bleef gaan met het onder geld inzamelen van geld.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) wil niet zeggen of ze binnenkort overgaat tot de dwangmaatregelen die de spreidingswet biedt. De deadline voor gemeenten om voor voldoende asielopvanglocaties te zorgen, is over twee weken.
2 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Oud-staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) sluit zich aan bij JA21. Dat maakte de partij vrijdag bekend. Coenradie was eerder lid van het kabinet namens de PVV, maar keerde die partij de rug toe nadat Geert Wilders had besloten uit de coalitie te stappen. Sindsdien was ze op zoek naar een nieuwe politieke thuisbasis.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet komt niet tegemoet aan de eis van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om bezuinigingen op de onderwijsbegroting ongedaan te maken. De partijen dreigen in de Eerste Kamer tegen de voorjaarsnota te stemmen als het kabinet niet zou instemmen met hun wensen.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een motie van Kati Piri van GroenLinks-PvdA om tijdelijk een volledig wapenembargo tegen Israël in te stellen, heeft weinig steun gekregen in de Tweede Kamer. Ook partijen die al langer pleiten voor sancties tegen Israël vanwege het geweld in Gaza zoals D66 en Volt keerden zich tegen het voorstel.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet mag blijven doorwerken aan de meeste onderwerpen op het gebied van Justitie en Veiligheid, vindt de Tweede Kamercommissie die daarover gaat. Alleen de transgenderwet en een reeks brieven over het experiment met legale wietteelt moeten volgens de Kamerleden wachten tot een nieuw kabinet aantreedt.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben geen vertrouwen meer in landbouwminister Femke Wiersma (BBB). De motie van wantrouwen van GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren werd gesteund door SP, DENK, D66 en Volt. Dat was niet genoeg voor een meerderheid, waarmee de motie is verworpen.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle mbo-opleidingen moeten voorzichtig zijn met het verlenen van vrijstellingen voor bepaalde praktijkvakken als de student daar al ervaring in heeft. Vanwege fraude met zogeheten certificaten voor 'eerder verworven competenties' (EVC's) in de zorg waarschuwde onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) daar eerder al voor. Die waarschuwing blijft staan en gaat nu gelden voor alle mbo-opleidingen.
18 uur geleden