Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blok: Nederland niet geïsoleerd bij gesprekken EU-herstelfonds

Blok: Nederland niet geïsoleerd bij gesprekken EU-herstelfonds

BRUSSEL (ANP) - Nederland staat "zeker niet alleen" bij de onderhandelingen over een Europees herstelfonds voor de zwaarst door de coronacrisis getroffen lidstaten. Volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) is de groep van lidstaten gegroeid die vraagtekens zet bij de voorgestelde omvang van 750 miljard euro en de verhouding tussen subsidies (twee derde) en leningen (een derde) waaruit de steun zou moeten bestaan.

Blok zei dat na video-overleg met zijn EU-collega's. Volgens de Duitse voorzitter, minister van Europese Zaken Michael Roth, is de omvang van het herstelfonds "de kern van het conflict" tussen de 27 lidstaten. "Sommige landen dringen aan op leningen in plaats van subsidies, wat een van de moeilijkste onderwerpen zal zijn van de gesprekken", zei hij na afloop.

Nederland wil "het totaalbedrag zo laag mogelijk" hebben en zo min mogelijk leningen, aldus Blok. Bovendien stelt Den Haag "harde voorwaarden" van economische hervormingen aan landen die geld uit het fonds willen. Nederland vindt ook dat de EU-landen unaniem moeten instemmen met de aanvragen. "Dat zijn twee kanten van dezelfde medaille", zei Blok maar hij erkende dat daar weinig steun voor is.

De ministers bereidden de EU-top van vrijdag voor. Dan komen de regeringsleiders en staatshoofden voor het eerst sinds vijf maanden fysiek bijeen in Brussel om te onderhandelen over de meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027, waaraan het beoogde herstelfonds is gekoppeld. Blok zei dat de lidstaten woensdag elkaar "niet nader gekomen zijn". "Het speelveld voor vrijdag ligt nog helemaal open." Hij zei ook dat de gesprekken "in een goede sfeer" verliepen.

Meer uit Binnenland

Duizenden boeren zaterdag langs Vueltaroute in Woudenberg

UTRECHT (ANP) - Tussen de 2000 en 4000 boeren komen naar verwachting zaterdag naar een protestbijeenkomst in Woudenberg (provincie Utrecht). Zij verzamelen zich op een 'actieterrein' langs het parcours waar de Vuelta, de Spaanse wielerronde, voorbijkomt. Op meerdere plekken langs de route proberen de boeren aandacht te vragen voor hun strijd tegen de voorgenomen stikstofmaatregelen van het kabinet. Er komen geen blokkades, verzekert voorzitter Bart Kemp van organisator Agractie.

6 minuten geleden
Kamer komt terug van reces voor debat over uitspraken Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - De Kamer komt terug van reces voor een debat over de uitspraken van Wopke Hoekstra, CDA-partijleider en minister van Buitenlandse Zaken. Het verzoek van PVV-fractievoorzitter Geert Wilders wordt door een ruime Kamermeerderheid gesteund, ook door coalitiepartijen.

26 minuten geleden
LTO: mooi dat coalitiepartij eerste stap zet over stikstofdoel

DEN HAAG (ANP) - "Het is mooi dat een van de coalitiepartijen een eerste stap zet" in de richting van het loslaten van het jaartal van het stikstofdoel. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland over de uitspraken van minister Wopke Hoekstra, die vrijdag in het AD het kabinetsdoel om tegen 2030 de stikstofuitstoot met de helft verminderd te hebben "niet heilig" noemde.

1 uur geleden
Milieuclub MOB mogelijk naar Europa bij uitstel stikstofdeadline

NIJMEGEN (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) gaat mogelijk een klacht indienen bij de Europese Commissie als de deadline voor de vermindering van de stikstofuitstoot verschoven wordt. Voorzitter van de milieuclub Johan Vollenbroek reageert daarmee op uitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra in het AD.

1 uur geleden
Hoekstra vindt dat hij juist bijdraagt aan stikstofoplossing

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra vindt niet dat hij bemiddelaar Johan Remkes voor de voeten loopt door in een interview de doelen van het stikstofbeleid ter discussie te stellen. "Ik denk dat ik juist een bijdrage lever aan het proces", aldus de vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken.

1 uur geleden
Rutte: stikstofuitspraken Hoekstra staatsrechtelijk op het randje

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte vindt de uitspraken van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra over het stikstofbeleid van het kabinet staatsrechtelijk gezien op het randje. Dat zei de premier bij aankomst bij de wekelijkse ministerraad, waar hij bij wijze van uitzondering al voor aanvang de pers te woord stond.

2 uur geleden
Bij aanmeldcentrum Ter Apel hebben 300 mensen buiten geslapen

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van donderdag op vrijdag rond de driehonderd mensen buiten geslapen. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nog niet eerder waren het er zoveel.

3 uur geleden