Blok: Nederland niet geïsoleerd bij gesprekken EU-herstelfonds
BRUSSEL (ANP) - Nederland staat "zeker niet alleen" bij de onderhandelingen over een Europees herstelfonds voor de zwaarst door de coronacrisis getroffen lidstaten. Volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) is de groep van lidstaten gegroeid die vraagtekens zet bij de voorgestelde omvang van 750 miljard euro en de verhouding tussen subsidies (twee derde) en leningen (een derde) waaruit de steun zou moeten bestaan.
Blok zei dat na video-overleg met zijn EU-collega's. Volgens de Duitse voorzitter, minister van Europese Zaken Michael Roth, is de omvang van het herstelfonds "de kern van het conflict" tussen de 27 lidstaten. "Sommige landen dringen aan op leningen in plaats van subsidies, wat een van de moeilijkste onderwerpen zal zijn van de gesprekken", zei hij na afloop.
Nederland wil "het totaalbedrag zo laag mogelijk" hebben en zo min mogelijk leningen, aldus Blok. Bovendien stelt Den Haag "harde voorwaarden" van economische hervormingen aan landen die geld uit het fonds willen. Nederland vindt ook dat de EU-landen unaniem moeten instemmen met de aanvragen. "Dat zijn twee kanten van dezelfde medaille", zei Blok maar hij erkende dat daar weinig steun voor is.
De ministers bereidden de EU-top van vrijdag voor. Dan komen de regeringsleiders en staatshoofden voor het eerst sinds vijf maanden fysiek bijeen in Brussel om te onderhandelen over de meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027, waaraan het beoogde herstelfonds is gekoppeld. Blok zei dat de lidstaten woensdag elkaar "niet nader gekomen zijn". "Het speelveld voor vrijdag ligt nog helemaal open." Hij zei ook dat de gesprekken "in een goede sfeer" verliepen.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Bij demonstraties moet een verbod komen op gezichtsherkenningstechnologie om mensen te identificeren en duidelijkere regels voor politiecamera's. Die oproep doet Amnesty International omdat de surveillancemethoden van de politie vaak niet in overeenstemming zijn met mensenrechten. Dit concludeert de hulporganisatie op basis van onder meer observaties van demonstraties tussen 2022 en 2024 en interviews met politie en demonstranten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet is bereid volgend jaar extra geld uit te trekken voor Oekraïne als dat nodig blijkt. Het zou daar dan "echt zonder meer positief naar kijken", verzekert premier Dick Schoof.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime Kamermeerderheid staat achter het plan om Herinneringscentrum Kamp Westerbork volgend jaar eenmalig financieel te ondersteunen met 200.000 euro, bevestigt D66 na berichtgeving van Dagblad van het Noorden. Wieke Paulusma (D66) vindt de steun voor haar plan een goed begin, maar niet voldoende. "Laten we vooral kijken hoe we dit een vervolg kunnen geven", zegt ze via haar woordvoerder.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet met een voorstel komen voor een ceremonieel koningschap. Een meerderheid van de Tweede Kamer ging dinsdag akkoord met een motie van D66'er Joost Sneller die hierom vraagt. Premier Dick Schoof had de motie ontraden, maar die kreeg steun van GroenLinks-PvdA, SP, PVV, DENK, FVD, Volt en Partij voor de Dieren.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV wil toch niet dat Oekraïne ooit lid wordt van de Europese Unie. Afgelopen voorjaar zei de grootste regeringspartij nog dat het land zou kunnen toetreden als het aan de voorwaarden zou voldoen.
8 uur geledenMIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland wil in samenwerking met onder meer waterschap Scheldestromen en de gemeente Reimerswaal een project oppakken voor het verbeteren van de zoetwatervoorziening op Zuid-Beveland. Maatregelen om via het watersysteem fors meer zoetwater via het Volkerak-Zoommeer in te laten kosten ongeveer 40 miljoen euro.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders is minder stellig dan voorheen over de inzet van noodrecht om de asielinstroom te beteugelen. "We zijn aan het onderhandelen", zegt hij daar nu over. Over de inhoud van die gesprekken wil hij niets zeggen.
9 uur geleden