Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blok, Kamp en Knapen willen niet terug in nieuw kabinet

Blok, Kamp en Knapen willen niet terug in nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - De ministers Stef Blok (Economische Zaken - VVD), Henk Kamp (Defensie - VVD) en Ben Knapen (Buitenlandse Zaken - CDA) willen niet terugkeren in een nieuw kabinet. "Het is echt even, omdat de nood aan de man was", zei Knapen (70) vrijdag voor het begin van de ministerraad.

Hij volgde Sigrid Kaag vorige maand op. Zij stapte op nadat de Tweede Kamer het evacuatiebeleid in Afghanistan had afgekeurd. Knapen was eerder staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Donderdag werd bekend dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie gaan onderhandel;en over een doorstart van het huidige demissionaire kabinet.

Ook minister van Defensie Henk Kamp (69) is niet beschikbaar. Hij volgde in september CDA-minister Ank Bijleveld op nadat de VVD een beroep op hem had gedaan. Ook Bijleveld had van de Kamer een motie van afkeuring aan de broek gekregen wegens Afghanistan. Kamp is sinds 2002 op verschillende departementen en in verschillende kabinetten minister geweest.

Eer

"Ik wil niet terugkeren in een nieuw kabinet. Ik heb negen jaar minister mogen zijn en het is een bijzondere eer, maar het is ook mooi als het eens tijd voor wat anders is", zegt Blok (56). Hij wilde eigenlijk al in 2017 stoppen na het tweede kabinet-Rutte, maar werd in het voorjaar 2018 gevraagd om terug te keren als minister van Buitenlandse Zaken. Hij moest Halbe Zijlstra opvolgen omdat die had gelogen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Staatssecretaris Dilan Yesilgöz (Economische Zaken - VVD), minister Sander Dekker (Rechtsbescherming - VVD) en ministers Carola Schouten (Landbouw - ChristenUnie), Ingrid van Engelshoven (Onderwijs - D66) en Arie Slob (Onderwijs- ChristenUnie) willen nog niet vooruitlopen op een eventuele post in een nieuw kabinet. Wel benadrukken veel bewindspersonen dat er echt een "nieuw kabinet, met nieuwe mensen" komt. Van een doorstart is geen sprake, menen zij.

"Ik zeg nooit nee, maar realiseert u zich wel dat ik over twee maanden 75 word", zegt Ankie Broekers-Knol, de VVD-staatssecretaris van Justitie lachend.

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

jippy 1 maand geleden
Pffffffffff
bung 87 1 maand geleden
allemaal opzouten. het liegen--bedriegen--beloven en vergeten zijn we spuugzat.
Braspenning 1 maand geleden
het rotzootje valt in duigen nu de rest bij elkaar vegen
JoMePi 1 maand geleden
Dat is een goed begin , nu de rest nog

Meer uit Politiek

Kabinet komt met maatregelen tegen werkdruk kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet neemt maatregelen om de werkdruk in de kinderopvang tegen te gaan. Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat medewerkers in opleiding makkelijker ingezet kunnen worden en dat de inspectie coulanter omgaat met bepaalde regels.

1 uur geleden
Lobbyverbod voor oud-bewindslieden wordt strenger

DEN HAAG (ANP) - De integriteitsregels voor oud-bewindslieden worden aangescherpt. Zij moeten in de eerste twee jaar na hun vertrek uit het kabinet aan een onafhankelijke commissie advies gaan vragen of een nieuwe functie toelaatbaar is. Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil strenger zijn omdat de integriteit van voormalige kabinetsleden "boven iedere twijfel verheven" moet zijn. Hier is de laatste tijd "veel te veel discussie" over geweest, zei ze.

3 uur geleden
Rutte: we volgen 100 procent het OMT-advies

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet volgt met de nieuwe coronamaatregelen "100 procent" het jongste advies van het Outbreak Management Team (OMT). Dat zei demissionair premier Mark Rutte vrijdag op de coronapersconferentie.

3 dagen geleden
Rutte hoopt op normale kerst, maar 'absoluut geen garanties'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte "hoopt op een normale kerst", maar kan daarover "absoluut geen garanties" geven. "Het kan langer duren" voordat de vrijdag aangekondigde aangescherpte maatregelen tegen het coronavirus kunnen worden ingetrokken. Vooralsnog geldt het pakket tot en met 18 december.

3 dagen geleden
Rutte: vanwege naleving maatregelen pas vanaf zondag van kracht

DEN HAAG (ANP) - Dat de aangescherpte coronamaatregelen pas op aanstaande zondag ingaan, heeft te maken met de tijd die nodig is voor de voorbereidingen. Volgens demissionair premier Mark Rutte komt het "de naleving ten goede" als sectoren zoals bijvoorbeeld de horeca tijd hebben om alles in te regelen, zoals het neerzetten van tafels op 1,5 meter afstand en het afzeggen van reserveringen.

3 dagen geleden
Rutte: coronaboodschap komt niet over, reken ik mezelf aan

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte erkent dat de coronaboodschap van het kabinet, met name over het belang van testen en thuisblijven bij klachten, onvoldoende overkomt. "Dat reken ik mezelf aan", zegt hij. Hij vindt ook dat daarvoor excuses op hun plaats zijn.

3 dagen geleden
Kabinet wil 'avondlockdown', mondkapjes op scholen

DEN HAAG (ANP) - Veel zaken zullen de komende tijd hun deuren moeten sluiten vanaf 17.00 uur. Basis- en middelbare scholen blijven open, maar er wordt wel aan aanvullende maatregelen gedacht zoals het dragen van mondkapjes. Met die maatregelen hoopt het kabinet het aantal coronabesmettingen te verminderen, om de zorg uiteindelijk te ontlasten. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door de NOS.

3 dagen geleden