Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blok, Kamp en Knapen willen niet terug in nieuw kabinet

Blok, Kamp en Knapen willen niet terug in nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - De ministers Stef Blok (Economische Zaken - VVD), Henk Kamp (Defensie - VVD) en Ben Knapen (Buitenlandse Zaken - CDA) willen niet terugkeren in een nieuw kabinet. "Het is echt even, omdat de nood aan de man was", zei Knapen (70) vrijdag voor het begin van de ministerraad.

Hij volgde Sigrid Kaag vorige maand op. Zij stapte op nadat de Tweede Kamer het evacuatiebeleid in Afghanistan had afgekeurd. Knapen was eerder staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Donderdag werd bekend dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie gaan onderhandel;en over een doorstart van het huidige demissionaire kabinet.

Ook minister van Defensie Henk Kamp (69) is niet beschikbaar. Hij volgde in september CDA-minister Ank Bijleveld op nadat de VVD een beroep op hem had gedaan. Ook Bijleveld had van de Kamer een motie van afkeuring aan de broek gekregen wegens Afghanistan. Kamp is sinds 2002 op verschillende departementen en in verschillende kabinetten minister geweest.

Eer

"Ik wil niet terugkeren in een nieuw kabinet. Ik heb negen jaar minister mogen zijn en het is een bijzondere eer, maar het is ook mooi als het eens tijd voor wat anders is", zegt Blok (56). Hij wilde eigenlijk al in 2017 stoppen na het tweede kabinet-Rutte, maar werd in het voorjaar 2018 gevraagd om terug te keren als minister van Buitenlandse Zaken. Hij moest Halbe Zijlstra opvolgen omdat die had gelogen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Staatssecretaris Dilan Yesilgöz (Economische Zaken - VVD), minister Sander Dekker (Rechtsbescherming - VVD) en ministers Carola Schouten (Landbouw - ChristenUnie), Ingrid van Engelshoven (Onderwijs - D66) en Arie Slob (Onderwijs- ChristenUnie) willen nog niet vooruitlopen op een eventuele post in een nieuw kabinet. Wel benadrukken veel bewindspersonen dat er echt een "nieuw kabinet, met nieuwe mensen" komt. Van een doorstart is geen sprake, menen zij.

"Ik zeg nooit nee, maar realiseert u zich wel dat ik over twee maanden 75 word", zegt Ankie Broekers-Knol, de VVD-staatssecretaris van Justitie lachend.

Meer uit Politiek

Vertegenwoordiger Suriname: excuses Weerwind niet acceptabel

DEN HAAG (ANP) - Het is in "geen enkele omstandigheid" acceptabel voor Suriname als minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) namens de regering excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. Dat zegt Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij na het gesprek met Mark Rutte en andere kabinetsleden in het Catshuis.

23 uur geleden
Deelnemers zijn blij met het slavernijgesprek op het Catshuis

DEN HAAG (ANP) - De aanwezigen die waren uitgenodigd om op het Catshuis te komen praten over de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden, zijn blij met de manier waarop het gesprek tot stand is gekomen. "Er is met respect gesproken", zegt de Curaçaose acteur Roland Colastica. Vooraf was de kritiek dat het kabinet te weinig naar betrokkenen had geluisterd.

23 uur geleden
Hoekstra: alle registers opentrekken om mensen in Iran te helpen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil "alle registers opentrekken" om de mensen in Iran te helpen, zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer donderdag. Eerder op de dag werd in Iran de eerste man opgehangen die had deelgenomen aan de recente demonstraties. "Wij staan pal voor de rechten van de mensen die daar demonstreren."

1 dag geleden
Rutte blijft stil over excuses, 19 december 'betekenisvol moment'

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte blijft zwijgen over excuses die de regering deze maand zou willen aanbieden voor het slavernijverleden. Na afloop van overleg op het Catshuis met vertegenwoordigers van Caribisch Nederland en Suriname, zei hij alleen dat 19 december "een betekenisvol moment" wordt.

1 dag geleden
Van der Burg: kleine stapjes naar oplossing migratieproblemen EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie boekt heel langzaam voortgang om de vastgelopen verwerking van migranten op te lossen, vindt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie). "Het zijn steeds kleine stapjes die we met elkaar zetten", zei hij na overleg met naburige EU-landen en het Verenigd Koninkrijk.

1 dag geleden
Kritiek regeringspartijen op woorden premier Rutte over Bulgarije

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartijen D66 en CDA hebben flinke kritiek op woorden die premier Mark Rutte sprak over Bulgarije. Sjoerd Sjoerdsma (D66) vindt dat er "op z'n minst excuses moeten komen", zei hij in een debat over de EU in de Tweede Kamer. Ook bij de regering in Sofia viel de opmerking van Rutte niet goed.

1 dag geleden
Vertegenwoordiger Suriname wil U-bocht kabinet met slavernijexcuses

DEN HAAG (ANP) - Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij wil dat het kabinet een "U-bocht" maakt in zijn plannen om - zoals niet officieel is bevestigd, maar wel uitgelekt - excuses aan te bieden voor het slavernijverleden op 19 december. Dat zegt hij bij aanvang van het overleg in het Catshuis met premier Mark Rutte, een aantal andere leden van het kabinet, en organisaties die zich bezighouden met dit verleden en vertegenwoordigers van Suriname en Caribisch Nederland. Als excuses worden aangeboden volgens de nu uitgelekte plannen, verwacht Roozer niet dat Suriname deze kan accepteren.

1 dag geleden